prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Hořčiny

03.12.2013
Hořčiny
V informacích o doplňcích stravy se často můžeme setkat s označením hořčiny. Nejedná se o skupinu chemicky jednotnou, řadí se tam například jak glykosidy, tak i alkaloidy. Celkově se tak označují látky hořké chuti. Díky této své hořké chuti vzbuzují chuť k jídlu a zlepšují trávení.

Již v ústech dráždí chuťové receptory a tím podporují tvorbu slin, což přispívá k dobrému začátku trávicího procesu. Poté v žaludku reflexně působením na sliznici, čímž zvyšují tvorbu trávicích enzymů i žaludeční kyseliny. Současně zlepšují motilitu svalstva trávicího traktu, což urychluje trávení potravy.

 

Takto působí v menších dávkách, ve větších již působí překrvení a podráždění sliznice.

 

V terapeutických dávkách jsou doporučovány při anorexii spojené s nedostatečnou tvorbou slin i žaludeční šťávy a s dyspepsií, dále při chronických gastritidách (záněty žaludeční sliznice) s hypoaciditou (snížená tvorba žaludeční kyseliny), dále při průjmech a obecně na podporu zvýšení sekrece žaludeční šťávy. Dále je možné je užívat ke zlepšení činnosti jater (hepatoprotektivum), žlučníku a žlučových cest.

 

V rostlinách se nachází například v pampelišce, v plodech jeřábu, v mařince vonné, sedmikrásce, pelyňku, šalvěji a mateřídoušce. Ve vyšších koncentracích jsou obsaženy např. v chmelu a řebříčku. Mezi hořčiny je možné řadit i alkaloidy chinin, strychnin a brucin, ty však mají kvůli své jedovatosti omezené užití. V současnosti se již nepoužívají, tato léčiva jsou označovaná obsolentní neboli zastaralá, můžeme se s nimi setkat ve starších lékařských knihách. Je třeba si ovšem také uvědomit, že strychnin a brucin jsou silné jedy.

 

Latinsky se hořčiny označují jako amara či stomachika. Pod názvem amarum se s nimi můžeme setkat v řadě bylinných směsí. Jedná se hlavně o tinktury neboli alkoholové výtažky. Můžeme je rovněž najít i v čajových směsích, v extraktech a přidávají se i do nápojů (např. tonik), kde kromě hořké chuti jiné užitkové vlastnosti většinou nemají.

 

Hořčiny se dělí do tří skupin:

  1. Pokud jsou hořké látky v droze poměrně samostatné, nazývají se čisté hořčiny (latinsky amara pura). Tyto hořčiny povzbuzují činnost trávicích orgánů. Můžeme je najít v hořci, vachtě nebo zeměžluči.
  2. Další skupinou jsou hořčiny aromatické (amara aromatica). Zde jsou hořčiny navázané na vonné látky (silice) v bylině. Je-li hořčina navázána na látky vonné, jedná se o hořčiny aromatické (amara aromatica). Můžeme je najít v pelyňku, puškvorci nebo řebíčku. Kromě hořké chuti mají i výraznou vůni. Ovlivňují činnost nejen trávicího traktu, ale i jater a žlučníku.
  3. Třetí skupinou jsou hořčiny ostré neboli amara acria. Zde je hořčina vázána na původní, ostře chutnající látky. Tyto látky mívají laktonovou strukturu a nelze je tedy dost dobře zaměňovat za alkaloidy nebo glykosidy, které chutnají také velmi hořce. Můžeme je najít v pepři nebo zázvoru.

 

Hořčiny můžete najít v přípravcích v našem sortimentu jako Helychrisium arenariumAstomin.


Související články:
Bylinky a trávící potíže
Bylinky a žlučník
Chrpa polní (Centaurea cyanus)


03.12.2013
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Prevence


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Zdravé vánoční cukroví
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS