Cizrnovo-mrkvová polévka s kokosovou slaninou

polevka

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Lehce pikantní krémová polévka plné chuti. Pro svoji sytost se hodí i jako hlavní chod. Kokosová slanina je korunkou této polévky. Dejte pozor, ať ji nesníte dřív, než se polévka dovaří, je náramná.

Ingredience

  • 600 g mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g zázvoru
  • 100 g vařené cizrny nebo cizrny z plechovky
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 ks badyánu
  • 1 000 ml vody
  • 1 kostka zeleninového biobujonu
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • kůra a šťáva z 1 biocitronu
  • sůl
  • 1 hrst kokosových lupínků – na slaninu
  • 1 žíce kokosového tuku – na slaninu
  • 1 lžička uzené soli Sonnentor (nebo běžné soli) – na slaninu
  • 1 skořice – na slaninu
  • 1 velká cibule

Jak na to?

  1. Očištěnou a pokrájenou mrkev a cibuli pomalu restujte na kokosovém tuku, osolte, přidejte česnek, kurkumu a po chvíli zalijte vývarem z bujonu. Přidejte citronovou kůru, oloupaný a nastrouhaný zázvor a badyán. Vařte pod pokličkou do změknutí mrkve. Ke konci přidejte uvařenou cizrnu.
  2. Vyjměte badyán a polévku rozmixujte tyčovým mixérem do krémovité konzistence. Přidejte datlový sirup, šťávu z citronu a prohřejte. Podávejte posypané kokosovou slaninou.
  3. Slanina – na pánvi zahřejte kokosový tuk, vložte lupínky, osolte uzenou solí a posypte skořicí. Opečte dozlatova.

Zdroj: www.countrylife.cz