Cuketa s nádivkou

cm cuketa

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Cuketa se stala v posledních 20 letech oblíbenou surovinou k přípravě polévek, jako příloha k masu, ke grilování nebo jako součást zeleninových salátů. Obsahuje zdraví prospěšnou vlákninu, provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E a stopové prvky. Pomáhá detoxikovat organismus, hlavně na zažívací trakt a na střeva. Zároveň vitamin A chrání střevní sliznice proti infekcím, zánětům a mikroorganismům.

Ingredience:

  • 1 střední cuketa
  • 4 rohlíky
  • 1 hrnek mléka
  • kousek tvrdého sýra
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka, sůl
  • mletý pepř, muškátový květ
  • kypřící prášek do pečiva

Nejdříve nachystáme nádivku. Do mísy nalijeme mléko a necháme v něm rozmočit natrhané rohlíky. Po deseti minutách směs dobře promačkáme a zamícháme do ní na kostky nakrájený sýr, prolisovaný česnek, majoránku a podle chuti i ostatní koření. Dobře osolíme a zahustíme celozrnnou moukou s polovinou kypřícího prášku. Směsí plníme rozkrojenou cuketu. Tu potom položíme doprostřed plechu zalitého olejem s trochou vody. Dáme do trouby a pečeme na 220°C asi 15 minut. Poté vyjmeme plech z trouby a cuketu obsypeme bramborami nakrájenými na plátky a dopékáme v troubě maximálně 45 minut.

Přejeme dobrou chuť