Cukry – Sacharidy – Glycidy – (uhlovodany)

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jedná se o jednu z nejužívanějších živin a přes velké poznatky „vyspělého“ západního světa oficiálně nedokážeme určit vztah a účinky jednotlivých forem cukrů na lidský organizmus.

Téměř každý si dnes pod těmito názvy představí bílé až průhledné krystalky vysoce lahodné chuti. Jedná se však jen o jednu z jeho nespočetných molekulárních forem. Pokud opomeneme nežádoucí účinky chemické rafinace, pramení z něj poučka:

Čím lehčí cukry jíme, tím horším následkům se vystavujeme.

Nejužívanější formou lehkých cukrů je sacharóza ve spojení 2 molekul cukru (C12H22O11).

Lehké formy cukrů jsou lidem ve větší míře nepřirozené a do konce 2. světové války byly téměř nedostupné. Proto nemůžeme na našem těle požadovat „nepřirozenou“ schopnost zpracovávat velké dávky něčeho, co mu donedávna bylo téměř cizí. Není pak divu, že se postupně hroutí orgány a systémy těla, které jsou jakkoli do reakcí s cukrem zapojeny. Stejně tak se zhroutí jakákoliv stavba, která je zatěžována vyššími hodnotami, než na které byla postavena.

Mysleme tedy na reálnou přirozenou životosprávu než vysněné plody moderního průmyslu. Kdo je na sladkostech příliš závislý, nabízíme následující kompromisní řešení:

 

0/ umělé náhražky cukru a šťáv

N

Nemá s výživou nic společného. Jeho syntetická výroba zapříčiňuje poškození všech orgánů bez výjimky. Je vždy méně nebo více karcinogenní a prokázalo se, že je o několik řádů nebezpečnější, než rafinovaný cukr.

1/ glukóza, fruktóza, ovocný cukr

M

Příliš lehká forma cukru svým rychlým spalováním postupně poškozují všechny orgány, zvláště slinivku, zuby, kosti, klouby, CNS aj. Až na výjimky neobsahují téměř žádné vitaminy ani minerály a stávají se spíše časovanou bombou.

2/ med, šťávy z jižního ovoce

3/ bílý cukr, částečně i hnědý cukr

4/ ovocné šťávy, javorový sirup

L

Všechny lehké cukry jsou víceméně pro lidské tělo extrémním doplňkem i v případě, jsou-li org. původu. Proto je užívejme střídmě.

5/ obilná sladidla

K

6/ sladké zeleniny (např.déle vařené pyré)

J

Obiloviny a zelenina jsou pravým chlebem lidstva. Skládají se ze složitějších cukrů (škrobů), které se v těle štěpí pomalu a přináší klidnou energii.

7/ vařená rýže a zelenina

[

8/ vláknina – ze zelenin, otruby z obilí

celulóza – bavlna, len, dřeviny aj.

Velmi složitá forma cukru který, lidský organismus nedokáže štěpit. Plní spíše úlohu mechanického čističe trávicího ústrojí nebo se z nich vyrábějí eko-produkty.

Maso – „chléb vyspělé civilizace“. Jedná se o zdroj nadměrných bílkovin, organických nečistot a hnilobných látek. Dnešní doba si vynutila dopovat zvířata růstovými aj. hormony i obrovskými dávkami antibiotik. Pro nemalou podobnost tkání zvířat s lidskými lze očekávat stejné negativní účinky u všech, komu poslouží jako potrava. Abnormální růst tkání, obezita včetně nekontrolovaného množení buněk jsou logickými důsledky. Nežádoucí mikroorganismy se vůči antibiotikům stávají natolik rezistentní, že jsou dnes pro lidstvo další hrozbou. Bude ještě účinný současný způsob vakcinace? Zasáhne naší populaci nový druh pandemie (smrtelné epidemie)?

Maso a lehký cukr (stavební prvky v podobě bílkovin + rychlá energie) patří k nejhlavnějším potravinám moderní civilizace. Za podpory chemie, kouření, genové manipulace, pohodlnosti apod. se považují i za hlavního viníka nejobávanější nemoci dnešní doby – rakoviny.