Co jsou to funkční čokolády

cm cokolada

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Funkční potraviny lze popsat jako potraviny, které konzumentům přinášejí něco navíc v podobě prokázaných zdravotních benefitů. Funkční čokolády jsou výrobky z nepražených kakaových bobů, bez přídavku cukru, s vysokým obsahem vlákniny, které mohou být obohaceny o další super-potraviny. Tyto čokolády jsou typické vysokou nutriční hodnotou a funkčními benefity, jejichž zdrojem jsou použité přírodní aktivní látky. Kromě zdravotního přínosu poskytují potěšení z vysoce kvalitní a chutné čokolády.

Nepražené kakaové boby

Nepražené kakaové boby, pocházející ze stromu Theobroma cacao, se řadí mezi nejlepší super-potraviny na světě. Jsou označovány za nejbohatší zdroj antioxidantů, dále také vitamínů, vlákniny, enzymů, esenciálních mastných kyselin a minerálů. V běžné čokoládě jsou použity pražené kakaové boby, které vlivem vysoké teploty pražení ztrácí celou řadu prospěšných látek citlivých na vysoké teploty.

Běžná čokoláda obsahuje spoustu rafinovaného cukru, kterému se především díky nadměrné konzumaci v moderní stravě přezdívá „bílý zabiják“. Proto do funkční čokolády není žádný cukr přidáván – lahodné sladké chuti je dosaženo kombinaci přírodního sladidla erythritolu a přírodní čekankové vlákniny inulinu.

Erythritol

Erythritol je přírodní sladidlo, které se přirozeně vyskytuje v ovoci. Erythritol má unikátní metabolický profil, díky kterému má nulovou energetickou hodnotu a nezpůsobuje zubní kaz. Navíc nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je pro diabetiky vhodnou náhradou cukru.

Inulin

Inulin je přírodní rozpustná vláknina, pocházející z kořenů rostliny čekanky. Dle výživových doporučení by dospělý člověk měl přijímat 25 až 30 gramů vlákniny denně. Ale málokdo ji ve skutečnosti přijme více než 15 až 20 gramů denně. Inulin je navíc vláknina s prebiotickým účinkem, která stimuluje růst prospěšných bakterií v tlustém střevě. Zdravotní přínosy vlákniny jsou stále předmětem mnoha vědeckých výzkumů. Působí blahodárně na střevní trakt, detoxikuje organismus a má pozitivní vliv na snižování váhy.