|
Imunita na talíři 11.08.2009
 |
Naše imunita je velmi složitý provázaný systém, který ovlivňuje jak řada faktorů vnějších, tak vnitřních. Zvyšující se výskyt alergických a autoimunitních onemocnění dává tušit, že s imunitou naší populace to jde generaci od generace z kopce. Na první pohled by se zdálo, že na vině je znečištění životního prostředí, ale doopravdy je to jen jedna z mnoha příčin. Imunitu obecně velmi poškodilo a stále poškozuje plošné užívání antibiotik, jejichž časté podávání nebo dokonce vyžadování odráží dle mého názoru absolutní nedůvěru ve vlastní obranné mechanismy těla. |
Mezi další vlivy, které imunitu zásadně ohrožují, patří nepochybně stres, nedostatek spánku a aktivního odpočinku a v neposlední řadě JÍDLO. To, co jíme, se dostává do kontaktu s naší střevní sliznicí, která je prvním kolbištěm pro boj s nezvanými hosty – místem naší nespecifické imunity. Pokud jsou střeva zatěžována přemírou bílého cukru, chemickými látkami z potravy, rychlým občerstvením, přepálenými tuky a alkoholem, není divu, že trpí a jejich tolerance proti patogenům klesá. Zvyšuje se tzv. propustnost střeva a cizorodé látky pronikají vesele do vnitřního prostředí organismu. To má pak za následek samotnou infekci, ale také alergické projevy a celkové snížení imunity. Jídlo je proto alfou a omegou pro udržení silného imunitního systému. Pro přehlednost a údernost textu uvádím zásady správného stravování v bodech:
- Respektovat pravidlo region + sezona – jíst ty plodiny, které v danou dobu vyrostou tam, kde žijeme.
- Jíst pravidelně několikrát denně potravu v co nejpřirozenějším stavu a netrpět hlady.
- Zvýšit podíl zeleniny a obilovin ve stravě.
- Po druhém roce života výrazně omezit všechny mléčné výrobky.
- Vyvarovat se přemíry lepku v potravě a místo klasického pšenično-žitného chleba zařazovat výrobky z kukuřice, jáhel či rýže.
- Velmi omezit cukr a sladkosti – zvyšují kyselost vnitřního prostředí a riziko onemocnění.
- Omezit konzumaci brambor – potenciální zdroj jedovatých a alergenních látek.
- Omezit živočišné tuky a bílkoviny v potravě.
- Úplně vyřadit konzervované potraviny.
- Jíst v sedě a v klidu a nepřejídat se.
Celková nabídka přípravků na posílení imunity.
Související články: Vyvážená strava Zdravá výživa je pro nás opět aktuálnější Nachlazení Chřipka Posílení imunity Civilizační příčiny imunitních poruch Tepelná úprava pokrmů a zdraví Termoregulace organizmu v zimním období Šípek Imunita a tak dále Je čas postavit se chřipce Přijde zima, přijde kašel
|
|