prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Hezky česky hravě a zdravě - Hovězí svíčková s celozrnným knedlíkem

07.06.2012

Hezky česky hravě a zdravě

Proč vznikla tato kniha? Důvod je jednoduchý. Na jedné straně se na nás z reklam valí různá tradiční česká jídla v „čas šetřícím“ provedení, kdy jsou prvotní potraviny různě (někdy až hrůzně) upraveny, a na straně druhé je chvályhodné tažení některých (ne tedy všech) našich šéfkuchařů za návrat k typickým, poctivým českým jídlům. Ale ouha – typické, poctivé české jídlo je mnohdy tučné a plné bílé mouky – tedy sice pro mnohé z nás chutné, nicméně ale plné prázdných kalorií. V naší druhé knize se snažíme o lehkou transformaci českých jídel. Používáme kvalitní, přirozené suroviny, ale trochu upravujeme technologii zpracování tak, aby jídlo bylo sice méně energeticky vydatné, ale živinově hodnotnější.

Porce pro 4 osoby

Nutriční hodnoty jedné porce:

Energie Bílkoviny Tuky Sacharidy Vláknina Cholesterol Sodík
437 kcal/1836 kJ 40 g 11 g 41 g 9 g 172 mg 626 mg

 

Ingredience:

  • 4 porce hovězího masa (nejlépe svíčkové – asi 500g)
  • 2 lžičky oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1l zeleninového vývaru
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Pepř
  • Sůl
  • Stévie (na oslazení)
  • Ocet
  • 150g bílého jogurtu

Knedlík:

Postup:

Na oleji orestujeme cibuli, podlijeme vodou, přidáme na kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev, petržel a celer a chvíli vaříme, až vznikne základ zeleninového vývaru. Do něj pak vložíme hovězí maso, které jsme si předpekli nasucho na teflonu. Přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Po uvaření vyndáme maso i koření a omáčku rozmixujeme. Vmícháme bílý jogurt. K dochucení můžeme použít sůl, stévii (místo klasického cukru) a ocet. Tvrdé celozrnné rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Pak z rohlíků vymačkáme mléko, přidáme žloutky a vyšlehaný sníh z bílků. Těsto necháme půl hodiny v ledničce. Vytvarujeme koule o něco menší než tenisový míček a vaříme v páře asi 15 minut. Servírujeme s omáčkou a masem.

Tip: Ozdobte plátkem citronu a malým množstvím brusinek.

 

Ukázka z knihy Hezky česky hravě a zdravě.


Související články:
Velký dietní plán - Grilujte, ale zdravě
Jídlo jako životní styl II. - Hubnutí na směny
Zdravější stravování
Kuře ve vinném těstíčku
Zapečená brokolice se sýrem
Domácí krabičková dieta 2 - Jak běžné potraviny nahradit za „zdravější“?
Krabičková dieta
Tvarohový dort
Dukanova dieta ve 350 receptech
Stručná celozrnná BIO kuchařka - Špalda
Velký dietní plán II. - Strava dětí pod lupou
Svíčková s karlovarským knedlíkem (pozn.: vegan!)
Superjídelníček – Rajská polévka
Jídlo jako životní styl III. - Tvarohovo-pudinkový krém


07.06.2012
autor: Ing. Petr Havlíček, Petra Lamschová
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS