Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Cypřiš vždyzelený

30.06.2018
Cypřiš vždyzelený

Cypřiš stálezelený (Cupressus sempervirens), zvaný též cypřiš vždyzelený, italský či pravý nebo také cypřišové oříšky, je jehličnatý strom z čeledi cypřišovité (Cupressaceae). Můžeme ho najít ve východním Středomoří od Řecka až po jihozápadní Írán. V podstatě je charakteristický pro oblast Středozemního moře.

Člověkem je pěstován již od dob starého Řecka a Říma. Může vyrůst až do výšky 35 metrů. Cypřiš vždyzelený žije dlouho a dožívá se až 500 let. Podle některých historiků bylo latinské jméno Cupressus odvozeno původně od řeckého názvu pro ostrov Kypr - Kyparissos. V řecké mytologii patřilo toto jméno synovi boha Apollóna, za trest přeměněného v cypřišový strom.

 

V dávných dobách léčitelství se odvar z cypřiše a vína doporučoval při problémech se samovolným únikem moči či naopak s jejím zadržováním a močením po kapkách.

 

Roztlučené plody cypřiše vždyzeleného s vínem se v těchto dobách používaly při nadýmání, kašli, ba dokonce i při úplavici. Cypřiši se také přisuzuje schopnost regulovat ženské hormony, pročež se doporučuje k potlačení silné menstruace či klimakterických obtíží.

 

Zevně se cypřiš užívá ve formě oleje dodnes. Olej pomáhá snižovat potivost, pomáhá při mastné pleti nebo akné. Používá se jako doplněk léčby některých ekzémů a měl by i podporovat růst vlasů. Kosmetické přípravky s přídavkem tohoto oleje snižují potivost, normalizují fungování mazových žláz pokožky hlavy a předchází vypadávání vlasů.

 

V aromaterapii se používá pro pozitivní působení na dýchací cesty. Uvádí se, že má pryskyřicově trpké a teplé aroma. Uvádí se, že vyrovnává emoce a odstraňuje podrážděnost. Esenciální olej z cypřiše by měl být při zevní aplikaci antiseptický. Není vhodný při vysokém krevním tlaku a pro epileptiky.

 

Přípravky s olejem z cypřiše vždyzeleného by se neměly používat při individuální nesnášenlivosti na cypřiš, v těhotenství a při zvýšené srážlivosti krve.

 

Celková nabídka přípravků obsahující cypřiš vždyzelený.


Související články:
Bylinky a menopauza
Bylinky a kašel
Bylinky a vlasy


30.06.2018
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…

168,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS