Hořká okurka (Momordica charantia)

Hořká okurka, latinsky Momordica charantia, někdy také označována jako momordika. Momordica latinsky znamená štiplavý nebo kousavý. To docela dobře vystihuje ostře hořkou chuť dužniny plodů. V Anglii ji označují jako “Bitter Apple”, hořké jablko. Její arabský název znamená v přepisu “smrt rostlin”, protože rostliny v jejím okolí hynou. Můžeme ji najít v Indii a dalších státech jižní a jihovýchodní Asie, a dokonce až v Číně.

Rostlina může dorůstat až do výšky dvou metrů. Plody jsou vřetenovitého tvaru a zelené barvy. Svým bohatě zvrásněným povrchem připomínají prehistorický artefakt. Mohou dorůst délky až 25 cm. Obsahují hnědá nebo šedá semena, která jsou uložena v dužnině plodu. V době zralosti má dužnina plodů žlutou barvu. Plody je možné konzumovat v nezralé i zralé formě.

V nezralé formě mají zelenou barvu dužniny a typicky hořkou chuť, na kterou si ale milovníci této zeleniny zvyknou, stejně jako pivaři na hořkou chuť svého oblíbeného nápoje. Pokud si na její chuť zvykneme, chutná velmi svěže a příjemně. Svojí konzistencí připomíná právě křupavou okurku. V chladném prostředí vydrží déle.

Ve zralé formě mají žlutou barvu dužniny a jejich chuť je víceméně již sladká. Konzistence je moučnatá až želatin-ovitá a připomíná spíš meloun než okurku.

Využití hořké okurky

V kuchyni se používá jako příloha k masným jídlům. Aby nechutnala hořce, je nutné ji několik hodin máčet ve studené vodě. Poté se dusí nebo vaří. Jako zelenina se v asijské kuchyni používají i zkvašené mladé plody, listy a květy. Je součástí i kari omáček.

V lidovém léčitelství se usušené a slupky zbavené plody hořké okurky používaly jako projímadlo (a to poměrně silné). Vzhledem k tomu, že v takto upravené droze se koncentrují jedovaté glykosidy kolocynthin a kolocyntidin, droga pak může působit až drasticky projímavě, její vnitřní užívání je v současnosti zakázané. Nicméně výtažky z momordiky se vyskytují v přírodních přípravcích a pomáhají při snižování hladiny krevního cukru či na podporu hubnutí a dobrého trávení.

Zpět nahoru