Jablečná vláknina – oblíbený pomocník při boji s nadváhou

V řadě přípravků na podporu hubnutí se můžeme setkat jako jednou ze složek přípravků s jablečnou vlákninou. Jak již název napovídá, získává ze sušených slupek jablek, které se po usušení namelou. Je známá také pod názvem pektin. Patří mezi tzv. měkké neboli rozpustné vlákniny.

Jaké je použití jablečné vlákniny?

Už to, že se řadí mezi vlákniny, napovídá, že pomáhá zlepšit stav a činnost střev, zejména při zácpě. Pomáhá při průjmech, protože posiluje střevní mikroflóru. Všeobecně tedy zlepšuje střevní pasáž, což je plus při prevenci tak nyní bohužel rozšířené rakoviny tlustého střeva.

Pomáhá také pozitivně ovlivňovat hladinu krevního cukru (pacient i díky tomu nemá takový hlad) nebo cholesterolu. Její pravidelné užívání podporuje snižování hmotnosti při redukčních dietách.

Jak k tomu dochází?

Jablečná vláknina snižuje jednak chuť k jídlu a jednak prodlužuje dobu trávení potravy v žaludku (a také zvětšuje objem potravy), čímž déle vydrží pocit nasycení a pacient na dietě tak lépe odolává svodům ledničky. Také, a to je rovněž při dietě důležité, pomáhá štěpit tuky a podporuje látkovou výměnu. Někteří odborníci i uvádějí, že může mírnit projevy některých potravinových alergií a je užitečná i při prevenci diabetu (ovlivnění hladiny krevního cukru) a kardiovaskulárních nemocí (štěpení tuků).

Jablečná vláknina má sama o sobě výraznou, příjemnou nasládlou chuť. Dá se přidat do jogurtů či müsli, ale můžete ji také používat při pečení.

Jako jediné minus se dá uvést, že se nesmí kombinovat s některými sacharidy v potravě. To může mít za následek střevní potíže, jako je průjem nebo nadýmání.

Často je kombinována v přípravcích na úpravu střevní činnosti či na podporu hubnutí s dalšími složkami, jako je například přípravek rozpustná vláknina.

Zpět nahoru