Esenciální oleje v aromaterapii

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Esenciální oleje patří v současnosti k stále oblíbenějším druhům přírodních přípravků, které nacházejí své uplatnění zejména v aromaterapii (ale nejen tam). Na začátek je třeba připomenout, že se nejedná o klasické rostlinné oleje (jako je slunečnicový, pupalkový, třezalkový apod.), ale o tzv. silice, silně koncentrované látky, které působí příznivě na naše zdraví ve více ohledech. V rámci aromaterapie se zdůrazňuje jejich působení naši psychiku, náladu a emoce. V rámci farmacie se berou do úvahy jejich vlastnosti jako fytoterapeutik: antivirové, antimikrobiální, antiseptické, fungicidní nebo repelentní. V tomto článku si uvedeme z nepřeberného množství esenciálních olejů jen několik příkladů.

Anýz

Získává se z rostliny Pimpinella anisum neboli bedrník anýz. Anýz je jednoletá bylina rostoucí v jižní a střední Evropě. Patří mezi nejznámější druhy koření, jako je například fenykl, kmín nebo anýz. Dodává do pokrmů sladce kořeněnou chuť. Jeho silice působí analgeticky a antisepticky. Můžeme ji najít ve směsích, které se doporučují při virových onemocněních horních cest dýchacích nebo při chřipce. Podle některých zdrojů také podporuje tvorbu mateřského mléka jako sám anýz. Jako nejcennější anýzový esenciální olej je považován ten, který pochází z Kréty. Sama o sobě by se čistá silice neměla příliš používat, při jejím předávkování může dojít k otoku mozku a plic. Při jejím použití, je třeba postupovat opatrně, stačí aplikovat pár kapek – buď do aroma-lampy nebo do koupele či masážní emulze. Vždy platí dávkovat uváženě a je vhodné dodržet vždy nízkou koncentraci. V přírodní kosmetice má tato silice široké použití – je součástí tekutých i pevných mýdel, šamponů, sprchových gelů, koupelových solí či voskových svíček.

Badyán

Badyánový esenciální olej je někdy zaměňován, pro podobný název, vůni a vlastnosti, s esenciálním olejem anýzovým. Oproti anýzu však obsahuje až dvojnásobek vonných silic. Typická je osmicípá hvězda, kterou tvoří badyán, ale ne anýz. Rovněž, podobně jako anýzový, bývá součástí směsí při onemocnění horních cest dýchacích. Rovněž pomáhá jako součást aromaterapeutických směsí při problémech s trávením a bolestech svalů. Příznivě působí také při únavě způsobené stresem, zdravotních problémech ženských reprodukčních orgánů nebo onemocnění močových cest. V kosmetice se badyánový esenciální olej přidává do mýdel a pleťových vod.

Bazalka sladká

Esenciální olej se získává destilací kvetoucích vršků a listů rostliny. Původem pochází z Indie. V současnosti se ale vyskytuje už v Evropě, ale také v severní Africe a na ostrovech Réunion, Komory a Seychelách. Latinský název je Ocimum basilicum. Je známá také jako bazalka pravá. Má intenzivní sladce kořeněnou vůni. V aromaterapii je používána jako nervové tonikum, spasmolytikum a antiseptikum. Pokud ho přidáme do koupele, tak osvěží a povzbudí. Pomáhá také při astmatu a bronchitidě, při kousnutí hmyzem apod. Bazalková silice má antibakteriální, tonizující a stimulační účinky. Vzhledem k vysokému obsahu estragolu v droze a jeho kancerogenním účinkům se terapeutické použití (tedy vnitřní podávání) nati a zejména silice rozhodně nedoporučuje. Těhotné a kojící ženy a děti bazalkovou nať ani silici nesmějí k léčebným účelům vnitřně užívat.

Bergamot

Esenciální olej z této rostliny (latinsky Citrus bergamia). Další latinský název je Citrus limon, protože plodem je je aromatické ovoce velikosti pomeranče, barvou podobné citronu. Nejvíce se pěstuje v jižní Itálii, pak jižní Francii a na Pobřeží slonoviny. Působí antisepticky a spasmolyticky (mírní křeče), ale pozitivně působí při napětí nebo stresu nebo psychické únavě. V aromaterapii je doporučován při akné, abscesech, ekzémech, vředech a při výskytu lupů. V kombinaci s esenciálním olejem z citronely má své místo v aromaterapii onemocnění horních cest dýchacích, jako je bronchitida, angina nebo bolesti v krku. Dá se také kombinovat společně s esenciálními oleji z myrty a citronely jako prostředek pro vyčištění místností plných kouře. V kombinaci s eukalyptem navíc přispívá k lepšímu dýchání. Dále se uvádí, že je možné ho použít jako doplněk celkové léčby při horečce, špatném trávení nebo při hojení jizev nebo oparů. je třeba ovšem upozornit, že tento zelenavě zbarvený esenciální olej může vyvolat fotosenzitivitu. Jako zajímavost lze zmínit, že listy bergamotu jsou používány k výrobě oblíbeného čaje značky Earl Grey.

Citronela

Olej z citronely (Cymbopogon nardus, též citronová tráva nebo voňatka citronová) je používán v aromaterapii pro své antiseptické, antirevmatické a repelentní vlastnosti. Toto působení je využíváno u pacientů se svalovými bolestmi, kašlem, infekčními nemocemi nebo také jako odpuzovač obtížného hmyzu. V kosmetice se dá využít toho, že stahuje póry a tonizuje pleť. Může se použít také v přírodních deodorantech, neboť neutralizuje pachy. Esenciální olej se získává parní destilací listů této tropické trávy, která je domovem Srí Lance, Jávě, Nové Guinei a Guyaně. Má výrazně citronovou vůni a chuť. Je to z důvodu obsahu silic (citral, nerol, limonen, linalool a geraniol), které jsou obsaženy v exkrečních buňkách rostliny. Citronová tráva pomáhá účinně odpuzovat hmyz, proto bývá také součástí různých vonných tyčinek a repelentů. Velmi osvěžující je i koupel z této rostliny, kdy těsně před koupelí stačí natrhat čerstvé listy a vhodit je do vany. U citronely je třeba mít na mysli, že neředěný esenciální olej z ní může dráždit pokožku. Proto je ho nutné otestovat na malém kousku kůže.

Eukalyptus

Olej z blahovičníku kulatoplodého (Eukalyptus globulus) patří mezi nejznámější esenciální oleje (vyskytuje se vedle levandulového oleje i v lékopisu). V aromaterapii se používá pro svůj antiseptický, analgetický, protizánětlivý a stimulační účinek. Dá se použít při onemocnění horních cest dýchacích, protože rozšiřuje cévy a při bronchitidě (nebo obecně kašli) zlepšuje dýchání. Také zklidňuje sliznici v této oblasti. Dále je doporučován při revmatismu, křečích nebo bolestech svalů. V přírodě je možné ho mít u sebe pro případ bodnutí hmyzem. Také pomáhá, podobně jako olej z citronely, neutralizovat pachy. Jeho rozprášením ve vzduchu se chráníme proti vzniku nejrůznějších viróz. Blahovičník pochází z Austrálie. I tento esenciální olej se získává parní destilací listů tohoto stromu. Původem je z australské Tasmánie, ale pěstuje se také v Alžíru, Francii, USA nebo Brazílii. Rovněž zde může neředěný olej dráždit pokožku a jeho třeba vyzkoušet na malém kousku kůže. Ovšem silice z eukalyptu se nesmí užívat vnitřně, protože může způsobit otravu, která je charakterizována zvracením, závratěmi, bolestmi žaludku, bolestmi svalů a zúženými zornicemi. Při zevním použití nežádoucí účinky prokázány nebyly. Přesto by se neměl užívat v období těhotenství a kojení.

Geranium

Jedná se o esenciální olej z pelargonie (Pelargonium graveolens, též Pelargonium odorata, pelargonie vonná). V aromaterapii je oblíben pro své účinky zmírňující úzkost a napětí, ale také má význam pro své osvěžující a uvolňující vlastnosti. Je přírodním repelentem a odpuzuje obtížný hmyz, ale podle některých zdrojů také vši nebo roupi. Dá se použít rovněž v přírodní kosmetice, neboť působí jako mírné tonikum na mastnou, ale i suchou pokožku – čistí, osvěžuje a reguluje produkci kožního mazu. Pomáhá hojit rány, popáleniny nebo vředy, zabraňuje tvorbě jizev. Používá se i jako součást přírodních deodorantů. Tyto deodoranty jsou šetrné vůči kožní mikroflóře a nejsou agresivní. Používá se u žen k lehkým masážím podbřišku při menstruačním napětí. Esenciální olej se získává parovodní destilací celé až 1 metr vysoké byliny, nejkvalitnější pochází z ostrova Reunion (dříve Bourbon, tak se nazývá přímo esenciální olej – Geranium Bourbon).

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.