Doplňky stravy – uzdravení i prevence

“Jen lidé předpojatí, naprosto neinformovaní, s úzkým rozhledem, kteří o léčivé rostlině nic nevědí, ji ještě dnes považují za balastní, dávno překonaný prostředek. Ukázalo se, že umělými látkami nelze nahradit některé látky přírodní.”
(MUDr. Jaroslav Korbelář, Csc. a Zdeněk Endris, Naše rostliny v lékařství, Avicenum, Praha 1981, šesté vydání)

Od nepaměti se lidstvo léčilo tím, co jim poskytla příroda kolem něj. Zkušenosti s léčením bylinami jsou tímto staré několik stovek tisíc let a jsou prověřeny mnoha generacemi našich předků. Pro terapii léčivými rostlinami mluví mnoho skutečností i v dnešní době. Lidský organismus je uzpůsoben tak, že přírodní vegetativní látky dobře snáší, neboť má pro ně vyvinuty přirozené odbourávací mechanismy. Kontrolovaným podáváním ověřených přípravků z léčivých rostlin se organismus nenaruší, nepoškodí. Pokud se přípravky užívají podle doporučení, nemají vedlejší účinky a proto není třeba užívání dalších látek k odstranění těchto nežádoucích projevů.

Účinek přírodních potravních doplňků není bezprostřední, jako je tomu u léků, ale nastupuje s trvalejším pravidelným užíváním. Jeho působení v organismu je však daleko dlouhodobější a stimulující. Tělo se působením přírodních látek stává odolnějším. Je též možné užívat i několik přípravků souběžně, nebo vytvářet kombinované přípravky z několika léčivých rostlin (ne však nahodilým způsobem) s cílem dosáhnout zvýšeného účinku na organismus. Hovoříme tím o zesílení účinku – o synergickém efektu. Také je nutno se zmínit, že podporují účinky léků, eliminují jejich negativní vedlejší účinky a může dojít i ke snižování nutných dávek léků nebo dokonce k vysazení farmakologické léčby.

Je známo, že kvalita přirozených zdrojů potravin i kvalita životního prostředí se zhoršuje. Způsob, jakým se lidstvo chová k přírodě a jak ji pro sebe využívá, má vliv i na skladbu naší současné stravy, která má nedostatek důležitých živin. Půda je vyčerpávána i znehodnocována, např. nežádoucími látkami přiváděnými do ní s hnojivy. Kvalita stravy je ovlivňována technologií zpracování, uchovávání i přípravou. Správné složení střevní flóry je hrubě narušováno nejen těmito vlivy, ale i dalšími faktory, jako jsou stres, příliš časté antibiotické léčby, jedovaté látky ve stravě, nedostatek pohybu apod. Proto neustále narůstá význam potravních doplňků, které umí tento negativní stav napravovat.

 

Zpět nahoru