Falafel

Tradiční pokrm Blízkého východu. Díky naší směsi ho budete mít připravený raz dva. Podáváme ho s tradiční tahini omáčkou a s pestrým zeleninovým salátem.

Ingredience

  • 200 g směsi Falafel orient
  • 340 ml vody
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 hrst nasekané čerstvé listové petržele
  • 3 lžíce lžíce dezodorizovaného slunečnicového oleje
  • 70 g tahini – na omáčku
  • 50 ml citrónové šťávy – na omáčku
  • 1 stroužek česneku – na omáčku
  • 4 lžíce lžíce studené vody – na omáčku
  • mořská sůl – na omáčku
  • 300 g třešňových rajčat – na salát
  • 1 ks okurky hadovky – na salát
  • půl svazku ředkviček – na salát
  • čtvrtka červené cibule – na salát
  • 2 lžíce olivového oleje – na salát
  • 1 lžíce citrónové šťávy – na salát
  • 5 plátků žitného chleba – na salát
  • čerstvé bylinky – na salát
  • mořská sůl – na salát

Jak na to?

  1. Do misky dejte směs na falafel, vodu, prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Umíchejte na jednolitou hmotu a nechte asi 15 minut odstát. Ve vlhkých dlaních vytvarujte malé kulaté placičky o průměru asi 3 až 4 cm.
  2. V pánvi rozehřejte olej. Přidejte vytvarovaný falafel a smažte dozlatova z obou stran.
  3. Do mixéru dejte oloupaný stroužek česneku s citronovou šťávou a rozmixujte dohladka.
  4. Tahini dejte do misky. Přidejte šťávu s česnekem, osolte a promíchejte, směs postupně ztuhne na lepivou pastu. Přidejte studenou vodu (podle potřeby přidejte navíc) a rozšlehejte do konzistence hladké světlé omáčky.
  5. Žitný chléb nakrájejte na tenké plátky (méně než 0,5 cm). Dejte do trouby a při teplotě 150 °C pomalu pečte dokřupava. Před použitím nalámejte na drobnější sousta.
  6. Všechny suroviny promíchejte v míse. Dochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou a mořskou solí.
Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.