prozdravi.cz Vše pro vaše zdraví |
krasa.cz Vše pro vaši krásu |
parfemy.cz Značková parfumerie |
hodinky.cz Značkové hodinářství |
sperky.cz Značkové klenotnictví |
vivantis.cz Být sám sebou |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fenomén zvýšené propustnosti střeva (Leaky Gut)15.10.2014
Porucha funkce bariéryStěna střevní vykonává důležitou funkci bariéry mezi vnitřním tělem a vnějším světem. Můžeme si udělat představu o síti s velmi malými otvory, které umožňují pouze některým látkám, dostatečně malým, aby oky sítě prošly, ale větším, nežádoucím částicím v průchodu zabrání. Není žádoucí, aby se oka sítě zvětšovala, a tím se zvyšovala i střevní propustnost pro látky, které nejsou dostatečně zpracovány a přizpůsobeny pro využití v těle. V takové formě nesmí látky do těla přijít.
Když je popsaná funkce bariéry porušena a oka sítě jsou větší, než mají být, začnou do těla pronikat bakterie, viry, nestrávené částice potravin a toxické odpadní látky. Dostanou se do krevního oběhu, a tímto způsobem pak do kteréhokoliv systému v těle.
Imunitní systém vyhlašuje poplach, protože musí na takový stav reagovat. Výsledkem je zánět v různých částech těla, což vede k širokému spektru příznaků: nadýmání, křeče, návaly horka, bolest v kloubech, bolesti hlavy, vyrážky. V hlavě lékaře - diagnostika, vyvstane velký otazník.
Popsaný fenomén se může dokonce rozšiřovat z oblasti tlustého střeva také směrem nahoru, do střeva tenkého, a to negativně ovlivní schopnost správného vstřebávání živin: Následkem bývá hubnutí, chudokrevnost, únava, vyčerpání atp.
Diagnostik tedy uvažuje v případě „děravého střeva“ o potravinových alergiích, různých intolerancích, o celiakii, zánětlivých onemocněních střeva, jako je Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida, syndrom dráždivého tračníku, a o zdánlivě nesouvisejících nemocech, jako jsou záněty kloubů, lupénka, ekzém, astma, migrény…, ba dokonce poruchy chování.
Co způsobuje zvýšenou střevní propustnost?Bádání po příčinách je stále ještě v plenkách, ale pozornost se soustředí na stravu, chronický stres, některé léky a na bakteriální nerovnováhu střevního osídlení mikroorganizmy – tzv. střevní dysbiózu. Zdá se, že hrají důležitou roli.
Neexistuje žádný specifický test, který může říci se stoprocentní jistotou, kdy se jedná o zvýšenou střevní propustnost. Jistou pomocí se stává test na mannitol a laktulózu.
Test na mannitol a laktulózuOsoba dostane roztok obsahující mannitol a laktulózu a shromažďuje moč po dobu šesti hodin. Laktulóza (disacharid) a mannitol (monosacharid) jsou dvě ve vodě rozpustné, nemetabolizované molekuly cukru. Mannitol je malá molekula, za normálních okolností prochází snadno a slouží jako indikátor toho, zda jsou živiny dobře vstřebávány, zatímco laktulóza je větší molekula, která za normálních okolností projít dobře nemůže, slouží tedy jako marker - ukazatel pro větší otvory ve stěně střeva. Pokud jsou hladiny mannitolu a laktulózy ve vzorku odebrané moči vysoké, svědčí o syndromu děravého střeva. Nízké hladiny obou molekul ukazují naopak malabsorpci živin, tj. nedostatečnou vstřebávací schopnost.
Analýza stoliceAnalýza stolice zahrnuje testování vzorku stolice na: trávicí funkce, tedy jak jsou tuky, bílkoviny, sacharidy a další živiny absorbovány do tlustého střeva, dále na přítomnost kvasinek nebo jiných bakteriálních infekcí, na dysbiózu, na parazitární infekce a na další ukazatele zažívací dysfunkce.
Testování na kvasinkuTesty krve na vysokou hladinu protilátek, např. specifické IgG, IgA a IgM, mohou naznačovat kandidózu.
Existuje nějaké řešení?Můžete učinit jisté kroky, které mohou pomoci léčit zánět a obnovit integritu střevní stěny:
Fenomén zvýšené propustnosti střeva je jednou z těch diagnóz, které přemosťují mezeru mezi konvenční a komplementární medicínou. Související články:
|
![]() |
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz | |||
O nás![]() |