prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Gastronomický rádce od A do Ž – Olej

25.08.2015
Gastronomický rádce od A do Ž

Jaké druhy olejů se používají v kuchyni a k čemu?

Olej – v bulharské kuchyni se používá hlavně olej slunečnicový, olej konopný se používá v čínské kuchyni, olej macizový je obsažen v silici muškátového květu, olej brabantský je jihofrancouzský olivový olej, olej mandlový je tlačený ze sladkých mandlí, velmi jemný a vonný, olej skořicový a mangový je rostlinný olej používaný v indické kuchyni, stejně tak i olej světlicový a olej blaholistý. Oleje jsou zásobou základních mastných kyselin a dobrým zdrojem vitaminu E. Zvyšují schopnost organismu vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E a K.

Olej arašídový – tento ochucený olej se používá v arabské a asijské kuchyni. Má výraznou chuť a je ideální k dochucování salátů nebo slaných jídel. Po otevření je nutno uložit ho v lednici, neboť se rychle kazí.

 

Olej bodlákový – obsahuje velké množství vitamínu E. Zjemňuje saláty z čerstvé zeleniny.

 

Olej česnekový – ochucený olej používaný v různých kuchyních. Můžeme si ho připravit tak, že dáme osm stroužků česneku do půl litru olivového oleje a necháme asi tři týdny stát v pokojové teplotě. Česnekový olej se hodí na marinování zeleniny nebo na přípravu salátů.

 

Olej hořčičný – připravuje se z hořčičných žlutých semínek. Když je čerstvý, je velmi pálivý. Po zahřátí ztrácí svou palčivost a získává lahodnou chuť.

 

Olej hřebíčkový – 18 % se ho produkuje na Madagaskaru. Hřebíčkový olej zahání komáry i tehdy, je-li provoněna jen jedna místnost.

 

Olej s chilli – tento aromatický olej se používá v různých kuchyních světa, zvláště v Mexiku, kde dává pokrmům správný říz.

 

Olej konzumní – je aromatizovaný a vzniká přidáním různých semen.

 

Olej kořeněný – se připravuje z olivového oleje, česneku, sušených bylinek nebo provensálské bylinné směsi.

 

Olej kořeněný na rybí salát – do 1 litru oleje vložíme 50 g kořenové petržele, 50 g celeru, kousek bobkového listu, několik kuliček nového koření a špetku citronové kůry a tymiánu. Olej zahřejeme na 80 °C a necháme dva dny uležet a potom procedíme.

 

Olej kukuřičný – používá se při přípravě moučníků a pokrmů.

 

Olej lněný – má intenzivní, lehce nahořklou chuť a hodí se výlučně pro studenou kuchyni. Při zahřátí se z něho uvolňují zdraví škodlivé látky.

 

Olej olivový – má všestranné použití. Chutná hořce nebo sladce, po ovoci či po ořechách – podle druhu, původu, poloze a místního klima.

 

Olej olivový panenský – je velice kvalitní za studena lisovaný olej, používá se hlavně ve studené kuchyni. Měl by mít čtyři stupně kvality.

 

Ukázka z knihy Gastronomický rádce od A do Ž.


Související články:
Nové rostlinné oleje
Lněný olej
Blahodárné účinky olivového oleje


25.08.2015
autor: Jaroslav Vašák
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS