Diabetes

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V současné době se stále častěji setkáváme s diabetem (cukrovkou) II. typu. Představuje až 90% všech případů cukrovky na celém světě. Dříve se toto onemocnění týkalo spíše lidí starších 45ti let, dnes tímto onemocněním trpí již dospívající mládež a bohužel stéle častěji i děti.

Diabetes

Za vznik této civilizační nemoci mohou především špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu a s tím související nadváha. Na rozdíl od diabetu I. typu existují případy, kdy onemocnění cukrovkou II. typu úplně vymizí. Vyžaduje to však přísné dodržování zásad správného životního stylu, kam patří především zdravá strava a dostatek pohybu. Určitě se doporučuje podávání jídla 6 krát denně, což vede k nižším výkyvům glykémie po jídle. Dále by pacienti s cukrovkou měli mít alespoň základní znalosti o sacharidech v určitých druzích potravin, které konzumují a jejich glykemickém indexu.

Ať už trpíte jakýmkoliv typem cukrovky, měli byste ze své stravy naprosto vyloučit tučná jídla, zařadit jídla s vysokým zdrojem vlákniny jako je zelenina, luštěniny, cereálie a často zařazovat do jídelníčku ryby. Pokud potřebujete zhubnout, zaměřte se na nízkotučnou redukční dietu bohatou na bílkoviny, vlákninu rozpustnou i nerozpustnou, vitamíny a minerální látky. Do úpravy jídelníčku se nepouštějte sami, redukční dietu je třeba sestavit individuálně, tedy nejlépe ve spolupráci s nutričním terapeutem. Ten vám pomůže sestavit pestrý a vyvážený jídelníček sestávající se z potřebných živin. Důležitý je také pitný režim a ideálně nestresové prostředí. Samozřejmostí je absence alkoholu a kouření a pravidelný pohyb.

Moringa olejodárná

V Indii v lidovém léčitelství využívají při diabetes osvědčené listy z Moringy olejodárné, „zázračného“ stromu. Obsahuje totiž více než 90 pro zdraví důležitých komponentů, které tu jsou přítomny v přirozeném komplexu se synergickým efektem. Listy Moringy obsahují složky snižující hladinu cukru v krvi. Chrom přítomný v Morinze pomáhá znásobit účinek inzulinu. Chrom podporuje absorpci glukózy z krve do buněk. Podobně působí i hořčík. Pokud je hladina hořčíku dost vysoka, snižuje se riziko vzniku cukrovky o jednu třetinu (viz. také profesor Wolfgang Vierling, TU Mnichov, v „Arzte−Zeitung“ z 10. 6. 2008). Ve studiích byl nedostatek zinku diagnostikován u téměř všech diabetiků. Pokud chybí zinek, nemohou tzv. beta buňky, které jsou součásti Langerhansových ostrůvků, plnit svůj úkol optimálně. Nacházejí se ve slinivce břišní a zajišťuji produkci inzulinu. Nedostatek zinku může být dílčí příčinou rozvoje diabetes. Příjem zinku může u pacientů postižených diabetes stimulovat produkci inzulinu. Často se u diabetiků konstatuje také nedostatek vitaminů B, poněvadž jsou spotřebovány při využívaní sacharidů a pro regulaci hladiny glukózy v krvi. Na deficit vitaminů skupiny B reaguje slinivka poklesem své výkonnosti.

Moringa prášek

Všechny tyto látky se v Morinze nacházejí. Zejména vitaminy skupiny B − B1, B3, B6, B12 a kyselina listová jsou při cukrovce důležité. Vitaminy B1 a B3 mají klíčovou roli při metabolismu glukózy. Vitamin B1 je součásti glukozového tolerančního faktoru GTF, čímž reguluje hladinu cukru v krvi.

Nedostatek vitaminu E a C přispívá rovněž k rozvoji diabetes. Vitamin C dokáže regulovat hladinu cukru v krvi, posiluje drobné krevní cévy a snižuje riziko srdečního infarktu. Vitamin E může snižovat potřebu inzulinu a zamezovat shlukovaní nebo tvorbu plaků z krevních destiček, jevu charakteristického pro diabetes. Rovněž omega−3 mastné kyseliny, které jsou rovněž přítomný v Morinze, chrání před cukrovkou. Jestliže děti přijímají dostatek omega−3 masných kyselin, riziko diabetu se snižuje o neuvěřitelných 55 procent.

Moringa a její využití

Zkuste moringu zařadit do jídelníčku příjemným způsobem i pro vaše blízké, čaje s moringou jsou obohaceny o české byliny, jako je heřmánek, máta, šalvěj nebo meduňka. Moringu můžete použít i do salátů, do omáček nebo polévek. Moringové flakes vaše jídlo nutričně obohatí.

Co se týká potravin a zařazení masa do jídelníčku – dávejte přednost libovému. Příkladem a velmi jednoduchým jídlem je roštěnec v zeleninovém salátu s Moringou, přičemž olivový olej můžete nahradit lněným olejem, který je nejbohatším rostlinným zdrojem cenných omega-3 mastných kyselin. Výzkumy potvrdily, že časté užívání malého množství lněného oleje chrání organizmus právě před rozvinutím cukrovky.

Lněný olej také snižuje hladinu cholesterolu, zároveň posiluje trávení a chrání organismus před tvorbou zhoubných nádorů, zvyšuje odolnost organizmu proti vzniku srdečně cévních onemocnění a je účinný při rozsáhlé arterioskleróze, ischemickém onemocnění srdce. Tento olej byl dříve běžnou součástí středoevropského jídelníčku a jeho účinky jen potvrzují, že by se měl stát součástí i dnešní domácnosti.