Vápník – hořčík – zinek

cm muz horolezec

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Uplatňuje se při detoxikaci organismu, přecitlivělosti a povzbuzuje obranný mechanismus. Je důležitý pro výstavbu kostí, svalů a zubů. Zinek působí při kožních potížích a má vliv na správnou funkci pohlavních orgánů. Kyselina glutamová je aminokyselina, která je potřebná k celkové přeměně látek a v oblasti imunity.

Vitamin D je potřebný pro vstřebávání vápníku a pro silné zuby a kosti. Kelp je mořská řasa bohatá na přírodní jód a je zdrojem dalších minerálních látek a stopových prvků. Výtažek ze šípku je zdrojem přírodního vitaminu C. Dolomit je přírodní zdroj vápníku a hořčíku. Tyto dvě minerální látky jsou pro naše tělo nepostradatelné a zároveň prospěšné.

Vápník patří k nejvíce zastoupeným minerálům v našem organismu a je hlavním stavebním materiálem kostí a zubů. Vápník zajišťuje rovnoměrný přenos nervových vzruchů mezi tkáněmi, je důležitý pro svalovou činnost, podílí se na srážení krve, reguluje práci srdečního svalu a podílí se na četných enzymatických reakcích v organismu. Vápník z dolomitu také neutralizuje nadměrnou tvorbu žaludečních kyselin a optimalizuje trávicí funkce. Při nedostatku vápníku dochází k odvápňování kostí, zvyšuje se kazivost zubů a dochází ke svalovým křečím. U dětí může nedostatek vápníku způsobit zpomalený růst opěrné soustavy. Vápník je také důležitý pro diabetiky a pro osoby trpícími lehkými depresemi. V klinické medicíně se využívá vápníku při zvládání akutních alergických reakcí. Využitelnost vápníku v našem organismu závisí také na přívodu fosforu, hořčíku, vitamínu C a vitamínu D.

Hořčík patří k veledůležitým minerálům, které naše tělo vyžaduje. Hořčík úzce spolupracuje s vápníkem a je součástí mnoha koenzymů. Je nezbytný pro správnou činnost svalů a nervů. Podílí se na formování kostí a účastní se metabolismu bílkovin a cukrů. Hořčík se doporučuje při křečích svalů, snižuje překyselení žaludku, chrání srdeční sval a zabraňuje arterioskleróze cév. Hořčík je nezbytný pro nemocné s diabetem, s ledvinovými a žlučovými kameny, při únavovém syndromu a potřebují ho také těhotné a kojící ženy. Hořčík je důležitý při osteoporóze spolu s vápníkem a vitamínem D a je nezbytným prvkem, který pomáhá při neurologických nemocích. V naší stravě stále hořčík chybí a proto ho musíme do organismu doplňovat. Nedostatek hořčíku způsobuje minerálovou nerovnováhu v organismu. Málo se také ví, že některé potraviny zhoršují vstřebávání hořčíku. Jsou to např. cukr, bílá mouka, uzeniny, tuky, masné výrobky a mléčné výrobky. Pokud užíváte projímadla, močopudné (diuretické) léky, antibiotika, tak vězte, že vám hořčík v organismu chybí.

Dolomit představuje pro naše tělo vhodný zdroj vápníku a hořčíku ve vyváženém poměru. Tento poměr musí být respektován. Vápník a hořčík musíme tedy užívat společně, protože tímto krokem poskytneme našemu tělu vzornou péči a vyhneme se mnoha zdravotním problémům.

KYSELINA GLUTAMOVÁ
Kyselina glutamová patří mezi glukogenní neesenciální aminokyseliny a v lidském těle je vázaná v bílkovinách a volně rozptýlena v trávicím traktu, krevní plasmě, svalové hmotě a v mozku. Po podání do organismu se přeměňuje na glutamin, který má z hlediska zdraví velmi zajímavé účinky. Glutamin váže velké množství amoniaku, který toxicky působí na mozkovou kůru a blokuje její činnost. Glutamin slouží jako zdroj buněčné energie, je důležitý pro výstavbu bílkovin a je prekurzorem mediátorů. Zejména v nervové soustavě je zdrojem gama – amino – máselné kyseliny (GABA), která se řadí mezi nejdůležitější neuromediátory.

Kyselina glutamová významně posiluje imunitní systém tím, že podporuje funkci buněčné imunity. Dále zmírňuje únavu a deprese, zlepšuje paměť, zvyšuje IQ, napomáhá hojení žaludečních vředů a uklidňuje střevní sliznici při dráždivém tračníku, působí pozitivně při impotenci, harmonizuje práci srdečního svalu a obecně je velmi nezbytná pro svalovou hmotu (zvyšuje hladinu růstového hormonu). Kyselinu glutamovou využijí všichni jedinci s fyzicky náročnou práci, sportovci a senioři. Podávání kyseliny glutamové je prospěšné u nemocných s nízko-bílkovinnou dietou, při chemoterapii, při redukčních dietách, po vyčerpávajících operacích a při regeneraci organismu po prodělaných nemocech.

UPOZORNĚNÍ – u osob trpících alergií na lepek. V tomto ohledu je nutná konzultace s odborníkem.

ZINEK
Zinek patří mezi další důležité minerály, které naše tělo nutně potřebuje. Zinek zajišťuje správnou funkci látkové výměny, zúčastňuje se mnoha enzymatických pochodů, regeneruje buněčnou soustavu a zasahuje svým účinkem do všech orgánových soustav. Nejvíce zinku nalezneme ve spermatu a v očích. Zinek chrání organismus před negativním působením toxických látek a vykazuje antioxidační aktivitu. Podílí se na tvorbě důležitých hormonů a zajišťuje tak normální funkce reprodukčních orgánů, spermií a prostaty. U žen harmonizuje menstruační cyklus a ošetřuje vaječníky. Zinek je nutný pro správnou funkci imunitního systému, cévní soustavy, kožního systému a nervové soustavy. Zinek bude prospěšný pro jedince s oslabeným imunitním systémem, protože působí proti nachlazení a virózám. Kladné účinky přivítají i lidé trpícím diabetem a poruchou krvetvorby. Jak vidíme zinek poskytuje našemu tělu všestranné účinky. Rád bych proto na tomto místě shrnul nejdůležitější indikace:

  • Antioxidant
  • hojení kůže, akné a lupenka
  • posila imunitního systému, rýma, chřipka
  • pozitivně ovlivňuje chudokrevnost
  • ovlivňuje chronický únavový syndrom
  • nezbytný pro zdravý vývoj pohlavních orgánů
  • působí proti vypadávání vlasů
  • účinně napomáhá při mužské a ženské neplodnosti
  • pomáhá při benigní hyperplazii prostaty
  • podporuje nervové a mozkové funkce a pomáhá odstraňovat senilitu u seniorů
  • zlepšuje cévní systém a snižuje cholesterol
  • napomáhá vylučovaní inzulínu u diabetiků
  • regeneruje čichové a chuťové buňky

Závěrem povídání o zinku chci upozornit, že hormonální antikoncepce a některé diuretické léky snižují jeho hladinu v organismu.

MOŘSKÁ ŘASA – KELP
Mořská řasa Kelp splňuje požadavky funkční potraviny a pro naše tělo je velmi přínosná. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálních látek, enzymů, bílkovin a nukleových kyselin. Je ceněna pro svůj obsah minerální látky jódu a pro obsah kyseliny alginové, která má hojivé účinky především v našem trávicím traktu. Mořská řasa pacifikuje toxické látky a těžké kovy (stroncium, kadmium, olovo). Zabraňuje a eliminuje nežádoucí dopad radioaktivního záření na naše tělo. Kyselina alginová se v našem organismu přeměňuje na aktivní gel, který chrání všechny sliznice trávicího ústrojí a podporuje hojení zánětů v trávicím traktu, žaludečních vředů a pálení žáhy. V našich střevech účinně odstraňuje nevyloučené balastní látky, které zahnívají a vytvářejí toxické zplodiny. Díky obsažené vláknině reguluje stolici. Mořská řasa také posiluje imunitní systém, snižuje vysoký cholesterol, reguluje krevní tlak, zlepšuje kondici organismu, podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy, pomáhá regulovat váhu, snižuje shlukování krevních destiček a má preventivní účinky proti nádorovému bujení. Mořskou řasu nedoporučuji používat u hypertyreózy a u autoimunitní thyreopatie. O vhodnosti použití se domluvte s odborníkem.

JÓD Z MOŘSKÉ ŘASY – KELP
Jód tak diskutovaný v minulých letech jakoby v poslední době ztrácel na svém lesku. A přitom je pro náš organismus nepostradatelný a často nám chybí. Jód je takřka všechen uložen ve štítné žláze a jeho zbylá část se skrývá v nadledvinkách a ve vaječnících. Jód poskytuje štítné žláze energii pro výrobu hormonů. Pokud jód chybí, štítná žláza nepracuje správně a naše tělo chřadne. Dochází k poruchám metabolismu, padají nám více vlasy, snižuje se kvalita nehtů, pokožky a zubů. Přibýváme na váze a můžeme také trpět zvýšenou únavou a psychickými problémy. Pokud jód podáme systematicky, tyto potíže mizí.

Jód se nejlépe vstřebává do našeho organismu za přítomnosti vápníku a hořčíku (viz. dolomit). Při nedostatku jódu se zvyšuje výskyt nádorového onemocnění štítné žlázy, zvyšuje se také cholesterol v naší krvi a tím narůstá riziko kardiovaskulárních chorob. Jód je základní pojistkou před nemocí z ozáření. Vytěsňuje a blokuje přístup radioaktivních látek do našeho organismu.

Jód je velmi důležitý pro těhotné a kojící ženy. Pokud žena nemá v těhotenství dostatek jódu, může nastat zásadní problém s mozkovou výbavou budoucího miminka. Takto postižené děti mohou trpět kretenismem, ale i lehkou mozkovou dysfunkcí. Nastávající maminky pozor na to!

Velmi málo se ví, že některé potraviny mohou způsobit přímý nedostatek jódu v našem těle. Jsou to např. burské oříšky, syrové zelí, kapusta, kedlubny, květák a ředkev. Také se jim říká odborně strumigeny. Nic se tedy nemá přehánět a strumigenech to platí dvakrát.

Nejlepším zdrojem jódu jsou mořské řasy a mořské ryby. Obohacená jodidovaná sůl není šťastným řešením suplementace jódu do našeho těla (nevím koho taková pitomost napadla – to je moje vsuvka pro zasmání).

Jód nedoporučuji používat u hypertyreózy a u autoimunitní thyreopatie. O vhodnosti použití se domluvte s odborníkem.

VITAMÍN D3
Vitamín D sehrává v našem organismu velmi důležitou úlohu. Vstřebává se kůží díky slunečním paprskům a také střevní absorpcí ze stravy. V zimě, kdy je světla méně, je ho vhodné do těla dodávat. Vitamín D je klíčovým atributem pro dokonalé využití a zabudování vápníku do kostí (viz dolomit). Tímto efektivním procesem předchází vytvoření osteoporózy (řídnutí kostí) a k fyziologickému vývoji opěrné soustavy člověka zejména u dětí. Při nedostatku vitamínu D je vápník vysáván z kostí a vzniká známé onemocnění křivice. Vitamín D také zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje svalovou činnost a udržuje zdravé cévy, srdce, zuby a štítnou žlázu. Přispívá také k dobré náladě, zklidňuje podrážděné nervy a harmonizuje spánek. Vitamín D také vytěsňuje olovo z našeho organismu. Pokud se vitamín D používá ve velkých dávkách dostatečně dlouhou dobu může vyvolat toxickou reakci (předávkování). Toxicitě ovšem předejdeme pokud podáváme vitamín C a hořčík. Tyto dva komponenty obsahuje náš preparát Dolomit plus, takže se nemusíme ničeho obávat.

VÝTAŽEK ZE ŠÍPKŮ
Výtažek z plodů šípkové růže představuje přírodní zdroj vitamínu C, který má vynikající vlastnosti. V dnešní době je nutností ho přijímat ve formě potravinového doplňku, protože v zelenině a ovoci jeho koncentrace díky znečištěnému prostředí stále klesá. Vitamín C má mnoho funkcí. Je významným antioxidantem a tak chrání naše buňky před volnými radikály. Podílí se na tvorbě kolagenu a tím přispívá ke správné funkci pohybové soustavy. Zlepšuje naše cévy a ovlivňuje jejich kvalitu. Působí proti nachlazení, alergiím, zlepšuje imunitní systém a pacifikuje jedovaté látky z našeho organismu.

Vitamín C aktivně využijeme při praskání žilek, hemeroidech, křečových žilách, při zvýšeném krvácení např. z dásní, při šedém a zeleném zákalu a při padání vlasů. Zajímavý je také účinek vitamínu C na psychickou schránku člověka. Snižuje nervové napětí a odstraňuje stres. Dokonce působí proti únavě. Vitamín C zajišťuje dokonalé vstřebání vápníku do organismu. Vitamín C je tedy komplexním vitamínem a zaslouží si náš obdiv.