Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Cystin

24.05.2015
Řetězec

Cystin patří mezi aminokyseliny. Je to aminokyselina tvořená dvěma molekulami cysteinu, které jsou spojeny tzv. disulfidickými můstky. Tyto můstky mohou být intramolekulární (uvnitř jednoho peptidového řetězce; podílejí se na stabilizaci prostorového uspořádání), nebo intermolekulární (spojují různé řetězce v molekule).

Je řazena mezi neesenciální aminokyseliny. Je obsažena v chlupech, peří, kopytech, kůži, vlasech, nehtech živočichů. Dá se říci, že cystin je vlastně stabilní forma cysteinu. Cystein vzniká z aminokyseliny homocysteinu, která se naopak zase tvoří z methioninu.

 

Při poruše tohoto schématu dochází k metabolické poruše označované jako homocystonurie. Tato porucha je nejčastěji způsobenou poruchou aktivity enzymu, který se podílí na přeměně aminokyseliny methioninu na cystein. Při této (i jiných metabolických poruchách, které vyžadují podávání l-cystinu) se cystein používá k dietnímu postupu. Doporučené denní množství L- je individuální. Záleží na věku, tělesné hmotnosti a individuálním zdravotním stavu. Jeho dávkování by mělo být pravidelně upravované lékařem. Nesmí se podávat při jiných poruchách metabolismu cystinu.

 

Některé zdroje uvádějí, že samotný cystin má silné detoxikační působení. Měl by pozitivně působit proti těžkým kovům a volným radikálům. Cystin se přirozeně vyskytuje v potravinách. V přiměřeném množství by neměl způsobovat poškození organismu, ale při některých pokusech na laboratorních zvířatech bylo prokázáno poškození jater a žlučovodů nebo poškození funkce ledvin.

 

V potravinářství se používá jako kypřící přípravek na pečení a na zpracování mouky. Má význam v tom, že zlepšuje zpracování a dobu míchání těsta. Také se uvádí, že usměrňuje některé následky účinků kyseliny askorbové při zpracování mouky. Cystin můžeme najít v pekařských výrobcích, jako je chléb či jiné pečivo a také jako přídavek do pekařských směsí a chlebové mouky. Rovněž se používá se také při zpracování masa, ale také do cereálií či kojenecké stravy.

 

Celková nabídka přípravků obsahující cystin.


Související články:
Cystein
Znepokojivé slovo homocystein
Přídatné látky (aditiva) v potravinách


24.05.2015
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Ostatní


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS