Citroník limonový (Citrus limon)

cm citronik

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Citroník limonový je vždyzelený strom, který roste pomalu a dosahuje výšky až 7 metrů. Jeho větve jsou osazeny pichlavými trny. Patří do čeledi Rutaceae – routovité. Listy jsou střídavé, vejčité a podlouhlé. Květy vyrůstají v paždí listů nebo na konci větví a jsou z vnitřní strany bílé, z vnější narůžovělé. Plod je bobule s 8 – 12 pouzdry, ve kterých je dužina s několika bezbílečnými semeny, která obsahují 2 – 3 zárodky čili náš starý známý kyselý citrón.

Jeho oplodí, které se skládá ze dvou vrstev, je lidově nazváno citrónová kůra. Vnější žlutá vrstva má množství siličných nádržek – říká se jí flavedo a vnitřní je bílá – albeno. V obou vrstvách jsou obsaženy pektiny a hořká látka limonem.

Původem pochází z Přední Indie nebo z Číny. Pěstuje se ovšem všude možně, například v Itálii, ve Španělsku, Americe, jižní Africe, Austrálii nebo v Rusku. U nás vzhledem k současným klimatickým podmínkám se dá pěstovat pouze ve skleníku, kde přináší plody, nebo v domácnostech jako okrasná rostlina. Při klasickém pěstování se citróny sklízejí třikrát do roka. Je citlivý na výrazné poklesy teplot. Mrazy jej ničí.

Odborníci uvádějí, že nejkvalitnější citróny jsou z prvního květu sklizené v listopadu až březnu. Jsou žluté, šťavnaté, kyselé, aromatické. Citrony z významných přírodních látek obsahují kyselinu citrónovou, vitamin C, B2 a P, jód, některé minerály (draslík, vápník, hořčík, zinek a železo), karoteny, proteiny, vonné silice, bioflavonoidy, organické kyseliny a malé množství cukru.

Obsahové látky se využívají v řadě oblastí – nejen v lékařství (infekčních chorobách, kloubní revmatismus, zažívací obtíže), ale také v potravinářství, výrobě parfémů, zubních past (bělí zuby), kosmetice (bělí pleť), či mýdel. Rovněž se citroník limonový používá k přípravě kyseliny citronové, citronového oleje a pektinů.

Dřevo citroníků je vhodné k soustružení a na řezbářské práce, protože je velmi tvrdé. Z dalších působení na naše zdraví, různé zdroje uvádějí, že jeho užíváním se snižuje krevní tlak, zvyšuje se odolnost vlásečnic, má protizánětlivé a protialergické účinky. Je zajímavé, že se pojídá nejenom dužina z citronu (nebo čerstvá šťáva z plodů), ale také kůra z chemicky neošetřených rostlin.

V kuchyni se citron se užívá jako koření při přípravě ryb, ale i zeleninových salátů nebo sladkých dezertů. Citronová šťáva dochutí a provoní bylinkový čaj, zředěná s vodou zažene žízeň, navíc před sportovní aktivitou podporuje výkon, ráno zase podle některých zdrojů podporuje detoxikaci organismu.