Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Hlíva ústřičná s vitamínem C

15.01.2014
Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná patří mezi nejznámější houby, které mají příznivé účinky na naše zdraví a je dostupná vlastně pro každého. Její latinský název je Pleurotus ostreatus a patří mezi jedlé houby. Její klobouk je hladký a má šedou až šedohnědou barvu. Roste v lesích na pařezech či na dřevě listnatých stromů, ale je hojně pěstována, i u nás.

V usušeném stavu obsahuje cukry, bílkoviny, minerály (železo, zinek, fosfor, selen a další) ale i vitamíny, jako jsou vitamín C, dále vitamíny ze skupiny B, jako jsou niacin, thiamin, riboflavin či kyselina listová. Velmi důležité jsou obsažené látky ze skupiny polysacharidů, beta glukany. Tyto látky podporují imunitu, zvyšují odolnost organismu a likvidují volné radikály. Někdy se extrahují ze sušené hlívy a prodávají se samostatně v různých přírodních přípravcích. Hlíva obsahuje i vlákninu.

 

Hlíva ústřičná - účinky

Mezi její příznivé působení patří již zmíněné zvyšování imunity, snižování hladiny cholesterolu, snižování únavy a stresu, rovněž má podpůrný účinek při revmatických a kloubních onemocněních, podporuje snižování hladiny cukru v krvi, pomáhá v prevenci cévních a srdečních onemocnění, je užitečná i při léčbě bradavic a dalších kožních problémech, které jsou virového původu.

 

Hlíva ústřičná - pěstování

Hlívu si můžeme vypěstovat i pro vlastní potřebu. Dokonce se dá pěstovat v panelovém bytě, ale pouze intenzivním způsobem (extenzivním způsobem pěstují zahrádkáři, například na špalcích ze dřeva). Při tomto pěstování je zapotřebí řezaná pšeničná sláma, polyethylenový pytel a sadba hlívy ústřičné.

 

Hlíva vyrůstá především v trsech, které se z pytle neodřezávají, ale vykrucují. Trsy plodnic se takto vykroutí vždy celé, bez ohledu na to, zda jsou v trsu ještě malé plodničky. V případě správného postupu a při vhodných podmínkách, jak odborníci uvádějí, že můžeme z jednoho pytle sklidit až 5 kilogramů čerstvých hub.

Hlíva

 

Hlíva ústřičná - recepty

Rovněž bylo ale zaznamenáno, že pomáhá i při atopickém ekzému či alergických kožních projevech. Dále podporuje lepší trávení úpravou peristaltiky střev a vůbec příznivě působí na trávicí trakt. Pokud jsme u žaludku, je dobré zmínit, že v kuchyni se připravuje čerstvá hlíva tak jako jiné houbové pokrmy - je chutná v omáčkách, polévkách, pod maso, na zapékání, s vejcem, do karbanátků a podobně. Dá se zpracovat a la vídeňský řízek, dá se z ní udělat dršťková polévka, dá se připravit na česneku a podobně.

 

V přírodních přípravcích se výtažek z hlívy často kombinuje s extrakty z rakytníku řešetlákového či třapatky nachové (echinacea), která mají samy o sobě pozitivní působení na naši imunitu a tak vlastně zvyšují i samotný příznivý posilující účinek hlívy ústřičné na celkovou imunitní odpověď organismu. Hlíva se rovněž kombinuje s vitaminem C, jako v našem novém přípravku. Vitamin C neboli kyselina askorbová je významným antioxidantem, pomáhá zneškodňovat volné radikály, které nás ohrožují a tím přispívá i k celkovému posílení naší odolnosti vůči všem negativním vlivům z okolí. Hlívu můžete najít v dalších přípravcích z našeho sortimentu, jako je Terezia Company Hlíva ústřičná nebo Imunit Hlíva ústřičná.

 

Vitamín C

Vitamín C má významnou funkci při tvorbě kolagenu a také zlepšuje elasticitu cév a vůbec pomáhá při obnově vazivové tkáně, což je důležité při hojení ran. Vyšší dávky vitaminu C, někdy v kombinaci se zinkem, se používají v případě oslabení organismu v období chřipek a vůbec virových onemocnění horních cest dýchacích. Vitamín C, stejně jako hlívu, mohou v přiměřených dávkách užívat i děti. Vitamín C se v přírodě nachází hlavně v zelenině a ovoci, jako jsou citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), brambory nebo rajčata, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky, ale také velmi bohatý na vitamin C je šípek nebo rakytník.

 

Produkt Hlíva ústřičná Premium s vitamínem C naleznete v naší nabídce.


Související články:
Posilte svou imunitu přírodní cestou
Vitamin C
Volné radikály a antioxidanty


15.01.2014
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživové doplňky


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS