Dýně (tykev) – chutná a zdravá

Dýně setá (Cucumis sativus) je bylina z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae). Někdy je označována jako tykev. Existuje asi 25 nejrůznějších druhů dýně. Ve větším množství se dnes pěstuje pět kulturních druhů tykví – tykev obecná (cuketa a patizon), tykev velkoplodá (gigant nebo Hokkaido), tykev muškátová, tykev fíkolistá a tykev pomíchaná.

Do této čeledi patří i cuketa, patison, melouny, okurky nebo tykev velkoplodá.

Dýně setá se pěstuje pro nedozrálé plody, které se používají jako zelenina. Má výbornou chuť, je zdravá a z jejích semen se získává vysoce kvalitní dýňový olej. Původem je hlavně z tropické Afriky.  Je dobře stravitelná, při pravidelné konzumaci upravuje činnost střev (dráždivý tračník, zácpa, průjem), váže na sebe toxiny a pomáhá je vylučovat z těla.

K obsaženým látkám patří: vláknina, draslík, hořčík, železo, fosfor, selen, železo, zinek, měď, vitamín A, vitamín B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6 (pyridoxin), vitamín B9 (kyselina listová) a vitamin C.

Velmi bohatá na obsažené látky jsou její semena. Dýňová semena jsou velmi oblíbenou pochoutkou. Obsahují zinek, který chrání náš imunitní systém.

Zmírňuje potíže u onemocnění prostaty – bolestivé močení. Snižují míru nutkání k močení, mají uklidňující účinek a příznivý vliv na svalstvo močového měchýře. Při slabosti močového měchýře u mužů i žen, jakož i při jiných funkčních poruchách močového měchýře a onemocněních prostaty. Navíc se uvádí, že potlačují parazity v zažívacím traktu. Dýňová semínka patří do zdravé kuchyně, protože jsou plná dalších cenných látek pro naše tělo. Jsou bohatá především na fosfor, zinek a vitamín E. Obsahují také vitamíny A, D, vitaminy skupiny B a minerály jako draslík, mangan, fosfor, selen, železo, zinek a měď.

Jsou rovněž zdrojem cenných nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol, vysoký tlak a riziko infarktu i mrtvice.

Upozornění na závěr: pokud dýně (nebo i zmíněná cuketa) chutnají hořce, neměli byste je dále jíst, ať už jse v syrovém či vařeném stavu. Látky způsobující hořkou chuť (tzv. kukurbitaciny) mohou způsobit těžké žaludeční a střevní potíže se zvracením a průjmem.

Před vařením je proto dobré malý kousek dýně ochutnat. Chuť musí být nasládlá nebo neutrální.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.