Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Cukr a rakovina

20.03.2019
cukr

O cukru již toho bylo tolik napsáno. Některé články vypovídají, jak je cukr pro tělo prospěšný a jiné články (a myslím si, že těch je více), jak je cukr škodlivý. Najdete tituly jako "cukr nepřítel číslo jedna", "cukr zabíječ". Stovky článků najdete o cukrovce a výživoví poradci píší o střídmosti v požívání cukru. Sám jsem napsal několik článků o cukru a o dětech, ve kterých jsem poukázal na to, že není dobré, aby se děti naučily konzumovat cukr.


Nevítaná změna

To nejsladší, co malé dítě na začátku svého života přijímá, je mléko z prsu své maminky. Pokud se použije dudlík namočený do medu, hodně se ve vnímání sladkého pocitu změní. Dítě si zafixuje do svého seznamu chutí, že existuje ještě výraznější sladká chuť, a začne ji pochopitelně vyžadovat. Od toho okamžiku však začne probíhat složitý proces, který tvoří velmi často základy k mnohým chorobám, jež se zjevně projeví až v dospělém věku, či dokonce ve stáří. Méně zjevné projevy se mohou ale dostavovat již v dětském věku: například nechutenství, větší nemocnost, dětská obezita.

 

Studie a poznatky

Nová studie z roku 2014 odhalila, že cukr není jen základním výživovým kamenem (cukr, tuky, bílkoviny), ale že jeho nadbytečné množství může způsobit rakovinu. Studie byla publikována v Journal of Clinical Investigation s názvem „Zvýšená absorpce cukru podporuje onkogenezi“ (nádorové vlastnosti). Již roku 1924 německý biochemik Otto H. Warburg zjistil, že nádorové buňky metabolicky preferují anaerobní glykolýzu, kdy je glukóza štěpena bez účasti kyslíku, tedy že konečným produktem metabolizmu glukózy je kyselina mléčná. Znamená to, že příčinou a vůdčím mechanizmem nádorových onemocnění je porucha buněčného metabolizmu na úrovni buněčného dýchání. Tím se významným způsobem odlišují od zdravých buněk, u nichž ve většině případů převažuje aerobní glykolýza, odehrávající se v mitochondriích. Tato hypotéza dostala název Warburgův efekt.

 

Podle dnešních poznatků je však příčinou vzniku nádorů porucha dědičné informace buňky, tedy jaderné mutace. Mitochondriální poruchy jsou ovšem velmi často v nádorových buňkách přítomny a považují se za jeden z charakteristických znaků nádorových buněk. Mohou tedy hrát klíčovou roli v dalším vývoji nádoru, jde ovšem o změny sekundární.

Mezi vědeckými názory pro vztah "cukr a rakovina" se tedy objevují dva pohledy:

  • První říká, že zvýšená glykolýza je následkem onkogenních aktivit, které vedou k růstu a přežívání maligních buněk.

  • A tato nová studie naopak ukazuje, že zvýšená glykolýza vede přímo k onkogenní aktivitě.

V každém případě se otázka cukru a rakoviny nesmí podceňovat, protože faktem je, že konzumace cukru, sacharidových produktů (chleba, obilovin = skrytých forem cukru) a potravin s vysokým glykemickým indexem a podobně, má narůstající tendenci.

 

Účinná změna

To je jeden z důvodů, proč se stále více hovoří o keto-stravě, tedy takové, která je zaměřená na tuky a bílkoviny bez sacharidů, a to jak v jednoduché formě cukru, tak v komplexní formě sacharidových produktů.

Z výše popsaných důvodů, a zvláště když nové výzkumy potvrdily, že glykolýza může vést k nádorové aktivitě, je vhodné řadit do našeho menu nízkosacharidová proteinová jídla a nápoje, které jsou navíc obohaceny o vitaminy a minerály.

 

Celková nabídka knih.

 

 

 

 




Související články:
Cukr je rostlinného původu, proč je špatný?
Děti a cukr
Zdravé sladkosti - Jak na cukry


20.03.2019
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Nemoci


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS