Hummus s pita chlebem

hummus 1057998 960 720

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Hummus, cizrnový hladký krém, nás nepřestává bavit. Má v sobě jakési kouzlo. Tentokrát jsme ho pro vás připravili s pita chlebem, se kterým se tradičně podává.

Ingredience

  • 2 plechovky cizrny
  • 70 g světlé sezamové pasty tahini
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva ze dvou biocitronů
  • 1 lžička římského kmínu
  • 4 lžíce loupaného konopného semínka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • 270 g hladké pšeničné mouky – na pitu
  • 80 g špaldové mouky jemně mleté – na pitu
  • 240 ml vlažné vody – na pitu
  • 1 lžíce olivového oleje – na pitu
  • 2 lžičky instantního droždí – na pitu – na pitu
  • 1 lžička cukru – na pitu
  • 1 lžička soli – na pitu

Jak na to?

  1. Do mixéru dejte cizrnu a nálev z jedné plechovky, pastu tahini, česnek, citronovou šťávu, římský kmín, polovinu konopného semínka, sůl a pepř. Rozmixujte dohladka.
  2. Rozdělte na talíře, zakápněte olivovým olejem a posypte zbylým konopným semínkem. Podávejte s pita chlebem.
  3. Do mísy robota dejte obě mouky, přidejte sůl, droždí a promíchejte.
  4. Do mísy robota dejte obě mouky, přidejte sůl, droždí a promíchejte.
  5. Hotové těsto zakryjte a nechte 90 minut kynout.
  6. Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, každý díl vyválejte na placku o průměru 10 cm, jemně pomoučněte moukou, zakryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.
  7. Rozehřejte litinovou nebo nerezovou pánev, opatrně položte placku a pečte, dokud se na povrchu neobjeví bubliny, trvá to asi 3 minuty. Poté otočte, počkejte, až se pita nafoukne, a pečte další 2 minuty.