Fazolovo-houbový guláš

Fazole – obrovská skupina, která má několik stovek zástupců různých velikostí, tvarů a zbarvení. Domovinou prakticky všech fazolí je americký kontinent. Je zajímavé, že fazole byly v Evropě přijaty o dost lépe než některé, dnes mnohem běžnější, potraviny jako brambory a rajčata. Zatímco posledním dvěma zmíněným trvalo i několik století, než si v Evropě vydobyly důležité postavení, fazole uspěly hned. Jednotlivé druhy mají velmi podobnou chuť, proto je budeme pojednávat v jedné skupině. Z výživového hlediska, některé fazole vynikají obsahem určitých vitaminů a minerálů, barevné fazole pak navíc obsahují antioxidanty..

Právě u fazolí je nejdůležitější dodržovat doporučení, že dlouhé namáčení a dlouhé vaření jsou nutností. Mají totiž poměrně tuhou slupku, která jednak zabraňuje pronikání vody dovnitř luštěniny, a jednak obsahuje látky způsobující nadýmání. Navíc celá fazole má mnoho antinutričních látek. Žádné fazole se nemají konzumovat syrové, byť by byly naklíčené. Klíčení u nich nedokáže eliminovat účinek nežádoucích látek. Všechny fazole si díky pevné slupce drží svůj tvar a nerozvařují se.

Fazolově-houbový guláš

Porce4 porceBudík45 minut + namáčení a vaření fazolí

Potřebujeme:

  • 150 g velkých bílých fazolí
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 250 ml vody
  • 6 žampionů (nebo jiných hub)
  • 3 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 6 lžic olivového oleje
  • 4 lžíce tamari
  • 4 lžíce sójové smetany
  • 1/2 chilli papričky (nemusí být)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Fazole předem namočte na cca 12 hodin. Poté vařte 65–70 minut, vodu slijte a fazole si nechte připravené v misce.
  2. V hrnci osmahněte cibulku na olivovém oleji.
  3. Přidejte nasekaný česnek, chilli papričku, žampiony nakrájené na plátky a restujte dalších 10 minut.
  4. Ke směsi přilijte rajčatový protlak, majoránku, kmín a restujte za stálého míchání dalších 5 minut. Poté do hrnce přisypte uvařené fazole a nalijte vodu. Guláš přiveďte k varu a ochuďte solí, pepřem, sójovou omáčkou a sójovou smetanou.

Podávejte s rýží, bramborami, těstovinami, pečivem nebo bramboráčky se žlutým hrachem.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Zpět nahoru