prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Jablka

30.11.2012
Jablka
Plody našeho nejrozšířenějšího a nejvýznamnějšího ovoce rostou zhruba na 2000 odrůdách jabloní. Střední Asii můžeme pokládat za původní oblast jejich výskytu. Dále se rozšířily po Evropě i všech kontinentech.
U nás je dnes pěstováno 60 odrůd jablek povolených k prodeji. Za Karla IV. sepisoval tehdejší pestrý výběr odrůd znalec Klaret, dále podle Balbína bylo v 16. století nejoblíbenějším jablko míšeňské. Tehdy se od nás jablka vyvážela do ciziny.

Jablka obsahují mnoho vody, málo sacharidů, množství nenasycených mastných kyselin (zvláště ve slupkách), mnoho vitamínů (např. C, karoteny), minerálů (draslík, hořčík, i železo) a stopových prvků. Vitamín C je tu přítomen spolu s bioflavonoidy a dalšími ochrannými látkami, a tak je zabráněno jeho předčasné oxidaci. Ve střevu se tak plně projeví jeho kombinovaná schopnost předcházet nejrůznějším chorobám... Třiceti procenty je obsažen pektin (vláknina rozpustná ve vodě, schopná nabobtnat) s jeho schopností vázat krevní tuky a s nimi i jedovaté látky – olovo, rtuť. Vinany (soli kyseliny vinné) zabraňují škodlivé tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech.

 

Léčivé účinky jablek dle literatury:

  • snižují hladinu tuků v krvi – cholesterolu – krevní tlak...
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi (pokud je konzumujeme v rozumném množství, tj. jeden - až dva kusy)
  • posilují cévy, slabé žíly
  • čistí střeva
  • posilují dásně
  • omlazují nás pomocí aktivizace našich ochranných, léčivých sil
  • obsahem draslíku podporují nervové přenosy podnětů, funkci ledvin i svalů

 

Poznámka: Jádrové ovoce přivážené z jižních zemí je během růstu stříkáno pesticidy, insekticidy, herbicidy, dále látkami podporujícími růst aj., před přepravou je také upraven jeho vzhled šelakem, voskem, benzoovými aj. pryskyřicemi. Před konzumací je tedy vhodné nakoupená jablka opláchnout horkou a studenou vodou. Z popsaných důvodů bychom měli nakupovat spíše zboží tuzemského původu, jež můžeme jíst i se slupkami, bohatými na živiny.

 

Lépe jablka využijeme v syrovém stavu, kdežto po tepelné úpravě musíme počítat se ztrátou sedmdesáti procent vitaminu C.

 

Celková nabídka produktů obsahující jablko.


Související články:
Třešně
Ananas
Hroznové víno
Jablka a jejich životodárná síla
Jabloň (Malus)


30.11.2012
autor: PhDr. Pavla ŠÁCHOVÁ
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS