Ibiškový čaj výrazně snižuje krevní tlak

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Dle nové studie, prezentované na každoroční konferenci American Heart Association, pití ibiškového čaje může u lidí se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění nebo onemocnění ledvin významně snížit krevní tlak.

Vysoký krevní tlak je pro zdraví nebezpečný, jelikož trojnásobně zvyšuje riziko infarktu a má na svědomí až 60 % případů mrtvice. Toto onemocnění je v rozvinutých zemích velice běžné. Například ve Velké Británii trpí vysokým krevním tlakem každý třetí člověk.

Výzkumnice Diane McKay a její kolegové uskutečnili studii zaměřenou na 65 lidí ve věku od 30 do 70 let, kteří měli z důvodu vysokého krevního tlaku vyšší pravděpodobnost onemocnění ledvin, infarktu a mrtvice. Účastníci výzkumu měli za úkol pít třikrát denně buď ibiškový čaj anebo placebo, a to po dobu šesti týdnů.

Na konci studie bylo zjištěno, že ve skupině, která pila ibiškový čaj, poklesl krevní tlak o 7,2 %, ve srovnání s druhou skupinou, u které byl zaznamenán pouze 1,3% pokles. U některých pacientů ze skupiny, která pila ibiškový čaj, došlo dokonce až k 13,2% poklesu.

„Ibišek je teď nejslibnější bylinou, co se léčby krevního tlaku týče,“ řekl expert na alternativní medicínu Andrew Weill. „Různé studie zjistily, že u lidí, kteří pili dva šálky ibiškového čaje denně po dobu čtyř týdnů, došlo k poklesu jejich diastolického krevního tlaku o 12 % – což jsou výsledky velice podobné těm, kterých lze dosáhnout užíváním léků.

Vědci přesně neví, která složka ibišku má za následek tento pozitivní efekt, ale je známo, že květy ibišku obsahují antokyany, což jsou chemické látky, které zlepšují fungování cév a posilují kolagen, který je základní stavební hmotou buněk a tkání, včetně cév.

Antokyany i další složky ibišku jsou známé tím, že mají antioxidační účinky, tudíž čistí tělo od nebezpečných volných radikálů, které můžou mít souvislost se srdečními onemocněními, rakovinou a symptomy stárnutí.

Nápoje vyrobené z květů ibišku jsou velice populární v mnoha afrických, asijských a karibských zemích.