Dieta pro vaše vlasy

Mít krásné vlasy je snem téměř každé ženy (ale i některých mužů). Zkoušejí různé kosmetické přípravky, navštěvují kosmetické salony nebo si pečlivě vybírají doplňky stravy, které jim pomohou v péči o krásné vlasy.

Pomoci může také obohacení jídelníčku o některé potraviny, které obsahují přírodní látky, ať už vitamíny, minerály či stopové prvky, které rozlišným způsobem přispívají ke zlepšení kvality vlasů.

Dá se jednoduše říci, že kvalita stravy může zlepšit či zhoršit kvalitu vlasů, i když samozřejmě to není jediný faktor. To je zapotřebí mít na paměti.

 

Vitamíny v potravinách:

 

 

Vitamín A

Tento vitamín, latinsky axeroftol, patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Je součástí skupiny přírodních látek označované jako karotenoidy (nejvýznamnější jsou beta karoten, lutein a lykopen). Karotenoidy se jako celek řadí mezi antioxidanty, které chrání organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí a tím pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny.

Vitamin A si spojujeme zejména se zrakem. Je důležitý pro vidění za šera a správné rozeznávání barev. Je ale důležitý i pro vlasy. Dodává jim lesk a reguluje tvorbu kožního mazu, který hydratuje vlasové kořínky a chrání vlasy před suchostí. Jeho nedostatek může způsobit vypadávání vlasů.

Vitamín A můžeme najít v rybím tuku (zejména olej z tresčích jater), játrech, mrkvi, špenátu, kapustě, petrželové a kedlubnové nati, melounu, meruňce, paprice, mrkvi, zelí, brokolici, kukuřici, dýni, máslu a vaječném žloutku.

 

Vitamin E

Vitamin E, tokoferol, patří také do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Vitamin E je stejně jako vitamín A nebo karotenoidy obecně antioxidant. Lékaři ho dále doporučují jako doplněk při léčbě ženské neplodnosti. Vitamin E se vyskytuje v potravinách hlavně v pšeničných klíčcích. Dále je obsažen v rostlinných olejích, ořechových jádrech, některých semenech (například mandle či slunečnicová jádra) a listové zelenině.

Pro vlasy je tento vitamin důležitý tím, že zpomaluje stárnutí buněk a předčasné šedivění a padání vlasů. Je to dáno tím, že přispívá k integritě buněčných membrán vlasových folikulů. Vlasový folikul je tkáň, která obaluje vlas a z níž vlas vyrůstá. Je tvořen vlasovou cibulkou a okolo ní obalenými dvěma vlasovými pochvami. Tím, že poskytuje fyzickou stabilitu vlasovým folikulům, přispívá ke zpomalení vypadávání celých pramenů vlasů.

Navíc, díky vitamínu E stoupá kapilární růst, tím se zlepšuje prokysličení pokožky a přesun potřebných vyživujících látek k buňkám vlasových folikulů. Takto zvýšená mikrocirkulace podporuje rychlý růst vlasů a hojení poškozených vlasů. Rovněž podporuje pružnost vlasů.

Vitamin E se používá ve vlasových produktech a jiných lokálních prostředcích. Například ve sprchových gelech nebo vlasových balzámech.

 

Vitamin C

Vitamín C, odborně kyselina askorbová, patří snad k nejznámějším vitamínům. Je všeobecně znám jako látka posilující imunitní systém v období nemoci, ale i během rekonvalescence.

Pro vlasy je důležitý tím, že podporuje tvorbu kolagenu. Působí to tak, že se podílí na metabolismu aminokyselin, konkrétně hydroxylysinu a hydroxyprolinu (takzvaná hydroxylace lysinu a prolinu). Kolagen je skleroprotein – extracelulární, ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání.

Jeho dostatečná hladina v těle napomáhá zachovat kvalitní strukturu vlasových folikul. Právě ve vlasových folikulech je produkován pigment, který určuje barvu vlasů. Nejsou-li folikuly správně vyživené a zdravé, vznikají šedivé vlasy a také dochází k jejich vypadávání.

Nejvíce vitamínu C můžeme najít v rakytníku (šťávy, sirupy, oleje), čerstvých (100% šťáva ze šípku) nebo sušených plodech šípku, citrusových plodech, jablkách, brokolici, melounech, rajčatech, černém rybízu, medvědím česneku, červené paprice, nati řeřichy a mnoha dalších potravinách. Z cizokrajného ovoce s vyšším obsahem vitamínu C je možné uvést papaju, kiwi nebo mango. Můžeme ho najít i ve vlasové kosmetice – šampónech nebo vlasových kondicionérech.

Kyselina pantotenová

Tento vitamin patří do velké skupiny vitamínů B. Je také označována jako vitamin B5. Tento důležitý vitamín se vyskytuje ve všech tkáních těla. Je nezbytný pro účinek řady enzymů, které se podílejí na metabolismu sacharidů a cukrů, produkci glukokortikoidů nebo pohlavních hormonů.

Kyselina pantotenová je rovněž součástí koenzymu A, jenž hraje důležitou roli v přeměně cukrů, tuků a jiných látek v našem organismu.

Vůbec nejbohatším zdrojem kyseliny pantotenové je mateří kašička. Je rovněž obsažena ve většině druhů zeleniny, dále v obilninách i v potravinách živočišného původu, mezi které patří játra, ledviny, ryby, řecký jogurt, klíčky, otruby, hovězí a vepřové vnitřnosti, pivovarské droždí, celozrnná mouka, zelená listová zelenina či vaječný žloutek.

Tento vitamín podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich lámání a zlepšuje jejich kvalitu. V pokusech vědci také zjistili, že může zabránit předčasnému šedivění vlasů.

Niacin

Niacin je další vitamin ze skupiny vitamínů B. Je tudíž rozpustný ve vodě, v těle se tedy neukládá a je nutný jeho dostatečný příjem v potravě. Hraje důležitou roli v aktivitách řady enzymů, které jsou součástí celkového metabolismu sacharidů, tuků či aminokyselin.

Nejvíce je niacin obsažen v játrech, libovém mase, drůbeži, rybách (např. tuňák) nebo ořeších. Dále se vyskytuje v pivovarských kvasnicích, slunečnici, fazoli, hrachu, mléku, vejcích či brokolici nebo mrkvi. Je obsažen i v obilninách, ale bohužel v určitém druhu chemické vazby, ve které ho náš organismus není schopen strávit.

V doplňcích stravy přispívá k dobrému stavu kůže, tedy i vlasové pokožky. Důležitou roli hraje ale i v kosmetických přípravcích, kde přispívá k lepšímu prokrvení pokožky, což má za následek snížení padání a řídnutí vlasů. Je součástí některých šampónů  nebo vlasových tonik.

Biotin

Je také členem velké rodiny vitamínů B rozpustných ve vodě. Biotin též označován jako vitamin H.

Hraje důležitou roli v aktivitách řady enzymů, které se zúčastní štěpení mastných kyselin a sacharidů nebo hrají roli ve vylučování odpadních produktů štěpení bílkovin.

Je obsažen hlavně v játrech, arašídech, vaječných žloutcích, houbách, grapefruitech či vodních melounech.

Biotin (vitamin H) má význam pro udržení zdravých vlasů. Nejvíce je doporučován pro zmírnění vypadávání vlasů.

Nedostatek biotinu může způsobit vypadávání vlasů. Může mít za příčinu i tenké, křehké a štěpící se vlasy. Pokud vlasy nejsou zdravé, mohou být lámavé a snadno vypadávají. Jakou roli tedy hraje při tom biotin? Jde o to, že Biotin se účastní tvorby různých enzymů a štěpení sacharidů, tuků a bílkovin z potravy. A vlasy jsou právě tvořeny keratinem, což je jeden druh bílkovin (proteinů).

Proto biotin v těle přispívá k tvorbě zdravých vlasů (a také třeba nehtů), protože je nezbytnou součástí pro jejich tvorbu.

 

Minerální prvky v potravinách:

 

 

Zinek

Zinek má důležitou úlohu v aktivitách více než stovky enzymů. Je důležitý pro tvorbu bílkovin a nukleových kyselin. Také se účastní tvorby inzulinu. Má nezastupitelnou roli pro normální růst, vývoj reprodukčních orgánů, normální funkci prostaty a hojení ran a popálenin.

Zinek se nachází v malém množství v řadě potravin, hlavně bohatých na bílkoviny, jak jsou například libové maso, játra, mléko, vaječné žloutky a mořské ryby. Dále je významně obsažen v chlebu z hrubé obilné mouky a sušených luštěninách.

Nedostatek zinku může přispět k vypadávání vlasů, protože bez zinku a dalších minerálů se vlasy stanou oslabené. Oslabené vlasy jsou poškozené a špatně rostou.

Zinek podporuje množení buněk, růst tkání a opravu poškozených tkání. Přispívá také tvorbě mazu ve vlasových folikulech, což je také další pozitivní faktor, který zabraňuje vypadávání vlasů. To je důvod, proč zinek můžeme najít i v některých přípravcích z oboru vlasové kosmetiky. Jako příklad lze zmínit vlasová tonika  nebo šampóny.

Železo

Železo je důležitým prvkem lidského těla. Jako součást červeného krevního barviva, hemoglobinu je důležitý pro správnou krvetvorbu. Je součástí červených krvinek. Červené krvinky zajišťují přenos kyslíku z plic do ostatních tkání.

Nedostatek železa způsobuje zhoršení funkce imunitního systému, chudokrevnost, únavu a poruchy koncentrace.

Nejvíce železa se nachází v červeném mase a potom ve vnitřnostech (játra, ledviny, mozek, srdce). Rovněž se nachází v drůbežím a rybím mase. Velké množství železa obsahují také luštěniny, obiloviny (zejména quinoa), brokolice, tofu, dýňová semínka, mák, hořká čokoláda, sušené ovoce, ořechy, různé druhy hub (hlavně sušené hřiby).

Nedostatek železa je jednou z příčin vypadávání vlasů (tělo nemá dostatek železa na tvorbu hemoglobinu v krvi). Jeho nedostatek si můžete orientačně zjistit pomocí domácích testů. S jistotou to pak musí potvrdit ošetřující lékař.

Na závěr

Jsou ještě další látky, který by bylo možné zmínit, například skořice nebo rybí tuk či lněný nebo konopný olej.

Naopak je třeba se vyhnout přebytku cukru, průmyslově zpracovaným potravinám (konzervy a polotovary bez výživných látek), potravinám s vyšším obsahem soli (uzeniny, brambůrky, tavené sýry), alkohol či tabákové výrobky.

Zpět nahoru