prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Cibule kuchyňská (Allium cepa)

13.10.2012
Cibule kuchyňská patří do čeledi liliovitých. Do celého světa se rozšířila z Asie, konkrétně z Afghánistánu. V současnosti se pěstuje mnoho různých odrůd jako například šalotka, zimní cibule a další. Cibule se rovněž  pěstuje v mnoha barevných provedeních, známe cibuli bílou, žlutou nebo červenou.

Rostlina má sukničitou cibuli, která je složená ze zkráceného polokulovitého podpučí, z něhož vyrůstají svazčité kořeny. Na podpučí sedí velký počet dužnatých listových suknic obklopených suchými pochvami listů. Cibule vytváří druhým rokem silný, přímý stvol, zakončený zdánlivým okolíkem květů. Plodem jsou tobolky.



Cibuli znali a užívali již naši předkové především v boji proti chřipce a nachlazení. Používali hlavně cibulovou šťávu, cibulový čaj a rovněž odvar z cibule, díky kterým se léčily nemoci respiračního ústrojí, jako je rýma a kašel. Je známo také její použití jako lék proti střevním parazitům. Rostlina obsahuje řadu složek: bílkoviny, cukry, draslík, vápník, fosfor, železo, fluór, síru, vitamín C a B, biotin, kyselinu pantothenovou, nikotinovou a listovou a také karoten. Ovšem obsahuje také řadu minerálních látek, jako železo, zinek, síru, fosfor, vápník, hořčík, draslík, měď, sodík a jód. V cibuli můžeme také najít látku označovanou jako allicin, která má v lidském těle výrazný účinek při infekčních onemocněních, lidově označovaná jako přírodní antibiotikum.



Jako léčivá droga se používá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, teplotě z nachlazení, kašli a zánětu průdušek, chřipce, angíně, při vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu. Velmi významná je pro celkové posílení imunitního systému. Také může pomoci zlepšit chuť k jídlu a posiluje žaludek a střeva. V lidovém léčitelství je doporučována také na snížení krevního tlaku, pro snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Užitečné jsou také její dezinfekční účinky. Zevně se také často používá jako obklad po bodnutí hmyzem, přiložený plátek cibule dokáže omezit urputné svědění a otok. Extrakt z ní je využíván jako matečná tinktura v homeopatii. Mezi nežádoucí účinky patří její dráždivý vliv na játra a slinivku břišní, které po jejím požití vylučují více šťáv.



Pro kuchyňské využití je cibule naprosto nepostradatelná. Tvoří základ naprosté většiny jídel, používá se téměř do všech druhů omáček, jako základ pod maso, tvoří součást různých pomazánek a salátů. Cibule se dá upravovat na mnoho způsobů, můžeme jí vařit, smažit, dusit, péct, nakládat anebo jí můžeme jíst jenom tak. Cibule stejně tak jako většina druhů zeleniny je nejzdravější v syrovém stavu.




Celková nabídka přípravků obsahujících Cibuli kuchyňskou.


Související články:
Že kořeněné jídlo je nezdravé?! Význam bylinek a koření pro naše zdraví
Léčivé účinky zeleniny a ovoce
To nejlepší z jarní přírody do vaší kuchyně aneb znáte medvědí česnek
Česnek v kuchyni, černé magii, medicíně a chemické laboratoři
Drž se raději křenu než mladé ženy
Chrpa polní (Centaurea cyanus)
Skořice – možnosti využití v přírodní medicíně
Pór (Allium porum)
Přírodními prostředky proti rýmě


13.10.2012
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?

279,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS