Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Dodejme si optimismus

13.10.2016
Zelňačka
V měsíci říjnu je nejzatíženějším orgánem ŽALUDEK. Je více než kterýkoli jiný orgán našeho těla spojen s psychikou. Tvorbu žaludečních šťáv ovlivňují kromě jiného i emoce. Deprese a strach jejich tvorbu snižují, agresivita a rozhořčení naopak zvyšují. Problémy v citovém životě většinou přinášejí i žaludeční potíže.

Co zklidní náš žaludek?

  • Ovoce - banány, ananas, papája, granátové jablko, fíky, jablka, hrušky
  • Zelenina - brambory, zelí, mrkev, dýně, celer, pórek, cuketa, saláty, květák, olivy, česnek, cibule
  • Obilniny - rýže, pohanka, jáhly, ovesné vločky, ječmen, špalda
  • Luštěniny - červená čočka
  • Pochutiny - med, malé množství kakaa
  • Mléčné výrobky - bílý jogurt, kefír, rostlinná mléka
  • Maso - krůta, kuře, králík, ryba
  • Koření a bylinky - kmín, fenykl, anýz, zázvor, máta, hřebíček, skořice, bazalka, estragon, kerblík, kopr, šalvěj, pelyněk, kurkuma, kardamom, muškátový oříšek, heřmánek

 

Zelňačka s uzeným tempehem

Potřebujeme:

  • 2 hrnky kysaného zelí
  • 4 brambory
  • 1 velká cibule
  • 1 balení uzeného tempehu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce Hatcho miso pasty
  • 1 smetana klasická nebo rostlinná (rýžová, sójová)
  • 3 lžíce slunečnicového oleje nebo ghí
  • Würzl
  • sůl, pepř, kmín, petrželka, celerová nať, bobkový list, nové koření, sladká paprika

 

Postup:

  1. Na oleji nebo ghí orestujeme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme kmín, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a lžičku sladké papriky – pozor, aby se nespálila, zhořkla by.
  2. Zalijeme vodou, přidáme kostku Würzlu, opláchnuté kysané zelí a na kostky nakrájené brambory. Vaříme cca 15 minut.
  3. Přidáme sójovou smetanu – nemusí být, vařte podle toho, co vám chutná. Osolíme, opepříme.
  4. V misce si rozmícháme lžíci miso pasty s vodou a vlijeme do polévky, která se už nevaří.
  5. Uzený tempeh nakrájíme na kostičky, na pánvičce rozehřejeme olej nebo ghí a orestujeme. Vyndáme z pánvičky na papírovou utěrku. Dáváme až do talíře s hotovou polévkou.
Zelňačka

 

Přejeme vám dobrou chuť!


Související články:
Čočková sekaná se semínky
Toskánská fazolová polévka
Hrstková polévka se zeleninou
Čatní z máty a koriandru
Plíce - orgán měsíce listopadu


13.10.2016
zdroj: Energy aktuálně 10/2016
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS