Jak na zavařování

Pojďte s námi vyzkoušet skvělé a zdravé zavařování s chia nebo s rostlinnou želatinou agar-agar.

Džem s chia semínky

  • chia semínka obsahují rozpustnou vlákninu, které způsobí, že semínka po namočení vytvoří oko sebe gelovou hmotu
  • chia gel se hodí pro své vlastnosti při přípravě džemů, ale také z výživového hlediska je důležitý – rozpustná vláknina slouží ve střevě jako potrava pro prospěšné bakterie
  • chia je také potravou pro náš mozek – obsahuje totiž velké množství omega 3 mastných kyselin

Borůvkový džem s chia a rozinkami

4 skleničky, 30 minut

Ingredience:

  • 500 g borůvek
  • 100 g rozinek
  • 4 lžíce semínek chia

Příprava:

1. Borůvky podlijte malým množstvím vody a 5 minut duste.

2. Rozinky zalijte horkou vodou a nechte 30 minut bobtnat. Slijte a rozmixujte.

3. Smíchejte borůvky s rozmixovanými rozinkami a chia. Pokud jsou borůvky kyselejší, přislaďte sirupem – hodí se datlový.

4. Plňte do čistých sklenic, sterilujte 15 minut při 80 °C.

Džem s agarem

  • agar je veganská želatina, která se vyrábí z mořských řas – funguje stejně dobře jako živočišná želatina a nemá žádný zápach
  • hodí se na výrobu džemů, dortů, želé, aspiků, krémů, panna cotty

Jahodový džem s agávovým sirupem a agarem

6 menších skleniček, 30 minut

Ingredience:

  • 1 kg jahod
  • 1 tyčinka agar-agaru
  • 100 ml agávového sirupu (nebo víc podle chuti)

Příprava:

1. Jahody omyjte, zbavte stopek a pokrájejte na větší kousky, stačí na čtvrtky. Podlijte malým množstvím vody a 15 minut rozvařujte.

2. Do druhého kastrolu dejte 250 ml vody, sirup, agar a vařte, dokud se agar nerozpustí. Smíchejte s jahodami.

3. Plňte do čistých sklenic, sterilujte 15 minut při 80 °C.

Tip: Sirup můžete nahradit jablečným koncentrátem.

Jak na agar

  • Návod jak připravit želatinu z agaru vloček nebo agaru tyčinek najdete na obalu.
  • Ve formě vloček jej nemusíte dopředu namáčet, stačí povařit ve vodě. Vznikne želatina, která funguje naprosto spolehlivě. Ale pokud chcete vytvořit obzvlášť hladký krém, je dobré vločky alespoň na 30 minut namočit.
  • Tuhost agaru si ověříte tak, že při vaření kápnete trochu tekutiny na talířek a dáte do lednice. Agar by měl ztuhnout během chvilky. Pokud je řídký, dosypte vločky a dál vařte. Pokud je moc tuhý, přidejte trochu tekutiny.
  • Agar můžete vařit v jakékoliv tekutině – ovocné šťávě, džusu, rostlinném i kravském mléce, na slano ve vývaru…
  • Dá se bez problému ochucovat kyselými surovinami jako je citron nebo ocet, ale vyvarujte se kombinaci s vinným octem – agar špatně houstne.

Užitečné tipy pro zavařování

  • Pokud máte v sezoně přebytky ovoce, můžete zavařovat jen ovoce. Nastrouhaná jablka, vypeckované švestky nebo meruňky – během roku se budou hodit na přípravu moučníků nebo do sní-daňových kaší.
  • Pokud chcete raw marmeládu, ovoce jen rozmixujte, přidejte chia semínka a nechte nabobtnat. Uchovávejte v lednici maximálně týden.
  • Chcete-li zavařeninu uchovat déle, sterilujte tak, že naplněné sklenice dáte do hrnce vyloženého utěrkou, zalijte vodou tak, aby sahala pod okraj sklenic, a při 80 °C zahřívejte alespoň 15 minut.
  • Sklenice vždy pečlivě umyjte, víčka pro jistotu vyvařte.

Malé a milé ozvláštnění marmelád a džemů

  • máta a bezinkové květy se hodí do jahod
  • chilli paprička k meruňkám
  • skořice nebo perníkové koření do švestkových povidel
  • levandule k broskvím
  • hrušky s hřebíčkem
  • jablka a badyán
  • netradiční dýňová marmeláda je výborná s citrusy a zázvorem
  • můžete také přidat okvětní lístky měsíčku nebo růže
  • pro dovonění vanilkový extrakt
Zpět nahoru