Hezky česky hravě a zdravě – Hovězí svíčková s celozrnným knedlíkem

cm hezky cesky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Proč vznikla tato kniha? Důvod je jednoduchý. Na jedné straně se na nás z reklam valí různá tradiční česká jídla v „čas šetřícím“ provedení, kdy jsou prvotní potraviny různě (někdy až hrůzně) upraveny, a na straně druhé je chvályhodné tažení některých (ne tedy všech) našich šéfkuchařů za návrat k typickým, poctivým českým jídlům. Ale ouha – typické, poctivé české jídlo je mnohdy tučné a plné bílé mouky – tedy sice pro mnohé z nás chutné, nicméně ale plné prázdných kalorií. V naší druhé knize se snažíme o lehkou transformaci českých jídel. Používáme kvalitní, přirozené suroviny, ale trochu upravujeme technologii zpracování tak, aby jídlo bylo sice méně energeticky vydatné, ale živinově hodnotnější.

Porce pro 4 osoby

Nutriční hodnoty jedné porce:

Energie Bílkoviny Tuky Sacharidy Vláknina Cholesterol Sodík
437 kcal/1836 kJ 40 g 11 g 41 g 9 g 172 mg 626 mg

Ingredience:

  • 4 porce hovězího masa (nejlépe svíčkové – asi 500g)
  • 2 lžičky oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1l zeleninového vývaru
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Pepř
  • Sůl
  • Stévie (na oslazení)
  • Ocet
  • 150g bílého jogurtu

Knedlík:

Postup:

Na oleji restujeme cibuli, podlijeme vodou, přidáme na kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev, petržel a celer a chvíli vaříme, až vznikne základ zeleninového vývaru. Do něj pak vložíme hovězí maso, které jsme si předpekli nasucho na teflonu. Přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Po uvaření vyndáme maso i koření a omáčku rozmixujeme. Vmícháme bílý jogurt. K dochucení můžeme použít sůl, stévii (místo klasického cukru) a ocet. Tvrdé celozrnné rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Pak z rohlíků vymačkáme mléko, přidáme žloutky a vyšlehaný sníh z bílků. Těsto necháme půl hodiny v ledničce. Vytvarujeme koule o něco menší než tenisový míček a vaříme v páře asi 15 minut. Servírujeme s omáčkou a masem.

Tip: Ozdobte plátkem citronu a malým množstvím brusinek.