Cizrnová musaka

musaka e1606476928589

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vydatná musaka bude nejchutnější druhý den, až se všechny chutě hezky propojí. Bešamel samozřejmě může být klasický, z másla a mléka.

Ingredience

  • 100 g suché cizrny nebo 240 g vařené/sterilované
  • 350 g brambor
  • 1 lilek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oregana
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • půl lžičky soli
  • 340 ml rajčatového pyré
  • olivový olej na vymazání formy
  • 4 lžíce olivového oleje – na bešamel
  • 50 g hladké mouky – na bešamel
  • 400 ml rostlinného nápoje – na bešamel
  • muškátový oříšek – na bešamel
  • půl lžičky soli – na bešamel
  • pepř – na bešamel

Jak na to?

  1. Cizrnu uvařte podle návodu nebo můžete použít cizrnu z plechovky. Rozmačkejte ji šťouchadlem na brambory.
  2. Připravte si bešamel: na 4 lžících oleje osmahněte mouku na světlou jíšku, postupně přilévejte rostlinný nápoj, za stálého míchání připravte hladký bešamel. Nakonec osolte a dochuťte muškátovým oříškem a pepřem.
  3. Brambory uvařte ve slupce doměkka, zchladlé oloupejte a nakrájejte na 0,5 cm silné plátky. Lilek nakrájejte na 0,3 mm silné plátky.
  4. Na 4 lžících oleje osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek, koření, ½ lžičky soli, krátce osmahněte. Zalijte rajčatovým pyré, přidejte cizrnu, vařte 5 minut.
  5. Menší pekáček vymažte olivovým olejem, skládejte brambory, lilek, rajčatovo-cizrnovou omáčku, poslední bude vrstva bešamelové omáčky. Pečte 50 minut na 180 °C. Před krájením nechte musaku 15 minut odpočinout.

Zdroj: www.countrylife.cz