Falafel

falafel e1594375884722

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tradiční pokrm Blízkého východu. Díky naší směsi ho budete mít připravený raz dva. Podáváme ho s tradiční tahini omáčkou a s pestrým zeleninovým salátem.

Ingredience

  • 200 g směsi Falafel orient
  • 340 ml vody
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 hrst nasekané čerstvé listové petržele
  • 3 lžíce lžíce dezodorizovaného slunečnicového oleje
  • 70 g tahini – na omáčku
  • 50 ml citrónové šťávy – na omáčku
  • 1 stroužek česneku – na omáčku
  • 4 lžíce lžíce studené vody – na omáčku
  • mořská sůl – na omáčku
  • 300 g třešňových rajčat – na salát
  • 1 ks okurky hadovky – na salát
  • půl svazku ředkviček – na salát
  • čtvrtka červené cibule – na salát
  • 2 lžíce olivového oleje – na salát
  • 1 lžíce citrónové šťávy – na salát
  • 5 plátků žitného chleba – na salát
  • čerstvé bylinky – na salát
  • mořská sůl – na salát

Jak na to?

  1. Do misky dejte směs na falafel, vodu, prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Umíchejte na jednolitou hmotu a nechte asi 15 minut odstát. Ve vlhkých dlaních vytvarujte malé kulaté placičky o průměru asi 3 až 4 cm.
  2. V pánvi rozehřejte olej. Přidejte vytvarovaný falafel a smažte dozlatova z obou stran.
  3. Do mixéru dejte oloupaný stroužek česneku s citronovou šťávou a rozmixujte dohladka.
  4. Tahini dejte do misky. Přidejte šťávu s česnekem, osolte a promíchejte, směs postupně ztuhne na lepivou pastu. Přidejte studenou vodu (podle potřeby přidejte navíc) a rozšlehejte do konzistence hladké světlé omáčky.
  5. Žitný chléb nakrájejte na tenké plátky (méně než 0,5 cm). Dejte do trouby a při teplotě 150 °C pomalu pečte dokřupava. Před použitím nalámejte na drobnější sousta.
  6. Všechny suroviny promíchejte v míse. Dochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou a mořskou solí.