
Pozor na převahu kyselinotvorných potravin obecně
Každodenní talíř většiny lidí obsahuje ve své převaze kyselinotvorné složky: Je to chléb a pečivo, obilniny v těstovinách, maso a ryby, vejce, cukry, tuky a řada mléčných výrobků s množstvím přidaných látek pro konzervaci, konzistenci a vzhled.
Zásadotvorné složky – voda, bylinné a zelené čaje, ředěné ovocné šťávy, zelenina, mořské a sladkovodní řasy, jáhly a pohanka – často tradičnímu složení české (a slovenské) kuchyně chybějí. Dlouhodobá nerovnováha může přitom způsobovat jednu z příčin vzniku zánětů jako „vhodného prostředí“ pro rozvoj chronické nemoci obecně.
Koho máte rádi víc – svůj jazyk nebo celé tělo?
Spíše přitom dáváme přednost svému jazýčku před potřebami komplexu tělesných systémů a orgánů, protože podléháme tradici v podávání jídel a jejich složek. Když jsme byli malí, možná nám rodiče začali příliš brzy jídlo sladit a třeba předkládat ochucovanou stravu dospělých a to, o čem si mysleli, že je chutné a dobré pro tělo, než by ponechali složkám potravy jejich přirozenou chuť. Vracejme se k původním chutím třeba „jen“ tím, že trvale omezíme solení jídel.
Draslík v ovoci už dopoledne
V našich středoevropských končinách jsme zvyklí si dopřát podstatné teplé kombinované jídlo v poledne. Na talíři často převažuje masa kyselinotvorných složek potravy a v běžném slaném pokrmu také přísun sodíku nad draslíkem. (Draslík je přítomen v ovoci a také např. ve šťávě z kompotu.) Jestliže obecně tíhneme k tradiční skladbě teplého oběda, měli bychom tělo na takovouto fázi příjmu stravy předem připravit: ovocným dopolednem. Tím budeme přijímat dostatek draslíku pro tělní rovnováhu v příjmu sodíku a draslíku.
Důvody příjmu ovoce dopoledne
- Ovoce obsahuje přirozený, rychle a snadno použitelný cukr, jenž nám dodá energii.
- Ovoce se rychle tráví, je připraveno projít žaludkem brzy do střeva a jiné přijaté složky potravy, které se však tráví jinak a déle, se pak kvůli takové kombinaci kazí a způsobují v prostředí mikroflóry střeva nežádoucí změny, vedoucí k jeho onemocnění. Proto přijímejme ovoce vždy do prázdného žaludku!
Srovnejme doby trávení důležitých složek potravy:
- ovoce podle druhu 15 minut až 1/2 hodiny (banán)
- zelenina asi hodinu
- obilí 2 až 4 hodiny
- maso 6 až 8 hodin.
Složky, které se tráví dlouho, by kvůli společné konzumaci s ovocem zahnívaly, ovoce by naopak ve střevu kvůli nim kvasilo… Výsledkem je pak nejen nepohoda trávicího traktu, kde to „kvasí, bublá a produkuje plyny a zápach“, nýbrž i ne-souhra jednoho „trpícího“ systému orgánů s jinými systémy orgánů, jež potřebujeme k životu stejně naléhavě.
C. Ovoce obsahuje potřebný draslík pro funkci buněčných membrán. Je přítomen v ovoci a ovocných šťávách a dřeních, mixovaném ovoci smoothie, dokonce v kompotu. Je proto výhodné vypít s kompotem i všechnu šťávu. Pro pacienta s ekzémem je to vhodná informace, protože může využít i ovoce s červenou barvou slupek, která po uvaření ztrácí svou dráždivost.
D. Ovoce přináší antoxidanty v podobě vitamínů, flavonoidů a anthokyanů. (Jde zvláště o ty bobulovité – např. maquí, açaí, goji, aronie, černý rybíz, červený angrešt, červené hroznové víno, borůvky, jeřabiny a další). Tvoří tak základ ochrany našich tělesných buněk všech orgánů proti vážnému ohrožení a ztrátám…
Nejezte ovoce po jídle
Z výše uvedeného také vyplývá, že není vhodné jíst po složitém obědě ovoce. Jedli jsme ho dopoledne pro čištění a energetickou posilu, to stačí. Odpoledne proto přijímejme zase jiné důležité složky potravy.