Hrách setý (Pisum sativum)

hrách e1601626723821

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Hrách setý (Pisum sativum) je hospodářsky významná rostlina z čeledi bobovitých (Fabaceae). Je to popínavá rostlina se sbíhavými a prorostlými listy. Má bílé, světlounce modré, narůžovělé nebo vícebarevné květy. Plody jsou lusky, které obsahují dužnatá semena zvaná hrášky. Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina (hrášek), zralá semena (hrách) se používají jako luštěnina. Původem pochází z oblasti Středomoří, ale v současnosti se pěstuje téměř všude na světě.

Jeho plody obsahují řadu užitečných látek – vitamíny ze skupiny B nebo některé minerální látky jako fosfor draslík, síra, vápník a hořčík. Z dalších látek obsahuje flavony, kumariny, aminokyseliny, škrob (v semenech), bílkoviny nebo allantoin. Z vitamínů ze skupiny B obsahuje zejména vitamín B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B3 (niacin). Tyto vitamíny jsou mimo jiné důležité pro náš nervový systém, ale i pro pokožku, vlasy, krevní oběh nebo pro dobrý stav imunitního systému.

Jako léčivá droga se z hrachu sbírá a zpracovává kvetoucí nať, někdy i s plody (Herba et Semen pisi sativi).

Nati hrachu setého je v tradičním léčitelství přisuzováno protizánětlivé, močopudné a hojivé působení.

K vnitřnímu užívání se podává krátce vařený odvar. Zevně se používá ve formě kašovitých obkladů na rány nebo na lehké spáleniny.

Někomu může ovšem konzumace hrachu (stejně jako jiných luštěnin) způsobovat nadýmání.

To se dá zmírnit kombinací s vhodným kořením (jako třeba anýz nebo kmín). Rovněž je možné

namáčením hrachu před jeho zpracováním v kuchyni. Hrách by ovšem díky obsahu purinů neměli konzumovat lidé trpící dnou.

Důležité je také to, že hrách setý je významným zdrojem bílkovin, což mohou využít nejen vegani a vegetariáni, ale i prostě všichni, kterým chutná hrachová kaše nebo polévka.

Hrášek také obsahuje cukr, který je zdrojem energie a vlákninu, která působí příznivě na náš trávicí trakt, pomáhá při zácpě a pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.