Cystin

Cystin patří mezi aminokyseliny. Je to aminokyselina tvořená dvěma molekulami cysteinu, které jsou spojeny tzv. disulfidickými můstky. Tyto můstky mohou být intramolekulární (uvnitř jednoho peptidového řetězce; podílejí se na stabilizaci prostorového uspořádání), nebo intermolekulární (spojují různé řetězce v molekule).

Je řazena mezi ne-esenciální aminokyseliny. Je obsažena v chlupech, peří, kopytech, kůži, vlasech, nehtech živočichů. Dá se říci, že cystin je vlastně stabilní forma cysteinu. Cystein vzniká z aminokyseliny homocysteinu, která se naopak zase tvoří z methioninu.

Při poruše tohoto schématu dochází k metabolické poruše označované jako homocystonurie. Tato porucha je nejčastěji způsobenou poruchou aktivity enzymu, který se podílí na přeměně aminokyseliny methioninu na cystein. Při této (i jiných metabolických poruchách, které vyžadují podávání l-cystinu) se cystein používá k dietnímu postupu. Doporučené denní množství L- je individuální. Záleží na věku, tělesné hmotnosti a individuálním zdravotním stavu. Jeho dávkování by mělo být pravidelně upravované lékařem. Nesmí se podávat při jiných poruchách metabolismu cystinu.

Některé zdroje uvádějí, že samotný cystin má silné detoxikační působení. Měl by pozitivně působit proti těžkým kovům a volným radikálům. Cystin se přirozeně vyskytuje v potravinách. V přiměřeném množství by neměl způsobovat poškození organismu, ale při některých pokusech na laboratorních zvířatech bylo prokázáno poškození jater a žlučovodů nebo poškození funkce ledvin.

V potravinářství se používá jako kypřící přípravek na pečení a na zpracování mouky. Má význam v tom, že zlepšuje zpracování a dobu míchání těsta. Také se uvádí, že usměrňuje některé následky účinků kyseliny askorbové při zpracování mouky. Cystin můžeme najít v pekařských výrobcích, jako je chléb či jiné pečivo a také jako přídavek do pekařských směsí a chlebové mouky. Rovněž se používá se také při zpracování masa, ale také do cereálií či kojenecké stravy.

 

Zpět nahoru