Cibule zimní (Allium fistulosum)

Cibule zimní nebo též lidově ošlejch (Allium fistulosum) je cibulovitá zelenina z čeledi amarylkovitých. Lidově se také někdy nazývá sečka nebo sibiřská cibule.

Popis a výskyt Cibule zimní

Je to příbuzná naší staré známé kuchyňské cibule. Jde o vytrvalou rostlinu, která může mít také více cibulí ve svazku. Její silný (až tři centimetry v průměru) stonek je dutý a listy jsou přisedlé. Její vrcholičnaté květenství se nazývá šroubel a má výrazně kulovitý tvar a může obsahovat až stovku květů. Plodem je tobolka.

Tento druh cibule je znám kratší dobu v Evropě než cibule kuchyňská. Ve středověku byla ještě neznámá v Evropě, ale v okolním světě už dávno ano. V Číně byla pěstována již před dvěma tisíci lety. Ke kultovním účelům sloužila Peršanům, Židům a Egypťanům. Do Evropy se dostala v 16. století. V současnosti je rozšířena jak v Evropě, tak v Americe, ovšem nejvíce se pěstuje v Asii, hlavně v Rusku, Číně, Koreji a Japonsku. Je pěstována pro listy i cibule.

Obsahové látky a účinky Cibule zimní

Ve srovnání s cibulí kuchyňskou má silnější antiseptické působení a obsahuje i více vitamínů. Z vitamínů obsahuje zejména provitamin A (beta karoten), vitamín C. Vitamíny skupiny B, konkrétně B1(thiamin), B2 (riboflavin) a B3 (niacin). Z minerálů obsahuje vápník, železo, fosfor, síru, mangan, zinek, jód, draslík nebo sodík.

V lidovém léčitelství nacházela uplatnění jako močopudný prostředek, jako expectorans (látka pomáhající rozpouštění a lepšímu vykašlávání hlenů při tzv. vlhkém kašli), digestivum (na podporu trávení), proti nadýmání a na podporu chuti k jídlu. Zevně se používala jako obklad, který vysouší rány a vředy. V tradičním čínské medicíně se používá hlavně k uvolnění ucpaného nosu při rýmě, k léčbě onemocnění horních cest dýchacích a horečnatých stavů.

Cibule

Využití v kulinářství

Cibule zimní má ale i bohaté využití jako potravina v kuchyni. Má jemnější chuť než cibule kuchyňská a je velmi šťavnatá. Duté listy se nařežou a mohou použít podobně jako pažitka. Právě tyto aromatické listy jsou vhodné k ochucení polévek, salátů, vaječných omelet, tvarohu, nejrůznějších masitých a rybích jídel. Dá se ale i připravovat samostatně.

Zpět nahoru