Dáte si svačinku?

cm kosik zeleniny

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Článek upozorňuje konkrétním receptem na využití polotovaru „bílé tofu“ v naší kuchyni.

Představte si voňavý žitný slunečnicový chléb, na jehož hnědé hranaté plátky bohatýrsky roztíráte (bez šetření) hustší bílou pomazánku, kladete plátky červených rajčat a tenoučké, mořskou solí na prkénku předem „ošetřené“, kroužky červené cibule (je sladší) a delikátně vtisknete kousek petrželky. Potom po barevném chlebíčku rychle sáhnete a s chutí zakusujete… Sem tam doušek voňavého čaje z větvičky meduňky citrónové, kterou jste přelili jen tak horkou vodou a chvilku nechali odpočívat…

Seběhly se Vám v ústech sliny?

Pak vezměte na pomazánku balíček bílého tofu a půl rostlinného másla a rozmixujte v mixeru na jemnou kašičku. Podle chuti přisolte a dejte příchuť, např. 1 lžíci sladké mleté papriky (a dostanete pomazánku budapešťskou, pokud ještě přimícháte lžičkou nahrubo nakrájenou 1 cibulku). Nebo místo másla 1 sardinky: Olej vlijte do tofu a mixujte, pak zamíchejte nahrubo vidličkou rozdrolené rybičky a cibuli na kostičky. Jindy s tofu rozmixujte jen olivový olej a česnek, povrch dozdobíte třeba nasekaným rozmarýnem…

P.S.: Sójové tofu obsahuje 2 x více vápníku než kravské mléko a jeho produkty a má nenasycené mastné kyseliny, jež čistí naše žíly.