prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Hrušky

23.11.2006
Hrušky Hrušeň obecná je statný strom s červenohnědou, lysou lesklou kůrou. U nás je hojně rozšířená v mnoha druzích. Léčivou drogou je list a plod. Hruškové listy sbíráme na jaře (nebo si je koupíme v bylinkářství či lékárně), v době kolem rozkvětu, plody sbíráme na podzim v době úplné zralosti. Hrušky obsahují vitamín C, organické kyseliny, třísloviny, flavonoidy, karotin, glykosidy, stopy jódu, malé množství vitamínu P a větší množství draslíku.

Hrušková šťáva zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje i žaludeční potíže. Pro vysoký obsah draslíku podáváme šťávu jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také tehdy, když z jakýchkoli důvodů musíme užívat diuretika. Odvar z hrušek nebo hruškových křížal podáváme při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí.


Listy hrušek užíváme do směsí, aplikovaných při zánětech močových cest a při tvorbě močových a ledvinových kaménků, protože přispívají k jejich rozpadu nebo působí proti jejich vzniku. Zároveň působí i dezinfekčně.


Odvar z listů připravujeme tak - že listy vaříme 2 minuty, zcedíme a podáváme jako normální bylinkový čaj.


Listy hrušně jsou také vynikajícím lidovým lékem proti revmatismu: 100 g mladých čerstvých listů přelijeme 1 litrem vařící vody a necháme 5 - 10 minut luhovat. Potom pijeme po šálcích celý den. Účinnost nálevu se zvýší, když listy před zalitím ručně natrháme na kousky.


Z listů hrušní se také připravuje lázeň, která působí velice účinně při výhřezu konečníku nebo dělohy. Lepší je ovšem list planých hrušní, který se pouze přelije vařící vodou a nechá 10 minut odstát. Potom se připraví sedací lázeň nebo je možné nad nálevem postižená místa pouze napařovat.


Naši předkové kladly veliký důraz na to jíst hrušky a doporučujeme to i dnes. Plody musí být dokonale zralé, protože jinak mohou působit zažívací problémy. Podávání hrušek včetně listů nemá žádné vedlejší účinky, s výjimkou případné osobní nesnášenlivosti. Jedině to, že by se hrušky neměly jíst v kombinaci s mlékem v jednom jídle, poněvadž to může způsobit zažívací problémy.


23.11.2006
autor: Simona Grygárková, Dis.
zdroj: www.prodamy.cz
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS