Jablka

Plody našeho nejrozšířenějšího a nejvýznamnějšího ovoce rostou zhruba na 2000 odrůdách jabloní. Střední Asii můžeme pokládat za původní oblast jejich výskytu. Dále se rozšířily po Evropě i všech kontinentech.
U nás je dnes pěstováno 60 odrůd jablek povolených k prodeji. Za Karla IV. sepisoval tehdejší pestrý výběr odrůd znalec Klaret, dále podle Balbína bylo v 16. století nejoblíbenějším jablko míšeňské. Tehdy se od nás jablka vyvážela do ciziny.

Jablka obsahují mnoho vody, málo sacharidů, množství nenasycených mastných kyselin (zvláště ve slupkách), mnoho vitamínů (např. C, karoteny), minerálů (draslík, hořčík, i železo) a stopových prvků. Vitamín C je tu přítomen spolu s bioflavonoidy a dalšími ochrannými látkami, a tak je zabráněno jeho předčasné oxidaci. Ve střevu se tak plně projeví jeho kombinovaná schopnost předcházet nejrůznějším chorobám… Třiceti procenty je obsažen pektin (vláknina rozpustná ve vodě, schopná nabobtnat) s jeho schopností vázat krevní tuky a s nimi i jedovaté látky – olovo, rtuť. Vinany (soli kyseliny vinné) zabraňují škodlivé tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech.

Léčivé účinky jablek dle literatury:

  • snižují hladinu tuků v krvi – cholesterolu – krevní tlak…
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi (pokud je konzumujeme v rozumném množství, tj. jeden – až dva kusy)
  • posilují cévy, slabé žíly
  • čistí střeva
  • posilují dásně
  • omlazují nás pomocí aktivizace našich ochranných, léčivých sil
  • obsahem draslíku podporují nervové přenosy podnětů, funkci ledvin i svalů

Poznámka: Jádrové ovoce přivážené z jižních zemí je během růstu stříkáno pesticidy, insekticidy, herbicidy, dále látkami podporujícími růst aj., před přepravou je také upraven jeho vzhled šelakem, voskem, benzoovými aj. pryskyřicemi. Před konzumací je tedy vhodné nakoupená jablka opláchnout horkou a studenou vodou. Z popsaných důvodů bychom měli nakupovat spíše zboží tuzemského původu, jež můžeme jíst i se slupkami, bohatými na živiny.

Lépe jablka využijeme v syrovém stavu, kdežto po tepelné úpravě musíme počítat se ztrátou sedmdesáti procent vitaminu C.

 

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.