Dýňový dort s tvarohem

dynovy dort e1628676101527

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Neobvyklé, ale skvělé. Oblíbená dýně hokaido tentokrát v dortu. Vláčný, lehký korpus proložený luxusním tvarohem. Chutnat vám bude jako dezert, ale třeba i k nedělní snídani.

Ingredience

  • 200 g dýňového pyré
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 ml rostlinného nápoje
  • 100 g špaldových vloček
  • 80 g rozpuštěného biomásla
  • 3 biovejce
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžičky mleté skořice
  • lžička 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • 0,5 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 400 g bio tvarohu – na náplň
  • 2 vanilkové cukry

Jak na to?

  1. Připravte si dýňové pyré: vydlabanou, nakrájenou a umytou dýni uvařte v troše vody doměkka (cca 15 minut), vodu slijte, dýni rozmixujte.
  2. Do misky dejte dýňové pyré, vločky, citronovou kůru a zalijte rostlinným nápojem. Promíchejte a nechte chvíli odpočinout.
  3. V jiné míse promíchejte mouku s kypřícím práškem, kořením a špetkou soli. Rozpusťte máslo a nechte mírně vychladnout.
  4. Rozšlehejte vejce s cukrem, přidejte mokrou i suchou směs a nakonec vmíchejte máslo.
  5. Připravené těsto vylijte do kulaté dortové formy vystlané pečicím papírem. Pečte v troubě rozehřáté na 170 °C asi 35 minut.
  6. Tvaroh utřete s vanilkovým cukrem. Vychladlý korpus rozkrojte na dva pláty. Potřete tvarohem, spojte s druhým plátem a potřete znovu tvarohem. Před podáváním nechte vychladit v lednici.

www.countrylife.cz