Horchata de chufa: Léčivé osvěžení s kapkou jižanského temperamentu

Míříte do Španělska nebo si i doma chcete dopřát něco osvěžujícího a exotického? Pak si vychutnejte nápoj horchata de chufa. Na první pohled vypadá jako ořechové mléko, a dokonce i podobně chutná. Jeho složení je ale mnohem zajímavější. Vyrábí se totiž z hlíz šáchoru jedlého, rostliny, která si díky tvaru kořenu vysloužila lidovou přezdívku zemní mandle.

Posvátná rostlina s pradávnou historií

Šáchor jedlý byl známý už ve starověkém Egyptě, kde se jeho hlízky vkládaly do hrobek jako symbolická potravina na cestu do posmrtného života. Nyní se pěstuje výhradně v okolí španělské Valencie, odkud se vyváží do celého světa.

Hlízy šáchoru jedlého (španělsky chufa) si vysloužily hned několik přezdívek. Nejvíce se ujalo označení zemní nebo podzemní mandle a tygří ořechy. A právě mandle tyto hlízy připomínají ze všech plodů nejvíce – mají hnědou barvu, zhruba stejnou velikost a podobný tvar, jen se více krabatí a nejsou tak tvrdé.

Nenápadné bobulky bohaté na živiny

Tygří oříšky mají příjemně nasládlou chuť, a navíc přímo překypují látkami prospěšnými zdraví. Obsahují množství nenasycených mastných kyselin, biotin a rutin. Kromě toho jsou bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu, proteiny a přírodní cukr. Díky této kombinaci složení jsou naprosto unikátní potravinou, na které si bez obav pochutnají také vegani a osoby trpící alergií na ořechy.

A čemu konzumace hlíz šáchoru prospívá? Chufas významně podporují krevní oběh a slouží jako prevence proti infarktu a dalším cévním onemocněním. Zlepšují trávení, pomáhají při potížích se žaludkem a díky vysokému obsahu vlákniny zabraňují zácpě. Přispívají také k rychlejší regeneraci svalstva a chrání pohybový aparát. Podporují plodnost a správnou funkci reprodukčních orgánů. Podle ajurvédské teorie má chufa navíc silné afrodiziakální účinky.

Tygří ořechy

Lahodná horchata z chufy

Dost bylo teorie, pojďme si nyní ukázat, jak si na zázračné rostlince, které právem náleží označení superfood, pochutnáte. Chufa se nejčastěji využívá k výrobě nápoje španělsky nazývaného horchata, tedy rostlinné mléko. Vyrobíte ho velmi snadno, a navíc během chvilky. Nejvíce času vám zabere máčení hlíz.

Pokud máte k dispozici celé „ořechy“, namočte je do vody alespoň na jeden den. Poté sceďte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte vodu a přelijte přes pláténko. Hotové mléko ochuťte cukrem nebo skořicí. Španělé nápoj silně doslazují a přidávají k němu pár kapek citronové šťávy pro celkovou svěžest. Horchata de chufa chutná nejlépe vychlazená, nebojte se do ní proto přidat i pár kostek ledu.

Nechce se vám ztrácet čas namáčením ořechů a jejich mixováním, nebo jste celé hlízy nikde nesehnali? Sáhněte po hotovém nápoji v prášku, který jednoduše smícháte s rostlinným mlékem a je hotovo. Společnost Iswari nabízí hned tři druhy: klasický bez příchuti a dále s přidanou skořicí nebo matcha. Základem tohoto před-připraveného nápoje je mouka z tygřího ořechu a směs doplňuje kokosový cukr a lucuma prášek. Vše je samozřejmě v BIO kvalitě.

Přejeme dobrou chuť!

Zpět nahoru