Fenomén papája

papája e1600167548412

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tato rostlina je pro nás, Evropany, rostlinou cizokrajnou. Tedy generačně na ni nejsme zvyklí, nemáme s ní zkušenosti, nelze vycházet z moudrostí našich předků, a jsme odkázáni na zdroje cizí.

FAO odhaduje, že celkové komerční pěstování plodů papáji dosáhlo v roce 2010 11,2 milionů tun, sklizených z téměř 439 tisíc hektarů. Indie je předním pěstovatelem papáji, zahrnuje 42% světové sklizně. Dalšími významnými producenty jsou Brazílie, Nigérie, Indonésie, Austrálie a Mexiko. Papája byla dříve pěstována také na Floridě, ale protože jsou rostliny papáji náchylné k mnoha škůdcům a patogenům včetně mozaikových virů přenášených mšicemi, byly tam komerční výsadby zlikvidovány.

Do textu nyní vkládám vyhledané vlastnosti papáji.

Papája produkuje enzym papain, který podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení, hlavně masa. Papain se používá v medicíně k léčbě vředů, ke zmírnění potíží při jícnovém refluxu, k podpoře krevního oběhu a srdeční činnosti, k ochraně sliznic, vidění, ke zlepšení vitality buněk a barvy vlasů, k posílení imunitního systému, ke zlepšování nálady a pocitu životní energie, v boji proti rakovině, také ke snížení kožních srůstů po operaci, při hojení bércových vředů, proleženin, ekzémů, lupénky… Studie ukázaly, že má antimikrobiální vlastnosti.

Papain se používá také k projasnění piva, při přípravě vlny a hedvábí pro barvení, pro odstraňování chloupků z kůže před opalováním…

Papája má velmi nízký obsah kalorií (jen 39cal/100g) a neobsahuje žádný cholesterol, ale je bohatým zdrojem fyto-živin, minerálů a vitamínů.

Papája obsahuje měkkou, lehce stravitelnou dužninu s dobrým množstvím rozpustné vlákniny, která pomáhá střevní peristaltice, čímž se snižuje zácpa.

Čerstvá a zralá papája se řadí mezi ovoce s nejvyšším obsahem vitaminu C (obsahuje 61,8mg nebo asi 103% jeho obsahu v pomerančích nebo citronech). Výzkumné studie ukázaly, že vitamin C má mnoho důležitých funkcí, v oblasti antioxidativního působení proti volným radikálům, v posilování imunity a v podpoře snazšího průběhu zánětlivých reakcí.

Je také výborným zdrojem látek, které jemně pečují o pokožku. (obsahuje 1094IU/100g) a flavonoidů jako ß-karoten, lutein, zeaxantin a kryptoxantin. Vitamin A je nutný pro udržení zdravé sliznice a kůže, a má zásadní význam pro dobré vidění. Tyto sloučeniny mají také antioxidační vlastnosti, které hrají roli při stárnutí a různých chorobných procesech. Některá pozorování ukázala, že tam, kde je zvýšená spotřeba přírodních plodů bohatých na karoteny, je tělo více chráněno před rozvojem rakoviny plic a dutiny ústní.

Papája je také bohatá na základní vitaminy B-komplexu, jako je kyselina listová, pyridoxin (vitamín B-6), riboflavin, thiamin. Tyto vitaminy hrají důležitou roli v metabolizmu, například při vysoké hladině homocysteinu.

Čerstvá papája obsahuje také dostatečné množství draslíku (257mg/na100 g) a vápníku. Draslík je důležitou součástí buněčných a tělních tekutin, pomáhá kontrolovat srdeční frekvenci a krevní tlak, bojovat proti účinkům sodíku.

Ze semen papáji se v lidovém léčitelství vyráběly přírodní prostředky proti mnoha nemocem. Semena nalézají uplatnění v boji se záněty, parazity, dále pro zmírnění bolestivých stavů, používají se k léčbě bolesti břicha a při infekcích, jako je bolestivý pásový opar.

Papája obsahuje bílé mléko, které je podobné latexu, a to může citlivým osobám způsobit podráždění pokožky a vyvolat alergickou reakci. Listy papáji také obsahují carpain, alkaloid, který by mohl být nebezpečný při konzumaci ve vysokých dávkách.

Zralé ovoce papáji může být bezpečně používáno i v těhotenství. Nezralým, zeleným plodům je lépe se vyhnout. Nezralá papája však může být bezpečně konzumována jakožto vařená zelenina.

Informace a reference zde uvedené jsou určeny výhradně pro obecné informace čtenářům. Obsah tohoto článku není určen pro účely léčby. Nenahrazuje závěry konkrétního ošetřujícího lékaře.

Informace neuvádí jména značek, ani neschvaluje žádné konkrétní produkty.