Granátovník rajský

Granátovník rajský je též známý pod názvem granátové jablko (Punica granatum). Je to subtropická rostlina, která vytváří keřík nebo stromek. Vyskytuje se v jižní Evropě, kam se dostala Malé a Střední Asie. Důležité jsou jeho červené květy, které kvetou několik měsíců. Až se nachýlí jejich doba a odkvétají, vytvářejí se červené plody, které jsou pro nás důležité. Plody mají tvar velkých bobulí.

Obsahují šťávu, která má příjemnou vůni a chuť a obsahuje značné množství vitamínu C. Antioxidační účinek vitaminu C podporuje řada obsažených bioflavonoidů. Ze šťávy se také dělají různé nápoje, známý je orientální nápoj sorbet či koktejl grenadina. Z vitamínů jsou dále zastoupeny vitamíny ze skupiny B – riboflavin, thiamin a niacin. Rovněž také obsahuje karotenoidy, což je provitaminová forma vitaminu A. Šťáva dále obsahuje z minerálů draslík, hořčík, vápník, fosfor a sodík. V neposlední řadě v granátovém jablku můžeme najít cukry, řadu aminokyseliny i například kyselinu citronovou. V řadě zemí se z granátového jablka připravuje chutná zavařenina.

Konzumace granátového jablka pomáhá snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, osteoporózy, může i napomáhat jako doplněk při léčbě vysokého krevního tlaku. Pomáhá také zvyšovat imunitu a tím i obranyschopnost. Rovněž některé zdroje uvádějí, že konzumace granátových jablek pomáhá ke snižování LDL frakce cholesterolu.

Výtažky z granátového jablka se také široce užívají v kosmetickém průmyslu.

 

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.