Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


EPA a DHA

27.11.2011

V řadě doplňků stravy, které obsahují komplex omega 3 mastných kyselin, se často můžeme setkat s řadou zkratek, z nichž nejčastěji se vyskytující jsou EPA, DHA a ALA. Vzhledem ke složitým názvům těchto kyselin je řada uživatelů zmatena a často neví, co si pod tím představit. Nejčastěji je možné se setkat se zkratkami EPA a DHA.

EPA je kyselina eikosapentaneová. Tato nenasycená mastná kyselina se přirozeně vyskytuje v rybím oleji, který se získává hlavně z čerstvých jater některých druhů tresek. Nicméně vhodným zdrojem mohou i samotné ryby. Tato kyselina podporuje snížení hladiny cholesterolu, tedy jeho "špatné" frakce LDL (lipoproteinu, přenášejícího cholesterol s nízkou hustotou) nebo také pozitivně působí v případě kardiovaskulárních nemocí. Zde působí na kvalitu cév, má protizánětlivý efekt.



EPA je často kombinována v doplňcích stravy s DHA, což je zkratka pro kyselinu dokosahexaenovou. Tato kyselina se stejně, jako EPA, vyskytuje v rybím oleji. Je důležitá pro správnou činnost buněčných stěn, oka, nervového a kardiovaskulárního systému. Má velký význam pro paměť a je tím pádem také důležitá u dětí  pro rozvoj mentálních funkcí (proto generace dětí dostávaly lžičku odporně chutnajícího rybího tuku – ale nejen z tohoto důvodu). Malé děti dostávají dostatečné množství DHA v mateřském mléce.

 


Obě kyseliny jsou, jak již bylo řečeno v přípravcích spolu a jejich účinky jsou velmi podobné, takže další informace se vztahují k oběma společně. Obě společně mají ten pozitivní efekt, že příznivě ovlivňují imunitní systém a obecně řídící procesy v organismu, což pomáhá například při lupénce, ekzému, alergických reakcích kůže. Také mohou pomocí svého působení v hormonálním regulačním systému tlumit u žen nežádoucí účinky v klimaktériu či u premenstruačního syndromu. Jejich užívání je vhodnou prevencí nemocí jako ateroskleróza či infarkt myokardu nebo ischemické chorobě srdeční.



Pokud má tělo nedostatek těchto omega 3 mastných kyselin, projeví se to špatnou kvalitou kůže, vlasů a nehtů. Snižuje se obranyschopnost organismu, může dojít ke zhoršení paměti i vidění a dalším příznakům. Ovšem na druhou stranu je si třeba uvědomit, že tyto příznaky jsou poměrně obecné, mohou být i symptomy jiných nemocí. Užívání doplňků stravy s touto mastnou kyselinou ovšem není vhodné pro všechny pacienty. EPA i DHA snižují srážlivost krve, proto pokud dotyčný užívá léky proti srážlivosti krve, je nutno se nejprve o užívání těchto přípravků poradit s lékařem. Rovněž poradit by se měli diabetici. Užívání není vhodné ani pro kojící a těhotné ženy. U citlivých osob je výjimečně možná alergická reakce.



Vhodná u obou kyselin je denní dávka je 5 gramů. Lidé pravidelně konzumující ryby ho nemusí užívat v doplňcích stravy. Obě tyto kyseliny jsou často kombinovány s vitaminem E, který jako antioxidant zabraňuje jejich oxidaci, které je znehodnocuje.



Zmiňované nenasycené mastné kyseliny můžeme najít řadě doplňků stravy, jako například Pargavit Bifi Omega Puls a řadě dalších.



Poslední z uváděných zkratek, se kterou se můžeme setkat, je kyselina alfa linolenová neboli ALA. Ta se, na rozdíl od obou příchozích, vyskytuje ve lněném oleji. Rovněž dokáže snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů. Je rovněž důležitá jako součást buněk. Její nedostatek může způsobit špatný stav membrán buněk, což má za následek, zjednodušeně řečeno, odchod potřebných látek z buňky a vstup látek cizorodých a nežádoucích.

 

Přípravky obsahující EPA a DHA naleznete v naší nabídce.


Související články:
Omega-3 mastné kyseliny ze lněných semínek
Jak vyzrát na cholesterol
Ryby pro zdraví?


27.11.2011
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživové doplňky


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS