Heřmánek římský (Rmen římský, Anthemis nobilis)

cm hermanek

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Ačkoliv je v názvu článku uvedeno, že se jedná o heřmánek římský, není to úplně přesné. Jde vlastně správně o rmen římský (Chamaemelum nobile, syn. Anthemis nobilis). Někdy se můžeme setkat také s dalšími českými variantami jeho názvu – rmen sličný nebo rmenec sličný.

Heřmánek římský je nepřesný, ale rozšířený. Navíc dochází k záměně s heřmánkem pravým neboli lékařským (Matricaria recutita seu chamomilla). Heřmánek pravý se od rmenu římského liší tím, že heřmánek se odlišuje jednak typickou vůní (rmen římský takovou nemá) a jednak tím, že květní lůžko je u rmenu nižší a vyplněné. Nicméně oba patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae).

Jedná se o rostlinu nevelkého vzrůstu, která dorůstá maximálně výšky až 40 centimetrů. Má jemně ochmýřenou lodyhu a střídavé listy. Květy jsou bílé se žlutým terčem uprostřed. Plodem je trojhranná lysá nažka. Stejně jako u heřmánku pravého se i u rmenu římského se jako rostlinná droga sbírá, suší a zpracovává květ (Flos chamomillae romanae millefolii). Někdy se také zpracovává i nať (Herba chamomillae romanae millefolii).

Obsahuje z přírodních látek estery některých kyselin, hořčiny, flavonoidy, silice a cholin. Cholin je řazený do skupiny vitamínů B a je základním stavebním kamenem acetylcholinu, který přenáší nervové vzruchy mezi jednotlivými buňkami v našem těle. Obsažená silice je modré barvy a podobná silici, kterou nacházím v květním lůžku heřmánku pravého a po níž jsou například modře zbarveny oleje či masti s heřmánkem. Obvykle se z něho připravuje čaj.

V tradičním léčitelství je čaj používaný pro antiseptické a protizánětlivé působení, proti stresu a napětí, při nespavosti a ke zmírnění žaludečních potíží. Stejně jako heřmánek pravý se dá odvar ze rmenu římského použít při bolestech v krku nebo zánětu ústní dutiny. Zevně ve formě obkladu se dá použít pro lepší hojení ran.

Obsažená silice a hořčiny mu dávají specifickou chuť, proto je rmen římský používán i v některých zemí v potravinářství. Vyrábějí se z něj tonik, je součástí likérů, některých druhů bylinného piva a také jako přísada do vermutů.

Rmen římský se používá i v přírodní kosmetice. Právě do vlasové kosmetiky se z usušených květů rmenu římského extrahuje žlutá barva do výrobků vlasové kosmetiky (šampony, vlasové vody a gely) – zejména pro blondýnky, protože dodává vlasům přirozenou barvu a lesk.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.