Co mají rády naše ledviny?

ledviny a co jim prospiva

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Co jsou vlastně ledviny a jak fungují?

Dle tradiční čínské medíny jsou nejvíce zatíženými orgány v měsíci lednu a únoru právě ledviny a močový měchýř. Ledvinám se říká pramen života, který určuje jeho délku. A nejen to. Skrývá v sobě vrozenou životní energii a je výborným ukazatelem naší citové roviny a  kvality našich vztahů. Proto se v dnešním článku zaměříme mimo jiné na potraviny a nápoje, které jejich funkci posilují.

Jak tedy ledviny fungují?

Ledviny zpracují až 130 litrů krve denně. Filtrují krev a brání tomu, aby se do krevního oběhu dostával toxický odpad. To dělají, pokud fungují tak, jak mají. Mnohdy jsou však ledviny a celý jejich okruh oslabovány nejrůznějšími vlivy: prodělanými nemocemi, ale také například emocemi. Typickou emocí ledvin je úzkost. Ta je oslabuje a způsobuje hromadění patologické energie, která se pak šíří celým organismem. K tomu, aby to dokázaly, bezpodmínečně musí být v pořádku. Jaké jsou tedy varovné signály, že vše není tak jak by mělo? Dočtete se v našem článku 7 signálů, že ledviny nefungují jak by měly

A na jaké potraviny  a nápoje se tedy zaměřit, aby se naše ledviny dostaly opět do rovnováhy?

Pitný režim

Pro správnou funkci ledvin je pitný režim naprosto zásadní.  Dle MUDr. Vladimíry Bednářové CSc., vedoucí Ambulance peritoneální dialýzy na Klinice nefrologie VFN v Praze, může mít dlouhodobě snížený příjem tekutin za následek poruchy ledvin nebo tvorbu močových kamenů. Jaké jsou tedy vhodné tekutiny, které by měly být základem našeho pitného režimu?

  • Voda, minerální voda s nižším obsahem sodíku a mineralizace, ovocné čaje, zázvorový čaj, bylinné čaje, zeleninové šťávy.

Vhodné potraviny

Mezi potraviny, které podporují funkci ledvin patří jednoznačně luštěniny, teplé zeleninové pokrmy, čerstvé ovoce, obilniny a některá masa.

  • Luštěniny – fazole (červené, adzuki, mungo), červená čočka.
  • Zelenina – kořenová zelenina, cibule, fenykl, zelí, kapusta, červená řepa, pórek, květák, brokolice, salátová okurka, kvašená zelenina.
  • Ovoce – brusinky, borůvky, lesní plody.
  • Obilniny a semena – jáhly, pohanka, oves, rýže, sezam a len.
  • Maso – ryba (tuňák, losos), krůta, králík.
  • Koření – skořice, zázvor, kurkuma.
  • Ochucovadla – mořské řasy, Tamari, Miso, Umebushi, Umeocet, jablečný ocet.

A kterým potravinám se naopak vyhnout?

Mezi potraviny, které obsahují některé složky zatěžující ledviny patří:

  • příliš solená a kořeněná jídla, omáčky, dipy a další ochucovadla – všechny kořenící směsi, předpřipravené marinády, konzervy
  • potraviny s vysokým obsahem bílkovin (pro pacienty, kteří ještě nepodstupují dialýzu)
  • smažená, pečená, fritovaná jídla
  • bílá mouka, bílý cukr
  • káva, černý čaj, kakao, čokoláda, alkohol, cigarety (veškeré neduhy)
  • potraviny s vysokým obsahem kyseliny šťavelové (převážně listová zelenina).

Nicméně je potřeba zmínit, že pokud nepatříte mezi pacienty s onemocněním ledvin, není potřeba se jim zcela vyhýbat.

Na závěr tip výživové poradkyně Zuzany Komůrkové na sladkou pochoutku, která vaše ledviny rozhodně potěší. 

KOKOSOVO-RÝŽOVÉ MUFFINY S BRUSINKAMI

Těsto:

  • 1 hrnek strouhaného kokosu nebo namletých oříšků
  • 2 hrnky rýžové mouky
  • 1/2 hrnku kokosového cukru (nebo třtinového)
  • 1 zralý banán
  • 2 vejce
  • 3 lžíce kokosového oleje (nebo jiného tuku – oleje, másla)
  • 1 hrnek rýžového mléka
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody (nebo přidejte lžičku kypřícího prášku)
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka vanilky

Do těsta:

  • 2 hrsti sušených brusinek
  • 1–2 lžíce chia semínek
  • cca 2 dcl jablečného moštu nebo 100% džusu

Sušené brusinky společně s chia semínky namočte na několik hodin (nebo přes noc) v jablečném moštu nebo džusu. Budou krásně šťavnaté. Banány, vejce, rýžové mléko a kokosový olej rozmixujte. Kokos nebo oříšky smíchejte s kokosovým cukrem, moukou, práškem z vinného kamene, sodou, skořicí a vanilkou. Vmíchejte do tekutých surovin. Brusinky s chia semínky sceďte přes jemný cedníček. Několik brusinek si nechte stranou na ozdobení muffinů. Zbytek přidejte do těsta. Těsto vlijte do 3/4 muffinových košíčků, kterými jste vyložili plech na muffiny. Pokud nemáte přímo muffinový plech s důlky, použijte 2–3 košíčky na 1 muffin a pečte na klasickém plechu. Ozdobte brusinkami, můžete i lehce posypat strouhaným kokosem. Pečte v předem vyhřáté troubě celkem 30 minut. 15 minut na 180 °C a dalších 15 minut na 165 °C.

Tip celostní medicíny

BIO FINSKÁ BRUSINKA 80g.

Tento úžasný zdroj antioxidantů (antokyany, resveratrol), vitamínů a minerálů pocházející z divoce rostoucích brusinek, přináší na náš trh to nejlepší z čisté finské přírody. Brusinka je oblíbená pro svoji schopnost podpořit funkci imunitního systému i močové soustavy. Díky širokému spektru aktivních látek bez chemických přísad, aromat a plnidel jej můžete naprosto bezpečně konzumovat denně a podpořit tak přirozenou obranyschopnosti vašeho organismu.

KOUPIT ZDE