prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Dukanova dieta ve 350 receptech

13.02.2013

V této knize receptů, které zohledňují moji metodu a její zásady, jsem těžil z vynalézavosti a aktivního přístupu všech, kdo při držení diety projevili invenci a recepty si přizpůsobili. Nebylo v mé moci jmenovat v tomto díle všechny, kdo se na úpravách původních receptů podíleli, avšak vždy, když to bylo možné, jsem uvedl za názvem receptu jméno poslední osoby, jež k němu přispěla.

 

Kdo ještě můj program ani dietu nezná, měl by vědět, že celá metod se opírá o následující dvě skupiny potravin:

  • potraviny bohaté na živočišné bílkoviny,
  • zelenina.

 

Tyto dvě kategorie podle mne představují přirozený základ lidské stravy. Na důkaz tohoto tvrzení připomínám, že právě ony tvořily jádro výživy našeho druhu zhruba před 50 tisíci lety.

 

Vznik druhu je dlouhý proces vzájemného přizpůsobování těch, kdo se vyvíjejí ze svých předchůdců, a aktuálně existujícího prostředí. Je to setkání genetického kódu, který hledá sám sebe, a okolí připraveného jej přijmout.

 

Nelze si představit, že by se nový druh zrodil v geografickém prostoru, jenž mu není schopen nabídnout přesně to, co tento druh potřebuje. Jestli se v historii našeho druhu vyskytl někdy okamžik, kdy byla naše trávicí soustava v dokonalé harmonii s dostupnou potravou, bylo to právě v době, kdy jsme se poprvé objevili na této planetě.

 

Tato myšlenka rozhodně dnes není podružná – leží v samém středu mého uvažování a hledání záchytných bodů v současné situaci v oblasti stravování, kde vládne víra v naši nekonečnou přizpůsobivost a v naše postavení univerzálních všežravců.

 

Tato víra však stojí na chybných základech. Existují druhy potravy, které jsou pro lidstvo typičtější a důležitější než jiné. To není žádná ideologická propaganda, jež by usilovala o návrat do zlatého věku kdesi v hluboké minulosti, ale pragmatická úvaha, která bere v úvahu sílu našich přirozených sklonů.

 

V počátcích existence našeho druhu byl muž svými pudy a tělesnou stavbou uzpůsoben k lovu a rybolovu, k pronásledování lovné zvěře na souši i ve vodě. Ženy se věnovaly sběru, především sběru potravy rostlinného původu.

 

Tento prvotní soubor poživatin brzy získal postavení základních potravin, jež jsou nejušlechtilejší, nejvydatnější, člověku nejvlastnější a také pro něj nejvhodnější, a to jak z hlediska výživového, tak z hlediska citového náboje spojeného s jejich konzumací, který má pro kontrolu tělesné hmotnosti ještě větší význam.

(…)

Pro dnešní způsob stravování je určující, že během posledních padesáti let do něj okázale vstoupily dvě výživové složky – tuky a cukry, tvořící potraviny, které byly po dlouhou dobu považovány za vzácné a luxusní. Ve své podstatě představují potraviny s vysokým obsahem tuku nebo cukru, které dnes plní regály supermarketů, vzácnou odměnu, jež v době vzniku našeho těla, a především našeho mozku, neexistovala. Nikdo nejedl tuky, protože lovená zvířata byla hubená. Nikdo nejedl sladkosti, protože neexistovala sacharóza. Sám Ludvík XIV., řečený „král Slunce“, jenž žil ve Versailles v neslýchaném přepychu, nikdy neochutnal jiné sladkosti než med a ovoce.

 

Mým cílem není bojovat za návrat k prosté stravě jeskynních lidí, ale vysvětlit, že hubnutí pomocí potravin, které nám kdysi byly vlastní, ve skutečnosti nepředstavuje pro toho, kdo se na ně bude muset během diety omezit, žádnou násilnou změnu.

 

Provensálský zeleninový nákyp


35 minut – Tepelná úprava: 30 minut
4 porce

Suroviny:

  • 500 g cuket
  • 2 červené papriky
  • 4 rajčata
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • 4 lžíce odtučněného mléka
  • sůl, pepř

 

Neoloupané cukety omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Papriky omyjeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostky. Rajčata dáme na několik sekund spařit, oloupeme je, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostky. Oloupeme cibuli, podélně ji rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Předehřejeme troubu na 200°C (stupeň 6-7). Všechnu zeleninu 20 minut zprudka restujeme na pánvi s nepřilnavým povrchem na kapce olivového oleje. Osolíme, opepříme. Rozšleháme vejce a přidáme do nich mléko. Osolíme a opepříme. Přidáme zeleninu, dobře promícháme a přelijeme do formy na biskupský chlebíček s nepřilnavým povrchem. Pečeme 30 minut ve vodní lázni.

 

Knihu Dukanova dieta naleznete v naší nabídce.


Související články:
Krabičková dieta
Jídlo jako životní styl II. - Hubnutí na směny
Hezky česky hravě a zdravě - Hovězí svíčková s celozrnným knedlíkem
Dukanova dieta – čisté bílkoviny
Dukanova dieta 2014 – Tři základní inovace a specifika Dukanovy diety
Břicháč Tom - Jak udělat životní změnu a zhubnout


13.02.2013
autor: Dr. Pierre Dukan
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

270,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS