Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Citroník limonový (Citrus limon)

26.04.2015
Citroník limonový

Citroník limonový je vždyzelený strom, který roste pomalu a dosahuje výšky až 7 metrů. Jeho větve jsou osazeny pichlavými trny. Patří do čeledi Rutaceae – routovité. Listy jsou střídavé, vejčité a podlouhlé. Květy vyrůstají v paždí listů nebo na konci větví a jsou z vnitřní strany bílé, z vnější narůžovělé. Plod je bobule s 8 - 12 pouzdry, ve kterých je dužina s několika bezbílečnými semeny, která obsahují 2 - 3 zárodky čili náš starý známý kyselý citrón.

Jeho oplodí, které se skládá ze dvou vrstev, je lidově nazváno citrónová kůra. Vnější žlutá vrstva má množství siličných nádržek – říká se jí flavedo a vnitřní je bílá – albeno. V obou vrstvách jsou obsaženy pektiny a hořká látka limonem.

 

Původem pochází z Přední Indie nebo z Číny. Pěstuje se ovšem všude možně, například v Itálii, ve Španělsku, Americe, jižní Africe, Austrálii nebo v Rusku. U nás vzhledem k současným klimatickým podmínkám se dá pěstovat pouze ve skleníku, kde přináší plody, nebo v domácnostech jako okrasná rostlina. Při klasickém pěstování se citróny sklízejí třikrát do roka. Je citlivý na výrazné poklesy teplot. Mrazy jej ničí.

 

Odborníci uvádějí, že nejkvalitnější citróny jsou z prvního květu sklizené v listopadu až březnu. Jsou žluté, šťavnaté, kyselé, aromatické. Citrony z významných přírodních látek obsahují kyselinu citrónovou, vitamin C, B2 a P, jód, některé minerály (draslík, vápník, hořčík, zinek a železo), karoteny, proteiny, vonné silice, bioflavonoidy, organické kyseliny a malé množství cukru.

 

Obsahové látky se využívají v řadě oblastí - nejen v lékařství (infekčních chorobách, kloubní revmatismus, zažívací obtíže), ale také v potravinářství, výrobě parfémů, zubních past (bělí zuby), kosmetice (bělí pleť), či mýdel. Rovněž se citroník limonový používá k přípravě kyseliny citronové, citronového oleje a pektinů.

 

Dřevo citroníků je vhodné k soustružení a na řezbářské práce, protože je velmi tvrdé. Z dalších působení na naše zdraví, různé zdroje uvádějí, že jeho užíváním se snižuje krevní tlak, zvyšuje se odolnost vlásečnic, má protizánětlivé a protialergické účinky. Je zajímavé, že se pojídá nejenom dužina z citronu (nebo čerstvá šťáva z plodů), ale také kůra z chemicky neošetřených rostlin.

 

V kuchyni se citron se užívá jako koření při přípravě ryb, ale i zeleninových salátů nebo sladkých dezertů. Citronová šťáva dochutí a provoní bylinkový čaj, zředěná s vodou zažene žízeň, navíc před sportovní aktivitou podporuje výkon, ráno zase podle některých zdrojů podporuje detoxikaci organismu.

 

Celková nabídka přípravků obsahující citroník limonový.


Související články:
Pomelo
Strom jménem Citrus paradisi - grapefruit
Léčivé účinky organicky pěstovaných citrusových kůr
Citronová tráva (Voňatka citronová, Cymbopogon citratus)


26.04.2015
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS