Doplňky stravy – uzdravení i prevence

“Jen lidé předpojatí, naprosto neinformovaní, s úzkým rozhledem, kteří o léčivé rostlině nic nevědí, ji ještě dnes považují za balastní, dávno překonaný prostředek. Ukázalo se, že umělými látkami nelze nahradit některé látky přírodní.”
(MUDr. Jaroslav Korbelář, Csc. a Zdeněk Endris, Naše rostliny v lékařství, Avicenum, Praha 1981, šesté vydání)

Od nepaměti se lidstvo léčilo tím, co jim poskytla příroda kolem něj. Zkušenosti s léčením bylinami jsou tímto staré několik stovek tisíc let a jsou prověřeny mnoha generacemi našich předků. Pro terapii léčivými rostlinami mluví mnoho skutečností i v dnešní době. Lidský organismus je uzpůsoben tak, že přírodní vegetativní látky dobře snáší, neboť má pro ně vyvinuty přirozené odbourávací mechanismy. Kontrolovaným podáváním ověřených přípravků z léčivých rostlin se organismus nenaruší, nepoškodí. Pokud se přípravky užívají podle doporučení, nemají vedlejší účinky a proto není třeba užívání dalších látek k odstranění těchto nežádoucích projevů.

Účinek přírodních potravních doplňků není bezprostřední, jako je tomu u léků, ale nastupuje s trvalejším pravidelným užíváním. Jeho působení v organismu je však daleko dlouhodobější a stimulující. Tělo se působením přírodních látek stává odolnějším. Je též možné užívat i několik přípravků souběžně, nebo vytvářet kombinované přípravky z několika léčivých rostlin (ne však nahodilým způsobem) s cílem dosáhnout zvýšeného účinku na organismus. Hovoříme tím o zesílení účinku – o synergickém efektu. Také je nutno se zmínit, že podporují účinky léků, eliminují jejich negativní vedlejší účinky a může dojít i ke snižování nutných dávek léků nebo dokonce k vysazení farmakologické léčby.

Je známo, že kvalita přirozených zdrojů potravin i kvalita životního prostředí se zhoršuje. Způsob, jakým se lidstvo chová k přírodě a jak ji pro sebe využívá, má vliv i na skladbu naší současné stravy, která má nedostatek důležitých živin. Půda je vyčerpávána i znehodnocována, např. nežádoucími látkami přiváděnými do ní s hnojivy. Kvalita stravy je ovlivňována technologií zpracování, uchovávání i přípravou. Správné složení střevní flóry je hrubě narušováno nejen těmito vlivy, ale i dalšími faktory, jako jsou stres, příliš časté antibiotické léčby, jedovaté látky ve stravě, nedostatek pohybu apod. Proto neustále narůstá význam potravních doplňků, které umí tento negativní stav napravovat.

 

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.