Garcinie kambodžská (Garcinia cambogia)

garcinie e1602665760881

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Garcinia cambogia je keř rostoucí v jihovýchodní Asii. Také je známý jako Tamarind malabarský. V této oblasti světa se toto ovoce, které bychom mohli přirovnat k malé tykvičce, pro své vlastnosti a prospěšné účinky na zdraví používá na vaření. Garcinia Cambogia se po mnohá staletí běžně vyskytuje také v Indii, kde se jako ovoce či koření používá v tradiční ájurvédské medicíně. V tradiční medicíně se používá odvar plodové kůry při revmatismu a střevních potížích jako jsou helmintózy a dysenterie.

Výzkumy ukazují, že má významné pozitivní účinky v řadě oblastí. Garcinie se používá po staletí v jižní Asii jako ovoce, koření a k navození pocitu sytosti. Její plody se dají využít jako potenciální dietetikum, doplněk redukční kůry a kontroly chuti k jídlu. Tyto plody dorůstají do velikosti malého jablka s průměrem přibližně sedm centimetrů a kožovitou kůrou silnou devět milimetrů. Dřeň garcinie cambogia je sladkokyselá a obsahuje významné množství vápníku a vitamínu C.

Extrakt ze slupek garcinie obsahuje velké množství kyseliny hydroxycitronové (HCA). HCA příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů ve Vašem těle a navodí pocit sytosti již po malé porci jídla (má pozitivní vliv na přeměnu sacharidů ze stravy na zásobní glykogen a glukózu, jejichž zvýšená koncentrace vyvolává v mozku pocit nasycení). Některé zdroje uvádějí, že kyselina hydroxycitrónová brání syntéze tuků z glukózy, z níž místo něj tvoří svalový nebo jaterní glykogen. Jiné studie uvádí, že brání ukládání tuků do tukových buněk a snižuje ukládání tuků v játrech. Tvorba tuku se zpomalí do té míry, že tělo začne využívat tuky jako zdroj energie. Zároveň sníží chuť k jídlu. Mozek pak omezuje pocit hladu, protože se domnívá, že organismus má energie dostatek. Jde o to, že HCA inhibuje proces lipogeneze, snižuje produkci cholesterolu a mastných kyselin (zasahuje do syntézy mastných kyselin), zvyšuje produkci glykogenu v játrech, tlumí chuť k jídlu, zvyšuje produkci tělesného tepla aktivací procesu termogeneze. HCA tedy svým působením zpomaluje novo-tvorbu tělesného tuku a cholesterolu.

Její plody se dají využít jako potenciálním dietetikem, doplněk redukční kůry a kontroly chuti k jídlu. Garcinie neovlivňuje centrální nervový systém a nemá proto výrazné nežádoucí účinky. Pravidelná konzumace přípravků s obsahem garcinie může hrát pozitivní roli při boji s nadváhou.