Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)

18.02.2017
Fenykl obecný
Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) je všeobecně velmi dobře známá léčivá víceletá rostlina Roste planě ve středomoří, ale můžeme na ní narazit v okolí Černého moře i v některých asijských zemích. V českých zemích roste na jižní Moravě. Vzhledem je podobný kopru. Jeho plodem je dvounažka s protáhlými nažkami až jeden centimetr dlouhými. Mají zelenavou až světlehnědou barvu.

Účinné látky fenyklu a jeho využití

Jako léčivá rostlinná droga se používají plody. Mají charakteristickou vůni, lehce štiplavou, nasládlou chuť. Plody obsahují silice s terpentýny (estragon, pinen a další) pryskyřice, hořčiny, saponiny, stigmasterol, nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy (kvercetin, isokverecetin) rutin, kumaríny, vitaminy A, B, C a E a četné stopové prvky. Listy fenyklu se používají jako koření v kuchyni. Jen výjimečně se z fenyklu používá kořen.

 

Fenykl obecný

 

Jeho nejzásadnější použití je při nadýmání, pro spasmolytické účinky silic obsažených v plodu fenyklu. Je součástí různých čajových směsí pro děti. Obecně také podporuje trávení. Rovněž bývá součástí čajů pro kojící matky, protože podporuje tvorbu mateřského mléka. Dále se uvádí diuretické (močopudné působení), příznivý vliv na uvolňování hlenů při vlhkém, produktivním kašli a také některé zdroje uvádějí, že působí antiparazitárně. Jeho silice působí bakteriostaticky (na pseudomonády, stafylokoky, streptokoky, aerobakterie, Escherichia coli, Proteus vulgaris). Podává se ve formě nálevu nebo přímo silice.

 

Fenykl v kuchyni

Fenykl má ve velké oblibě i středomořská kuchyně vzhledem k jeho sladké chuti podobající se anýzu. Používá se k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Rovněž najde použití při dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů.  Jemně osekané čerstvé lístky fenyklu obecného mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.

 

Celková nabídka přípravků obsahujících fenykl.


Související články:
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)
Černucha setá (Nigella sativa)
Fenykl na trávení


18.02.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

176,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS