Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Hořká okurka (Momordica charantia)

20.01.2018
Hořká okurka

Hořká okurka, latinsky Momordica charantia, někdy také označována jako momordika. Momordica latinsky znamená štiplavý nebo kousavý. To docela dobře vystihuje ostře hořkou chuť dužniny plodů. V Anglii ji označují jako “Bitter Apple”, hořké jablko. Její arabský název znamená v přepisu “smrt rostlin”, protože rostliny v jejím okolí hynou. Můžeme ji najít v Indii a dalších státech jižní a jihovýchodní Asie, a dokonce až v Číně.

Rostlina může dorůstat až do výšky dvou metrů. Plody jsou vřetenovitého tvaru a zelené barvy. Svým bohatě zvrásněným povrchem připomínají prehistorický artefakt. Mohou dorůst délky až 25 cm. Obsahují hnědá nebo šedá semena, která jsou uložena v dužnině plodu. V době zralosti má dužnina plodů žlutou barvu. Plody je možné konzumovat v nezralé i zralé formě.

 

V nezralé formě mají zelenou barvu dužniny a typicky hořkou chuť, na kterou si ale milovníci této zeleniny zvyknou, stejně jako pivaři na hořkou chuť svého oblíbeného nápoje. Pokud si na její chuť zvykneme, chutná velmi svěže a příjemně. Svojí konzistencí připomíná právě křupavou okurku. V chladném prostředí vydrží déle.

 

Ve zralé formě mají žlutou barvu dužniny a jejich chuť je víceméně již sladká. Konzistence je moučnatá až želatinovitá a připomíná spíš meloun než okurku.

 

Využití hořké okurky

V kuchyni se používá jako příloha k masným jídlům. Aby nechutnala hořce, je nutné ji několik hodin máčet ve studené vodě. Poté se dusí nebo vaří. Jako zelenina se v asijské kuchyni používají i zkvašené mladé plody, listy a květy. Je součástí i kari omáček.

 

V lidovém léčitelství se usušené a slupky zbavené plody hořké okurky používaly jako projímadlo (a to poměrně silné). Vzhledem k tomu, že v takto upravené droze se koncentrují jedovaté glykosidy kolocynthin a kolocyntidin, droga pak může působit až drasticky projímavě, její vnitřní užívání je v současnosti zakázané. Nicméně výtažky z momordiky se vyskytují v přírodních přípravcích a pomáhají při snižování hladiny krevního cukru či na podporu hubnutí a dobrého trávení.

 

Celková nabídka přípravků obsahujících hořkou okurku.


Související články:
Jak bojovat se zácpou bez chemických projímadel
Glukóza
Garcinia cambogia – průlom v hubnutí?


20.01.2018
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Čím víc léků, tím víc nemocí... aneb porozumění místo boje
Jíst jedno jídlo denně - cesta k omlazení i dlouhověkosti, která není pro každého
Priessnitzův obklad
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Sušení ovoce a zeleniny
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Červená fermentovaná rýže
Jaké největší stravovací chyby děláme
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Nemoc není zlo, umožňuje člověku zlepšit charakter

305,- Kč
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS