Jak a kdy přijímat ovoce

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pozor na převahu kyselinotvorných potravin obecně

Každodenní talíř většiny lidí obsahuje ve své převaze kyselinotvorné složky: Je to chléb a pečivo, obilniny v těstovinách, maso a ryby, vejce, cukry, tuky a řada mléčných výrobků s množstvím přidaných látek pro konzervaci, konzistenci a vzhled.

Zásadotvorné složky – voda, bylinné a zelené čaje, ředěné ovocné šťávy, zelenina, mořské a sladkovodní řasy, jáhly a pohanka – často tradičnímu složení české (a slovenské) kuchyně chybějí. Dlouhodobá nerovnováha může přitom způsobovat jednu z příčin vzniku zánětů jako „vhodného prostředí“ pro rozvoj chronické nemoci obecně.

Koho máte rádi víc – svůj jazyk nebo celé tělo?

Spíše přitom dáváme přednost svému jazýčku před potřebami komplexu tělesných systémů a orgánů, protože podléháme tradici v podávání jídel a jejich složek. Když jsme byli malí, možná nám rodiče začali příliš brzy jídlo sladit a třeba předkládat ochucovanou stravu dospělých a to, o čem si mysleli, že je chutné a dobré pro tělo, než by ponechali složkám potravy jejich přirozenou chuť. Vracejme se k původním chutím třeba „jen“ tím, že trvale omezíme solení jídel.

Draslík v ovoci už dopoledne

V našich středoevropských končinách jsme zvyklí si dopřát podstatné teplé kombinované jídlo v poledne. Na talíři často převažuje masa kyselinotvorných složek potravy a v běžném slaném pokrmu také přísun sodíku nad draslíkem. (Draslík je přítomen v ovoci a také např. ve šťávě z kompotu.) Jestliže obecně tíhneme k tradiční skladbě teplého oběda, měli bychom tělo na takovouto fázi příjmu stravy předem připravit: ovocným dopolednem. Tím budeme přijímat dostatek draslíku pro tělní rovnováhu v příjmu sodíku a draslíku.

Důvody příjmu ovoce dopoledne

  1. Ovoce obsahuje přirozený, rychle a snadno použitelný cukr, jenž nám dodá energii.
  2. Ovoce se rychle tráví, je připraveno projít žaludkem brzy do střeva a jiné přijaté složky potravy, které se však tráví jinak a déle, se pak kvůli takové kombinaci kazí a způsobují v prostředí mikroflóry střeva nežádoucí změny, vedoucí k jeho onemocnění. Proto přijímejme ovoce vždy do prázdného žaludku!

Srovnejme doby trávení důležitých složek potravy:

  • ovoce podle druhu 15 minut až 1/2 hodiny (banán)
  • zelenina asi hodinu
  • obilí 2 až 4 hodiny
  • maso 6 až 8 hodin.

Složky, které se tráví dlouho, by kvůli společné konzumaci s ovocem zahnívaly, ovoce by naopak ve střevu kvůli nim kvasilo… Výsledkem je pak nejen nepohoda trávicího traktu, kde to „kvasí, bublá a produkuje plyny a zápach“, nýbrž i ne-souhra jednoho „trpícího“ systému orgánů s jinými systémy orgánů, jež potřebujeme k životu stejně naléhavě.

C. Ovoce obsahuje potřebný draslík pro funkci buněčných membrán. Je přítomen v ovoci a ovocných šťávách a dřeních, mixovaném ovoci smoothie, dokonce v kompotu. Je proto výhodné vypít s kompotem i všechnu šťávu. Pro pacienta s ekzémem je to vhodná informace, protože může využít i ovoce s červenou barvou slupek, která po uvaření ztrácí svou dráždivost.

D. Ovoce přináší antoxidanty v podobě vitamínů, flavonoidů a anthokyanů. (Jde zvláště o ty bobulovité – např. maquí, açaí, goji, aronie, černý rybíz, červený angrešt, červené hroznové víno, borůvky, jeřabiny a další). Tvoří tak základ ochrany našich tělesných buněk všech orgánů proti vážnému ohrožení a ztrátám…

Nejezte ovoce po jídle

Z výše uvedeného také vyplývá, že není vhodné jíst po složitém obědě ovoce. Jedli jsme ho dopoledne pro čištění a energetickou posilu, to stačí. Odpoledne proto přijímejme zase jiné důležité složky potravy.