Dýňové sladko-pálivé kari

Dýňová sezóna je pořád v plném proudu. Jestli jste se ještě nestihli rozkoukat a pořád pro vás ta velká oranžová věc představuje neznámý objekt, mám tady pro vás jeden skvělý tip, jak se s ní skamarádit. Moje určitě nejoblíbenější je dýně hokaido. Kterou právě budeme potřebovat pro tento recept. Ten se řadí do mých top 10 oblíbených jídel. Je jednoduchý, udělám ho vždy velký hrnec a jíme ho tři dny. Snadno se dá dohřát a chutná jako z té nejvytříbenější restaurace. Zahrabte už recept na otřepanou dýňovou polévku. To už je klišé! Zkuste něco šmrncovnějšího a exotičtějšího.

Nutriční hodnoty na 100 g:

6 porcí60 minut520 kJ/123 kcal
Bílkoviny7,7
Sacharidy11
Tuky7,8

Potřebujeme:

  • 1 kg dýně hokaido
  • 1 zelená paprika
  • 2 červené papriky
  • 180 g fazolek
  • 2 cibule
  • 1 PL oleje
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 80 g oloupaných (pražených) arašídů
  • 2 PL indického kari
  • 1 PL skořice
  • 1/2 ČL chilli
  • 1,5 ČL soli

Vezmeme si velkou wok pánev. Cibuli nakrájíme na jemno a podusíme v troše vody do měkka. Přidáme lžíci oleje a jemně opečeme dozlatova. Přidáme nakrájené papriky a fazolky. Papriky nechávám na větší kusy. Chvíli restujeme a mícháme. Poté přidáme sůl a koření a ještě 2 minuty mícháme. Přilijeme kokosové mléko, přiklopíme poklicí a necháme přijít k varu. Dýni si předem rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na měsíčky. Taky nechávám klidně větší kusy, v tomhle jídle je to dobré a máte méně práce. Vařením se pak dýně stejně trochu rozpadne. Slupku neloupeme!

Nyní přidáme do pánve i dýni, promícháme a necháme pod poklicí na mírném plamenu dojít, až změkne všechna zelenina. Ale pozor, nerozvařit. Dýně směs i krásně zahustí. Nakonec vmícháme arašídy, případně dosolíme anebo ještě přidáme kari dle chuti. Podáváme s rýží. Nejlépe jasmínovou či basmati.

Zpět nahoru