Jablkový koláč ke Dni matek

jablkovy kolac ke dni matek

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Milé děti, milí tátové,

tento článek jsem napsala pro vás, neboť jistě budete chtít společnými silami své mamince, své ženě, přichystat něco výjimečně dobrého, abyste tak oslavili společně Den matek.

Vybrala jsem pro vás jeden ze svých nejmilejších receptů, u kterých jsem si jistá, že jej zvládnou také děti. Příprava moučníku není nikterak složitá. Navíc onen fakt, že se jednotlivé vrstvy skládají z oříškové či jablečné směsi, jistě přivítají všechny děti. Sypké těsto mohou totiž sypat do formy po lžících, uhladit jej, prokládat šťavnatými jablky.

Celé bych to přirovnala k vaření na pískovišti, jen s tím rozdílem, že zde pracujeme s opravdovými surovinami. Vše, co budete potřebovat, jsou ingredience sepsány níže, jednu dortovou formu a nějaké čerstvé ovoce. Ať už jahody, maliny, borůvky, případně i květiny, kterými můžete velmi hezky koláč ozdobit. Případně si pohrajte s tím, u čehož víte, že má maminka ráda. To je sázka na jistotu, kdy hádám, že sklidíte nejedno sladké objetí a pusu. Koláč je navíc čistě bez lepku. Má-li maminka celiakii, raději však zakupte certifikované ovesné vločky bez lepku. Nemáte-li kokosový cukr, lze použít i klasický z cukrové řepy, který je jedním z nejpoužívanějších cukrů vůbec. Tak tedy, jak na tento lahodný a chutí oplývající koláč?

Jablkový koláč s ořechy

8 porcí

  • 150 g ovesných vloček
  • 200 g vlašských ořechů
  • 70 g kokosového cukru
  • 2 PL vinného kamene
  • 1 kg jablek
  • šťáva z 1 menšího citrónu
  • 50 g rozinek
  • 1 ČL skořice
  • 50 g másla
  • kokosový olej + kokos na vymazání a vysypání formy

Postup krok za krokem

Nejprve si umixujeme ovesné vločky na jemnou mouku, stejně tak vlašské ořechy. Obě sypké suroviny smísíme, přidáme kokosový cukr, vinný kámen, zamícháme.

Jablka dobře omyjeme, máme-li organicky pěstované ovoce, můžeme nastrouhat společně se slupkou, pokud jsme zvolili běžně kupovaná jablka, slupku loupeme.

Do hrubě nastrouhaných jablek přidáme skořici, rozinky, citrónovou šťávu.

Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem, abychom dno vyplnili 1/3 suché směsi z ovesných vloček a ořechů.

Následně pokryjeme polovinou jablečné náplně, poté opět suchou směsí z ořechů a vloček, na to jablečnou náplní, abychom dílo zakončili suchou směsí, na kterou klademe lupínky másla.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C zhruba hodinu.

Koláč krájíme až po vychladnutí, čímž docílíme celistvé struktury.

Příjemné pečení a dobrou chuť!