Čokoládou na depresi?

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jistě se každý dostal do situace, kdy při stresu sáhne po sladkosti, po čokoládě, anebo po některém jídle, kde je škrob – pizza, chipsy… A to za tím účelem, aby si udělal na chvíli dobře, aby si uklidnil nervy. A může se stát, že se uklidníte.

Co se děje v mozku při stresu

Jaký biochemický proces se odehrává při stresu a při ztrátě dobré nálady? Víme, že máme v krvi látku serotonin, nazývanou také hormonem štěstí. Tato látka působí jakožto neurotransmiter, což je výraz popisující schopnost přenášet vzruchy v nervové tkáni.

Serotonin a jeho funkce

Serotonin má mnoho funkcí, ale pro uvedené téma je vhodné vyjmenovat, co ovlivňuje:

  • lidské emoce a náladu
  • paměť
  • spánek
  • bolesti hlavy, ale i bolest obecně
  • žilní systém
  • gastrointestinální systém
  • chuť k jídlu
  • má vliv na imunitu organizmu

Hladina serotoninu

Princip působení serotoninu se odráží v mnoha léčivech na tlumení depresí a změny nálad. Jestliže klesne hladina serotoninu, snaží se lékaři různým způsobem jeho hladinu zvyšovat, aby tak pomohli dosáhnout „dobré nálady“. Je však jasné, že pouhé doplnění serotoninu neřeší příčinu a že je třeba hledat přirozenou cestu, jak jeho hladinu zvyšovat, anebo lépe, jak bránit tomu, aby se jeho hladina nesnižovala.

Než vznikne v těle serotonin, proběhne řetězec biochemických reakcí, při nichž je na začátku aminokyselina tryptofan. Ta je enzymem tryptofanhydrolázou přeměněna na 5-hydroxytryptofan, který působením dekarboxylázy přechází v serotonin.

Takže nyní víme, že je důležité mluvit také o tryptofanu. Je to jedna z osmi aminokyselin, které si tělo samo nedokáže vyrobit (jsou esenciální), takže musí být obsaženy v potravě.

Zdroje tryptofanu

  • semínka chia, sezamová, dýňová, slunečnicová, lněná, konopná
  • tofu, sója
  • sýry, mléko
  • ovesné vločky
  • banán, ananas, datle
  • kešu
  • mořské řasy, špenát, fazole, ředkvičky
  • kakao
  • libové maso, ryby, drůbež
  • vejce

Využití tryptofanu

Je třeba zmínit, že tělo využívá aminokyselinu tryptofan ještě k dalším procesům:

  • Dá se říci, že se hlavní díl porce tryptofanu využije ke stavbě bílkovin.
  • Může být játry použit na výrobu vitaminu B3, který hraje klíčovou roli v energetickém metabolizmu buňky.
  • Je otázkou, co zbude pro mozek. Snad jedno procento?
  • A to ještě není všechno. Aby se tryptofan mohl dostat k neuronům, musí překonat hematoencefalickou bariéru. Aby se tento krok mohl uskutečnit, musí tryptofan usilovat o místo v transportní molekule ještě s dalšími 5 aminokyselinami l-tyrosinem, valinem, fenylalaninem, leucinem a isoleucinem.

Tedy vidíte, že o tryptofan je v těle tahanice, a snadno se stane, že jeho obsah v těle je nedostatečný pro pokrytí všech potřeb.

Důvod úlevy po čokoládě

A nyní se konečně dostávám k tomu, proč dochází k úlevě po čokoládě. Jsou na to však dva pohledy:

  1. Lékaři prováděli srovnávací studie a hledali odpověď na otázku, proč většina lidí trpících depresí konzumovala více čokolády než jiní lidé. Drtivá většina z nich se po čokoládě cítila psychicky lépe než bez ní. Je třeba také rozlišovat druhy a složení čokolády poměrem obsahu kakaa (tmavá a hořká) a mléka (světlá). Kakao povzbuzuje srdeční činnost, pomáhá nervovému systému, dodává hořčík a v neposlední řadě obsahuje také serotonin. Aha, že by to byl důvod pro úsměv?
  2. Ovšem čokoláda obsahuje také dost cukru a tuk – a to je ten druhý pohled. Mozek reaguje na zvýšenou hladinu cukru a slinivka břišní je přinucena vyloučit více inzulinu, který sníží hladinu glukózy v krvi a také sníží hladiny výše uvedených „konkurenčních“ aminokyselin. A v té chvíli má tryptofan větší šanci dostat se k nervovým buňkám.

Krátkozraké řešení

Snadno pochopíme, že je tento „čokoládový způsob řešení stresové situace“ krátkozraký, není ideální, neboť zvýšená hladina inzulinu způsobí i zvýšenou tvorbu tuků z glukózy. A to vede k obezitě, jaterní steatóze atd.

Kudy vede náprava

Stavy psychické nepohody nelze řešit stoprocentně pomocí nějaké chemické sloučeniny, nýbrž v součinnosti s celkovým režimem, který má odstranit stresové situace, stravovacími návyky, kdy vaše jídlo nemá být jednostranné, ale pestré. Zmínil jsem důležitost jídel obsahujících tryptofan, ale naznačil jsem také, že je nutné mít v těle i dostatečnou hladinu vitaminů skupiny B, v tomto případě byla řeč o vitaminu B 3 – niacinu. Ten je obsažen v kvasnicích, játrech, povrchových vrstvách obilovin, v rýži, avokádu a dále je vše podobné s výše uvedeným seznamem tryptofanu.

Jen malý pomocný prostředek

Užívání prostředků, které obsahují tryptofan, by mělo být skutečně jen pomocné a nelze se spoléhat na to, že léčivem dojde k trvalému odstranění psychické nepohody. Od prostředku, jenž tryptofan obsahuje, nelze očekávat pomoc univerzálně a nebude se hodit každému. Bude vyhovovat spíše stavům, kde je lehká úzkost spojená s aktivitou, nervozitou, nespavostí, nemožností si akutně odpočinout. A u stavů, kde je spíše útlum, zpomalení, apatie, je možno kombinovat tryptofan s L- tyrosinem.

Upozornění

Je nutno však zdůraznit, že takové prostředky nelze kombinovat v případě, že již máte ordinována antidepresiva, ani nelze antidepresiva vysadit a rázem je nahradit výše uvedenými. Konzultace a rozbor vašeho stavu s ošetřujícím lékařem je prvořadý.

Celková nabídka přípravků obsahujících tryptofan.