Jak jsou na tom burské oříšky?

cm arasidy

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

S touto otázkou ke mně často přicházíte, buráky zbožňujete, jenže co s tím, když články jim věnované, plné plísní, konkrétně aflatoxinů? Osobně si nemyslím, že jsou až tak špatné, pokud tedy umíme vybrat ty správné. Jak se v nich však zorientovat? Které z nich zvolit? Co třeba oříšky ve slupce, které si louskáme sami, neboť právě ty budou na aflatoxiny nejchudší. Oříšek je totiž chráněn obalem, který, není-li porušen, k buráku žádnou z plísní nepustí. Procesem pražení sice mohlo dojít k narušení slupky, z celého kila však takových oříšků vybereme pouze pár. Ty, jejichž slupka poškozená, dáme stranou.

Oříšky ve slupce či skořápce pak doporučuji všem, kteří bez nich jednoduše nedokážou být. Zní to možná úsměvně, kolik jsem tu však již vyslyšela proseb typu: „Ten jídelníček mi, slečno, poskládejte jakkoli, jen mi, prosím, neberte oříšky“. 🙂

Tím, že potřeba každý z nich vy-lousknout, ušetříme čas, který bychom nekontrolovatelně vkládali do dalšího a dalšího natažení dlaně, pro oříšek již vylouskaný. Takto to vše máme jemně ztíženo… Ořechy lze také v umírněném množství doporučit tam, kde se snažíme zredukovat váhu. Lze jimi posypat ranní obilnou kaši, menší hrst jich přidat k dopolední či odpolední svačině, v doprovodu ovoce. Osobně jimi ráda sypu přílohové obědové saláty, kdy oříšky, namísto oleje, nenutí jednotlivé lístečky padat pod tíhou tuku.

Vyhýbáme se burákům slaným, obaleným cukrem, čokoládou, těm, které jsou v igelitových sáčcích, protože právě ty dávají aflatoxinům zelenou.

Burský oříšek neboli podzemnice olejná, ve své podstatě není žádným oříškem, neboť se jedná o luštěninu. Zajímavý je rovněž jeho vývoj, během kterého se semeník květu doslova vpíjí do země, aby zde dozrál. Plodem jsou lusky, ukrývající oválná jedlá semena. Ta se dále praží, neboť ve svém syrovém stavu jsou velmi těžce stravitelná. Vzpomínám na své toulky po Bali, kde mi místní obyvatelé darovali plátěný pytlík plný nepražených oříšků, aby se pak zpětně 10x ujistili, že jsem si je sama opražila na kokosovém oleji. Ona starostlivost byla velmi milá.

Podzemnice olejná hýří tolika vitamíny a minerály, že se u nich na malý moment zastavme. Z minerálů zmiňme draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo. Dále jsou taktéž bohaté na zinek, mangan a měď. Z vitamínů jsou to především ty, které řadíme do skupiny B. Z nich ponejvíce niacin, neboli B3, dále B1, B5, B6, B9. Hotový B-komplex.

Zajímavý je taktéž podíl resveratrolu, kdy na 100 g buráků připadne rovných 70 mikrogramů. Jedná se o přírodní antioxidant, jenž vykazuje silné antibakteriální a regenerační účinky. V současné době je stále opředen tajemstvím, neboť se většina vědců pouze domnívá, což mu na vážnosti nepřidává. Pokud však vzpomeneme jeho bohatý zdroj, vinnou révu, která se doporučuje při nejrůznějších srdečních poruchách, zde v léčbě kardiovaskulárních chorob shledáváme pozitiva, tím pádem, něco na tom resveratrolu skutečně bude.

Další zajímavostí resveratrolu je, že zpomaluje stárnutí buněk. Laicky řečeno, pokud vinnou révu napadnou škůdci, rostlina dokáže zpomalit svůj vývoj, během kterého všechny škůdce zneškodní. Plody pak přirozeně dozrávají, jakmile je rostlina opět plná síly.

Kromě buráků a vinné révy, resveratrol nacházíme také v rybízu, černé moruši, borůvkách či kakau. Vše výše zmíněné je velmi zdravé, k tomu všemu pak rybíz řadíme mezi nejbohatší zdroje vitamínu C.

Burské oříšky jsou dále bohaté na cennou sloučeninu koenzym Q10. Ta se vyznačuje silnými regeneračními účinky. Hádám, že ji znáte z lékárny. S věkem syntéza koenzymu Q10 klesá a je tedy dobré podpořit stravou, případně preparáty, což je pohodlnější. Osobně však vždy stojím za těmi nejpřirozenějšími zdroji, proto vám níže vysvětlím, kde tento základní životodárný prvek, můžeme načerpat právě z potravy.

Nejvyšší koncentraci vykazují vnitřnosti, jako jsou srdíčko, játra, ale také hovězí a vepřové maso. Z ryb pak sardinky, makrela, malé množství také losos či tuňák. Zde bych však byla opatrná, neboť kromě koenzymu Q10, najdeme taktéž parádní množství rtuti. Z olejů, z těch zdravějších, bych vyzdvihla buráky, posléze, pro nás typické vlašáky či mandle. Ze zeleniny léčivou petržel, kořen i nať, brokolici, čínské zelí. Z ovoce nezapomeňte sem tam zařadit avokádo, grepy, černý rybíz. Z masa osobně konzumuji pouze ryby, nicméně, petržel či čínské zelí, to velmi častá součást mého jídelníčku.

Zdravý zeleninový salát na doplnění koenzymu Q10

  • 80 g čínského zelí
  • 2 rajčata
  • 30 g petržele
  • 20 g burských oříšků
  • 1/2 avokáda
  • citrón
  • česnek
  • himalájská sůl

Čínské zelí omyjeme, nakrájíme na kousky, stejně tak rajčata. Petržel očistíme a nastrouháme na-jemno. Avokádo umixujeme s česnekem, citrónovou šťávou, solí a vodou dle potřeby. Tento dresink zamícháme do salátu. Posypeme čerstvě vyloupanými praženými buráky.

Domácí burákové máslo

  • 200 g arašídů
  • 50 g arašídů rozdrcených na malé kousky
  • 3 PL kokosového oleje
  • malé množství medu

Pražené arašídy umístíme do mixéru. Pozor, použijme výkonnější přístroj, tyčový bychom zničili. Mixujeme společně s medem a kokosovým olejem, dohladka. Do výsledného másla přimísíme kousky arašídů. Budeme-li si přát pomazánku jemně oživit, vmixujme do ní několik namočených datlí a šťávu z půlky pomeranče.

Pokud jsme tedy milovníky arašídů, pamatujme na to, že si je smíme tu a tam dopřát, volíme však spíše ty, které jsou ve slupce. Na dopolední svačinku lze zkombinovat s ovocem, za předpokladu, že nám nevadí kombinace ovocného cukru a tuku. Množství oříšků odpovídá velikosti vlastní hrsti. Oříšky jsou pouze doplňkem, a pokud je jídelníček poskládán správně, denně nám postačí 10 gramů, třeba právě do salátu. Užívejme ve zdraví.