Horchata de chufa: Léčivé osvěžení s kapkou jižanského temperamentu

cm horchata de chufa

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Míříte do Španělska nebo si i doma chcete dopřát něco osvěžujícího a exotického? Pak si vychutnejte nápoj horchata de chufa. Na první pohled vypadá jako ořechové mléko, a dokonce i podobně chutná. Jeho složení je ale mnohem zajímavější. Vyrábí se totiž z hlíz šáchoru jedlého, rostliny, která si díky tvaru kořenu vysloužila lidovou přezdívku zemní mandle.

Posvátná rostlina s pradávnou historií

Šáchor jedlý byl známý už ve starověkém Egyptě, kde se jeho hlízky vkládaly do hrobek jako symbolická potravina na cestu do posmrtného života. Nyní se pěstuje výhradně v okolí španělské Valencie, odkud se vyváží do celého světa.

Hlízy šáchoru jedlého (španělsky chufa) si vysloužily hned několik přezdívek. Nejvíce se ujalo označení zemní nebo podzemní mandle a tygří ořechy. A právě mandle tyto hlízy připomínají ze všech plodů nejvíce – mají hnědou barvu, zhruba stejnou velikost a podobný tvar, jen se více krabatí a nejsou tak tvrdé.

Nenápadné bobulky bohaté na živiny

Tygří oříšky mají příjemně nasládlou chuť, a navíc přímo překypují látkami prospěšnými zdraví. Obsahují množství nenasycených mastných kyselin, biotin a rutin. Kromě toho jsou bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu, proteiny a přírodní cukr. Díky této kombinaci složení jsou naprosto unikátní potravinou, na které si bez obav pochutnají také vegani a osoby trpící alergií na ořechy.

A čemu konzumace hlíz šáchoru prospívá? Chufas významně podporují krevní oběh a slouží jako prevence proti infarktu a dalším cévním onemocněním. Zlepšují trávení, pomáhají při potížích se žaludkem a díky vysokému obsahu vlákniny zabraňují zácpě. Přispívají také k rychlejší regeneraci svalstva a chrání pohybový aparát. Podporují plodnost a správnou funkci reprodukčních orgánů. Podle ajurvédské teorie má chufa navíc silné afrodiziakální účinky.

Tygří ořechy

Lahodná horchata z chufy

Dost bylo teorie, pojďme si nyní ukázat, jak si na zázračné rostlince, které právem náleží označení superfood, pochutnáte. Chufa se nejčastěji využívá k výrobě nápoje španělsky nazývaného horchata, tedy rostlinné mléko. Vyrobíte ho velmi snadno, a navíc během chvilky. Nejvíce času vám zabere máčení hlíz.

Pokud máte k dispozici celé „ořechy“, namočte je do vody alespoň na jeden den. Poté sceďte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte vodu a přelijte přes pláténko. Hotové mléko ochuťte cukrem nebo skořicí. Španělé nápoj silně doslazují a přidávají k němu pár kapek citronové šťávy pro celkovou svěžest. Horchata de chufa chutná nejlépe vychlazená, nebojte se do ní proto přidat i pár kostek ledu.

Nechce se vám ztrácet čas namáčením ořechů a jejich mixováním, nebo jste celé hlízy nikde nesehnali? Sáhněte po hotovém nápoji v prášku, který jednoduše smícháte s rostlinným mlékem a je hotovo. Společnost Iswari nabízí hned tři druhy: klasický bez příchuti a dále s přidanou skořicí nebo matcha. Základem tohoto před-připraveného nápoje je mouka z tygřího ořechu a směs doplňuje kokosový cukr a lucuma prášek. Vše je samozřejmě v BIO kvalitě.

Přejeme dobrou chuť!