Garcinie kambodžská (Garcinia cambogia)

Garcinia cambogia je keř rostoucí v jihovýchodní Asii. Také je známý jako Tamarind malabarský. V této oblasti světa se toto ovoce, které bychom mohli přirovnat k malé tykvičce, pro své vlastnosti a prospěšné účinky na zdraví používá na vaření. Garcinia Cambogia se po mnohá staletí běžně vyskytuje také v Indii, kde se jako ovoce či koření používá v tradiční ájurvédské medicíně. V tradiční medicíně se používá odvar plodové kůry při revmatismu a střevních potížích jako jsou helmintózy a dysenterie.

Výzkumy ukazují, že má významné pozitivní účinky v řadě oblastí. Garcinie se používá po staletí v jižní Asii jako ovoce, koření a k navození pocitu sytosti. Její plody se dají využít jako potenciální dietetikum, doplněk redukční kůry a kontroly chuti k jídlu. Tyto plody dorůstají do velikosti malého jablka s průměrem přibližně sedm centimetrů a kožovitou kůrou silnou devět milimetrů. Dřeň garcinie cambogia je sladkokyselá a obsahuje významné množství vápníku a vitamínu C.

Extrakt ze slupek garcinie obsahuje velké množství kyseliny hydroxycitronové (HCA). HCA příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů ve Vašem těle a navodí pocit sytosti již po malé porci jídla (má pozitivní vliv na přeměnu sacharidů ze stravy na zásobní glykogen a glukózu, jejichž zvýšená koncentrace vyvolává v mozku pocit nasycení). Některé zdroje uvádějí, že kyselina hydroxycitrónová brání syntéze tuků z glukózy, z níž místo něj tvoří svalový nebo jaterní glykogen. Jiné studie uvádí, že brání ukládání tuků do tukových buněk a snižuje ukládání tuků v játrech. Tvorba tuku se zpomalí do té míry, že tělo začne využívat tuky jako zdroj energie. Zároveň sníží chuť k jídlu. Mozek pak omezuje pocit hladu, protože se domnívá, že organismus má energie dostatek. Jde o to, že HCA inhibuje proces lipogeneze, snižuje produkci cholesterolu a mastných kyselin (zasahuje do syntézy mastných kyselin), zvyšuje produkci glykogenu v játrech, tlumí chuť k jídlu, zvyšuje produkci tělesného tepla aktivací procesu termogeneze. HCA tedy svým působením zpomaluje novo-tvorbu tělesného tuku a cholesterolu.

Její plody se dají využít jako potenciálním dietetikem, doplněk redukční kůry a kontroly chuti k jídlu. Garcinie neovlivňuje centrální nervový systém a nemá proto výrazné nežádoucí účinky. Pravidelná konzumace přípravků s obsahem garcinie může hrát pozitivní roli při boji s nadváhou.

 

Zpět nahoru