Dodejme si optimismus

cm zelnacka energy

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V měsíci říjnu je nejzatíženějším orgánem ŽALUDEK. Je více než kterýkoli jiný orgán našeho těla spojen s psychikou. Tvorbu žaludečních šťáv ovlivňují kromě jiného i emoce. Deprese a strach jejich tvorbu snižují, agresivita a rozhořčení naopak zvyšují. Problémy v citovém životě většinou přinášejí i žaludeční potíže.

Co zklidní náš žaludek?

  • Ovoce – banány, ananas, papája, granátové jablko, fíky, jablka, hrušky
  • Zelenina – brambory, zelí, mrkev, dýně, celer, pórek, cuketa, saláty, květák, olivy, česnek, cibule
  • Obilniny – rýže, pohanka, jáhly, ovesné vločky, ječmen, špalda
  • Luštěniny – červená čočka
  • Pochutiny – med, malé množství kakaa
  • Mléčné výrobky – bílý jogurt, kefír, rostlinná mléka
  • Maso – krůta, kuře, králík, ryba
  • Koření a bylinky – kmín, fenykl, anýz, zázvor, máta, hřebíček, skořice, bazalka, estragon, kerblík, kopr, šalvěj, pelyněk, kurkuma, kardamom, muškátový oříšek, heřmánek

Zelňačka s uzeným tempehem

Potřebujeme:

  • 2 hrnky kysaného zelí
  • 4 brambory
  • 1 velká cibule
  • 1 balení uzeného tempehu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce Hatcho miso pasty
  • 1 smetana klasická nebo rostlinná (rýžová, sójová)
  • 3 lžíce slunečnicového oleje nebo ghí
  • Würzl
  • sůl, pepř, kmín, petrželka, celerová nať, bobkový list, nové koření, sladká paprika

Postup:

  1. Na oleji nebo ghí restujeme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme kmín, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a lžičku sladké papriky – pozor, aby se nespálila, zhořkla by.
  2. Zalijeme vodou, přidáme kostku Würzlu, opláchnuté kysané zelí a na kostky nakrájené brambory. Vaříme cca 15 minut.
  3. Přidáme sójovou smetanu – nemusí být, vařte podle toho, co vám chutná. Osolíme, opepříme.
  4. V misce si rozmícháme lžíci miso pasty s vodou a vlijeme do polévky, která se už nevaří.
  5. Uzený tempeh nakrájíme na kostičky, na pánvičce rozehřejeme olej nebo ghí a restujeme. Vyndáme z pánvičky na papírovou utěrku. Dáváme až do talíře s hotovou polévkou.
Zelňačka

Přejeme vám dobrou chuť!